«Συμμαχία και Οικολόγοι αποτελούν την αλλαγή στις Ευρωεκλογές»

Η σημερινή Ευρώπη, παρά τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει, εντούτοις δεν ανταποκρίνεται στο όραμα των κινημάτων της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων, που μέσα από τη συνεργασία τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές στοχεύουν στην ανάδειξη ενός ευρωβουλευτή που θα δώσει στην Κύπρο εκπροσώπηση είτε στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών είτε των Πρασίνων.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέλυσε στο ΚΥΠΕ το όραμά του για μια Ευρώπη πρότυπο κράτους πρόνοιας και Κράτους Δικαίου, με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, που θα εξυπηρετεί τον ίδιο τον πολίτη, μέσα από ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και κάλεσε τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες για να φέρουν την αλλαγή.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στο στόχο για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των τραπεζών, αλλά θα χαρακτηρίζεται από εκδημοκρατικοποίηση των θεσμών της και περισσότερη άμεση δημοκρατία. Εξήγησε γιατί οι κατεστημένες συντηρητικές πολιτικές της δεξιάς, αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας φέρουν ένα μεγάλος μέρος της ευθύνης για τη στροφή πολιτών στις ακραίες λαϊκίστικες ιδεολογίες, δηλώνοντας πως Συμμαχία και Οικολόγοι αποτελούν την «ξεκάθαρη αλλαγή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης των δύο πολιτικών αρχηγών στο ΚΥΠΕ:

ΕΡ.1 Με ποιες φιλοδοξίες και ποια πολιτική πρόταση διεκδικείτε τη ψήφο του λαού στις Ευρωεκλογές 2019;

Γ. Λιλλήκας: Η Ευρώπη των πολιτών! Αυτό το σύνθημα συνοψίζει την όλη φιλοσοφία των προτάσεων και θέσεων μας που έχουν ενσωματωθεί στην κοινή Πολιτική Διακήρυξη της Συνεργασίας Συμμαχία-Οικολόγοι. Το Μανιφέστο μας δίνει το στίγμα της πολιτικής μας προσέγγισης για μιαν Ευρώπη των πολιτών και όχι των μονοπωλίων. Μιαν Ευρώπη πρότυπο του κράτους πρόνοιας και του Κράτους Δικαίου. Μιαν Ευρώπη που θα στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους με ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Μιαν Ευρώπη αλληλέγγυη και δημοκρατική μακριά από νεοναζιστικές ξενοφοβικές πολιτικές. Αυτή είναι η πυξίδα των θέσεων και προτάσεων που θα προωθήσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα με την προβολή του αντικατοχικού μας αγώνα με στόχο την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στόχος μας είναι η εκλογή ενός Ευρωβουλευτή. Φιλοδοξία μας είναι να είμαστε η φωνή των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την εκλογή ενός υποψηφίου από το ψηφοδέλτιο της συνεργασίας Συμμαχία-Οικολόγοι, η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπείται σε ακόμα μια ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα, είτε αυτή των Ευρωπαίων Δημοκρατών είτε αυτή των Πρασίνων. Στις Ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών θα έχει εκπροσώπηση από τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ αντίστοιχα.

Γ. Περδίκης: Στις Ευρωεκλογές του 2019 το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών διεκδικεί την ψήφο των Κυπρίων πολιτών στην βάση του προγράμματος των Ευρωπαίων Πρασίνων και με στόχο την εκλογή του πρώτου Κύπριου Οικολόγου Ευρωβουλευτή. Έχουμε εκλογική συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών στη βάση μιας πολιτικής διακήρυξης που αποτελεί τη συνισταμένη των πολιτικών θέσεων των δύο κινημάτων. Από την πλευρά των Οικολόγων συμμετέχουν στο κοινό ψηφοδέλτιο ο νυν βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και τα στελέχη του Κινήματος Έφη Ξάνθου και Αλεξία Σακαδάκη. Η πρόταση μας είναι δημοκρατική, εναλλακτική και οικολογική.

ΕΡ.2 Πόσο απέχει η Ευρώπη του σήμερα από την Ευρώπη που προσδοκάτε και σε ποιους βασικούς τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται να γίνουν βήματα προόδου;

Γ. Λιλλήκας: Η Ευρώπη δυστυχώς έχει παρεκκλίνει από τις βασικές αρχικές τις αρχές και αξίες διολισθαίνοντας σε πολιτικές των μονοπωλίων και της λιτότητας. Έχει κάνει σημαντικά βήματα στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος παρότι μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να πετύχει την κυκλική ανάπτυξη.

Κάποτε η Ευρώπη ήταν το διεθνές πρότυπο ως κράτος πρόνοιας. Θέλουμε να γίνει ξανά με πολιτικές και υπηρεσίες που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε όλους τους πολίτες.

