Στο Υπουργικό το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης καταθέτει στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ), που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για τον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2020-2022.

Το ΣΠΔΠ καθορίζει το συνολικό όριο δαπανών του κράτους, αλλά και την προτεινόμενη κατανομή των δαπανών στα Υπουργεία, η οποία θα επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Βάσει του περί δημοσιονομικής ευθύνης νόμου, το κάθε Υπουργείο έχει την ευθύνη να καταρτίζει τον δικό του προϋπολογισμό εντός των προτεινόμενων οροφών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το ΣΠΔΠ προνοεί τη διατήρηση της ίδιας δημοσιονομικής θέσης των τελευταίων ετών με πλεονασματικό προϋπολογισμό, όπως είναι άλλωστε και ο μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης.

Εξάλλου, με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας που δημοσιοποίησε το ΥΠΟΙΚ, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,6% το 2019 και στο 3,2% το 2020 και να διατηρηθεί στο 3% την διετία 2021-2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