Στο επίκεντρο η σεξουαλική παρενόχληση των οικιακών

Ενώ ο νέος Αρχηγός διαβεβαιώνει ότι «θα καθαρίσει» την Αστυνομία από τα μέλη της που δεν είναι «καθαρά»

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με την αποκάλυψη της Lissa Jataas Προέδρου της Ομάδας Οικιακών Εργαζομένων Γυναικών Κύπρου «Obreras Empowered» ότι 5 οικιακές εργαζόμενες τον μήνα (!) αναφέρουν στην ηγεσία της κοινότητας σεξουαλική παρενόχλησή τους στον χώρο εργασίας τους και με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του νέου Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη ότι «θα καθαρίσει» την Αστυνομία «αν υπάρχουν ασυνείδητοι αστυνομικοί που δεν συμπεριφέρονται όπως πρέπει», σημαδεύτηκε η τρίωρη κοινή συνεδρία των Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 15 Μαϊου 2019. Επρόκειτο για συνέχεια της συζήτησης της 9ης Μαϊου 2019 για τη διαδικασία που ακολουθείται από την Αστυνομία στην εξέταση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, με πλαίσιο αναφοράς τις δολοφονίες πέντε μεταναστριών γυναικών και δύο μικρών κοριτσιών από τον καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνο ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς Νίκο Μεταξά. Η συνεδρία έγινε με τη συμπροεδρία των Προέδρων των δύο Επιτροπών Γιώργου Γεωργίου και Στέλλας Κυριακίδου, βουλευτών ΔΗΣΥ. Σε αυτήν παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Λοττίδη, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Εκτός από τη  Lissa Jataas παρευρέθηκαν εκ μέρους της κοινότητας των Φιλιππινέζων εργαζομένων στην Κύπρο η Ester Beatty, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Φιλιππινέζων στην Κύπρο και η Emma Valido Pedroso εκπρόσωπος του Προξενείου των Φιλιππινών στη Λευκωσία και της Ομάδας Overseas Filipino Volunnteers in Cyprus. Τις τρεις εκπροσώπους συνόδευε και βοηθούσε στη μετάφραση η Μύρια Ιωαννίδου κοινοβουλευτική συνεργάτιδα της Στέλλας Κυριακίδου.

Όπως και στην πρώτη συνεδρία, οι βουλευτές μίλησαν για κρούσματα ρατσισμού στο αστυνομικό Σώμα, με τον κ. Μιχαηλίδη να απορρίπτει τις καταγγελίες, υποδεικνύοντας ότι «δεν αποκλείεται κάποια μέλη της Αστυνομίας να συμπεριφέρονται ρατσιστικά, αλλά αυτοί είναι η ελάχιστη μειοψηφία. Τόσο σε επίπεδο δοκίμων αστυνομικών – πρόσθεσε – όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης των μελών μας όλων των βαθμίδων, πραγματοποιούνται συνεχή εκπαιδευτικά προγράμματα για όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του ρατσισμού». Στις ερωτήσεις βουλευτών που άγγιζαν πτυχές της υπόθεσης των δολοφονιών των 7 γυναικών και κοριτσιών, ο Αρχηγός Αστυνομίας απάντησε επανειλημμένα ότι…δεν μπορεί να απαντήσει στο παρόν στάδιο, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα κατά της Αστυνομίας και οι ανακρίσεις για την εξιχνίαση των εγκλημάτων. Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην υπόθεση αυτή, τόνισε  πολλές φορές ότι «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν». Για χειρισμούς σε γενικότερο πλαίσιο είπε ότι «έχουμε σε πολλές περιπτώσεις εντοπίσει άστοχους και λανθασμένους χειρισμούς και καταβάλλουμε προσπάθεια βελτίωσης. Θα γίνουν και πολλά άλλα που θα προκύψουν όταν θα τελειώσει η έρευνα στην παρούσα υπόθεση, που σίγουρα θα είναι για μας μια καλή «μαρτυρία» για το πώς πρέπει να ενεργούμε από τούδε και στο εξής. Η συγκεκριμένη υπόθεση θα αποτελέσει για μας case study για αποφυγή μελλοντικών λαθών, που θα διδάσκεται στην Αστυνομική Ακαδημία».

*Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το θέμα αυτό μετά τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης απαντά στις ερωτήσεις βουλευτών και υπόσχεται ότι «θα είναι αμείλικτος» απέναντι στα μέλη της Δύναμης που καταδειχθεί ότι βαρύνονται με ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα.

Αριστερά η Ester Beatty και δεξιά η Emma Valido Pedroso εκπρόσωποι της κοινότητας των Φιλιππινέζων. Ανάμεσά τους η Μύρια Ιωαννίδου που τις βοηθούσε στη μετάφραση στη διάρκεια της συζήτησης της 15ης Μαϊου 2019 στη Βουλή.

Φώτο: Ο Μάριος Δημητρίου με τη Lissa Jataas Πρόεδρο της Ομάδας Οικιακών Εργαζομένων Γυναικών Κύπρου, αμέσως μετά τη συνεδρία στη Βουλή όπου αποκάλυψε ότι 5 οικιακές εργαζόμενες τον μήνα καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχλησή τους στον χώρο εργασίας τους.