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και καινοτομία δημιουργώντας προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων με υψηλούς μισθούς. Τέλος η Ευρώπη πρέπει να γίνει αλληλέγγυη σε κοινοτικό και κοινωνικό επίπεδο. Μόνο έτσι θα σμικρυνθεί το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες σε κάθε κράτος μέλος. Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία, πιο κοντά στους πολίτες.

Έτσι θα ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στο κοινό όραμα. Με μια αλληλέγγυα κοινωνικά ευαίσθητη, πρωταγωνιστή στη διεθνή σκηνή με τις δικές της αρχές και αξίες ως αξιόπιστη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας, η Ευρώπη μπορεί να πείσει και να κερδίσει το στοίχημα.

Γ. Περδίκης: Η Ευρώπη του σήμερα απέχει πολύ από τις δικές μας προσδοκίες. Μπορεί στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής να πρωτοπορεί έναντι των άλλων μεγάλων οικονομιών του κόσμου (Κίνα, Ρωσία, Η.Π.Α.) αλλά σε πολλές περιπτώσεις, στην πράξη κυριαρχούν τα λόμπι των συμφερόντων και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Στις διακηρύξεις μπορεί να μιλάμε για την Ευρώπη των πολιτών, αλλά στην πράξη αυτό που καθορίζει τις Ευρωπαϊκές πολιτικές εν πολλοίς είναι τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Χρειάζεται εκδημοκρατικοποίηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, περισσότερη εξουσία στα όργανα της ΕΕ που είναι εκλεγμένα από τους Ευρωπαίους πολίτες π.χ. το Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερη άμεση δημοκρατία (δημοψηφίσματα) κ.λ.π. Επίσης πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και οι θεσμοί της ενιαίας Τραπεζικής ένωσης πρέπει να εκδημοκρατικοποιηθούν και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο. Τέλος – αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Κύπρο – πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ενιαία πολιτική για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Έτσι θα μπορεί να αντιμετωπίζει και τις προκλήσεις σαν αυτή των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τρόπο που να εξασφαλίζει τα δίκαια των ευρωπαϊκών λαών και κρατών, όπως πχ της Κύπρου.

Για τα κρίσιμα αυτά ευρωπαϊκά ζητήματα θα εργαστούμε με τον/την Ευρωβουλευτή μας, σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν προσφέρει θετικό έργο στην Κύπρο και μπορούν αν προσφέρουν ανάλογο έργο στο Ευρωκοινοβούλιο, ή αυτούς που έχουν ήδη δείξει τι μπορούν να κάνουν (και δεν μας ικανοποιεί) ή αυτούς που απλά θέλουν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κυριαρχήσει στον κόσμο το δίπολο Η.Π.Α.-Ρωσία με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

ΕΡ.3 Η αποχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο και συνακόλουθα, των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο και ποιο μήνυμα απευθύνετε στους ψηφοφόρους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Γ. Λιλλήκας: Ελπίζω ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις αποφάσεις του μας επηρεάζει ως χώρα, επηρεάζει τη ζωή μας. Κατά συνέπεια μόνο με τη συμμετοχή όλων των πολιτών μπορούμε να πετύχουμε να έχουμε μια διεκδικητική ομάδα άξιων ευρωβουλευτών για προάσπιση των συμφερόντων μας κι ως χώρα κι ως κοινωνία. Την αλλαγή την φέρνει η συμμετοχή. Η αποχή είναι συνώνυμο της ανοχής. Θα παραθέσω την απάντηση του Μπάρακ Ομπάμα σ’ ένα νεαρό που τον ρώτησε για ποιο λόγο να ψηφίσει. Ο Ομπάμα απάντησε ως εξής: «Αφήνεις τον παππού σου να αποφασίσει πως θα ντύνεσαι; Αφήνεις τον παππού σου να αποφασίσει για το ποια μουσική θα ακούσεις; Γιατί τον αφήνεις να αποφασίσει σε ποιο κόσμο θα ζήσεις;»

Γ. Περδίκης: Η αποχή είναι ένα σύμπτωμα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η απογοήτευση των πολιτών από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η σύγχρονη δημοκρατία δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες, τους πόθους και τις ανάγκες των πολιτών σε Κύπρο και Ευρώπη. Γι’ αυτό και ένα μέρος της κοινωνίας στρέφεται προς ακραίες λαϊκίστικες ιδεολογίες, χωρίς να έχει πραγματικά σχέση μ’ αυτούς που προβάλουν τον ακραίο εθνικισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία και μισαλλοδοξία. Μεγάλη ευθύνη γι΄αυτό φέρουν οι κατεστημένες συντηρητικές πολιτικές της δεξιάς, αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Δυστυχώς ζούμε αυτή την κατάσταση τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο. Πρόσφατο παράδειγμα η άρνηση των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, να αποδεχτούν την υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις προσεχείς Ευρωεκλογές, γεγονός που αναμένεται ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα βαθμό της τάσης για αποχή. Θυμίζω ότι το 70% όσων απέχουν από τις εκλογές, δηλώνουν σε πολλές έρευνες της κοινής γνώμης, ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση εάν είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν οριζόντια. Κι όμως τα δημοκρατικά κόμματα του κέντρου και της αριστεράς, ταυτίζονται με το ΕΛΑΜ και εμποδίζουν αυτή τη θεσμική αλλαγή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει – σε κάποιο βαθμό – την αποχή. Δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα και αναθεματισμοί για την αποχή. Οφείλουμε όσοι λέμε ότι υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία να στηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό της και ένας τέτοιος εκσυγχρονισμός είναι η οριζόντια ψηφοφορία.

