Σε 7 μέλη ΕΕ οι πολίτες ψήφισαν ή ψηφίζουν για Ευρωεκλογές – Στις υπόλοιπες 21 την Κυριακή οι εκλογές

Οι πολίτες στην Κύπρο και σε άλλα 20 κράτη μέλη της ΕΕ προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ίδια στιγμή ωστόσο, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη σε επτά κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ χθες ψήφισαν και οι Ιρλανδοί. Οι Τσέχοι ψηφίζουν δύο ημέρες, χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο, ενώ οι κάλπες άνοιξαν σήμερα σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία. Αύριο, Κυριακή, στις κάλπες προσέρχονται οι εκλογείς των υπολοίπων 21 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα και Λουξεμβούργο η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στην Κύπρο ανέρχονται συνολικά σε 641.181, οι οποίοι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και 21 εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού, συνολικά 6.135 εκλογείς θα ασκήσουν το δικαίωμά τους σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη επιτρέπουν στους πολίτες τους να ψηφίσουν από το εξωτερικό για τις Ευρωεκλογές, σε κάποια από αυτά, ωστόσο, προϋπόθεση είναι η εγγραφή σε ειδικούς καταλόγους. Επίσης, κάποια κράτη, όπως η Δανία, ανοίγουν τις κάλπες για τους πολίτες τους στο εξωτερικό μια ημέρα νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία επιτρέπουν την ψηφοφορία στο εξωτερικό μόνο σε πολίτες τους που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε ειδικές διευθετήσεις για τα μέλη του διπλωματικού σώματος και στρατιωτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι από τις 7.00 το πρωί του Σαββάτου η ψηφοφορία για τους Έλληνες εκλογείς που ζουν στην Κύπρο και είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Συνολικά έχουν εγγραφεί 1.792 άτομα που ψηφίζουν σε τέσσερα εκλογικά τμήματα, δύο εκ των οποίων στη Λευκωσία και από ένα σε Λεμεσό και Λάρνακα. Η ψηφοφορία λήγει στις 19.00 σήμερα το απόγευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