Σειρά διμερών συναντήσεων είχε ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Την ανάγκη, όπως “πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα”, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σειρά διμερών επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνόδου στο Σίμπιου της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε το περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, της Ισπανίας  Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον είχε  συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου  Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι.

Προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κράτησε 20 λεπτά, ενώ η ίδια η τοποθέτηση του Προέδρου μέσα στη Σύνοδο διήρκεσε 25 λεπτά (εξαιρετικά μακρά για τα δεδομένα του Συμβουλίου).

Πηγή:ΚΥΠΕ