Συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ευρώπης μέσω Κύπρου

Υπογράφηκε στο Κάιρο η ιστορική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector, η οποία θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Αιγύπτου και της Κύπρου, με φορέα υλοποίησης την EuroAfrica Interconnector Limited.

Η συμφωνία υπογράφηκε χθες σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των μελετών βιωσιμότητας που εκπονήθηκαν από την EuroAfrica Interconnector και οι οποίες κατέδειξαν τα οφέλη του έργου και την ωριμότητα του που του επιτρέπει να μπει στο στάδιο της υλοποίησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συμφωνία υπογράφηκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Σύμβουλο της EuroAfrica Interconnector Νάσο Κτωρίδη και την Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Sabah Mohamed Mashaly.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Moustafa Madbouly, ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού Gaber Dessouki, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου Mohamed Shaker El-Markabi, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και Πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου της EuroAfrica Interconnector Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο Χάρης Μορίτσης, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι της Αιγύπτου και στελέχη της EuroAfrica Interconnector.

Σε δηλώσεις μετά την τελετή υπογραφής, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «η Κύπρος, πλέον, καθίσταται κόμβος για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Αφρική στην Ευρώπη και η Αίγυπτος καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Αφρική και την Αραβική χερσόνησο», προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη έμπρακτη υλοποίηση του οράματος της εξωτερικής μας πολιτικής για τις σχέσεις με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Είπε, επίσης, ότι «αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τις χώρες μας, την Αίγυπτο και την Κύπρο, καθώς το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στην ευημερία και πρόοδο των λαών μας».

Ο κ. Κτωρίδης δήλωσε ότι, «ως φορέας υλοποίησης, δεσμευόμαστε ότι η έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί αποτελεί προτεραιότητα μας».

Ο κ. El-Markabi εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του προς την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica Interconnector, εξηγώντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί την έναρξη ενός έργου το οποίο θα επιφέρει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη στις εμπλεκόμενες χώρες.

Δήλωσε ακόμη ότι αυτό το ιστορικό έργο έχει μεγάλη σημασία για τον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό, την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι, με την ολοκλήρωση του έργου, η Αίγυπτος θα αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας, αφού η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica Interconnector θα συνδέσει, μέσω Κύπρου, την Αίγυπτο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία προνοεί την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χρήση υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης συνεχούς ροής (HVDC) με δυνατότητα μεταφοράς 2000MW. Επιπλέον, η συμφωνία προνοεί ότι η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς 1000MW, να ολοκληρώνεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τον Πρόεδρο El-Sisi.

Πηγή:ΚΥΠΕ