Πρέπει επίσης τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα και θεωρητικές προσεγγίσεις και να αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Να γίνουν κύτταρα υγιή της κοινωνίας και όχι παρασιτικοί οργανισμοί που εξουσιάζουν την κοινωνία. Να ασχοληθούν με το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές, τα δικαιώματα των ζώων, τα προβλήματα της οικογένειας, των νέων, της τρίτης ηλικίας, έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια. Να συγχρονιστούν με την κοινωνία και να σταματήσουν απλά να την κυβερνούν. Για εμάς, δηλαδή τη Συνεργασία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ αυτή είναι η πολιτική μας θέση και πρακτική. Για αυτό αποτελούμε την ξεκάθαρη αλλαγή.

Ανησυχία για τις βρετανικές θέσεις σε σχέση με την ΑΟΖ

Την ανησυχία τους για τις θέσεις της Βρετανίας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσαν την Παρασκευή, οι Πρόεδροι των κομμάτων Συμμαχίας και Οικολόγοι, Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης, αντίστοιχα οι οποίοι κάλεσαν την κυπριακή κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της προς δύο κατευθύνσεις: Να τεθούν οι Βρετανοί ενώπιον των ευθυνών τους και να τεθούν οι σχέσεις μας με τη Βρετανία στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ενόψει των Ευρωεκλογών και του κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων τους, Γ. Λιλλήκας και Γ. Περδίκης επισκέφθηκαν τη Λαϊκή Αγορά Στροβόλου και συνομίλησαν με παραγωγούς και πολίτες, διαπιστώνοντας ότι «λόγω των ρυπογόνων συνθημάτων και των συγκρούσεων που γίνονται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις Ευρωεκλογές και από τον προεκλογικό διάλογο», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Αναφορικά με τη στάση της Βρετανίας για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Περδίκης είπε ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις θέσεις των Βρετανών σε σχέση με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως έχει η κατάσταση επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να τεθούν οι Βρετανοί ενώπιον των ευθυνών τους σε σχέση βέβαια και με τη διαδικασία του Brexit».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να ζητούν οι Βρετανοί την υποστήριξη της Κύπρου στην υπόθεση του Brexit και να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο όταν η Τουρκία επιτίθεται ουσιαστικά της Κύπρου».

Μία περίπου εβδομάδα πριν τις εκλογές στις 26 του Μάη ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι διεκδικούμε επί ίσοις όροις την έκτη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Πιστεύουμε ότι αποτελούμε την ξεκάθαρη αλλαγή και θεωρούμε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα κάνουν τη σωστή επιλογή και θα προσπεράσουν τα ψεύτικα συνθήματα και τις ψεύτικες κόντρες και αντιπαραθέσεις και θα επιλέξουν την καθαρή πρόταση που αντιπροσωπεύουν οι υποψήφιοι της συνεργασίας Συμμαχίας – Οικολόγοι», δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι «λόγω των ρυπογόνων συνθημάτων και των συγκρούσεων που γίνονται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις Ευρωεκλογές και από τον προεκλογικό διάλογο».

Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι «αυτές οι αντιπαραθέσεις, χωρίς ουσία, δεν αρέσουν στον κόσμο για αυτό εμείς λέμε στον κόσμο ότι πέρα από αυτά, υπάρχει η πρόταση της καθαρής αλλαγής, της συνεργασίας Συμμαχίας – Οικολόγοι».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι «δεν μας εξέπληξε η βρετανική στάση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας καθότι η Βρετανία διαχρονικά ήταν στο πλευρό της Τουρκίας και ταυτόχρονα με πάρα πολλές ενέργειες της, υπέσκαπτε τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι είναι για αυτό που «ήρθε η ώρα η κυπριακή κυβέρνηση να θέσει τις σχέσεις μας με τη Βρετανία στη βάση της αμοιβαιότητας διότι είναι αδιανόητο να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους Βρετανούς να εκμεταλλεύονται παράνομα την Κυπριακή Δημοκρατία και τη γεωστρατηγική της θέση χρησιμοποιώντας τις παράνομες Βρετανικές Βάσεις για δικά τους συμφέροντα και από την άλλη η Βρετανία να μας το ανταποδίδει με εχθρικές κινήσεις και εχθρικές τοποθετήσεις».

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας. «έχουν δημιουργηθεί πλέον τα δεδομένα για να ανοίξει το κεφάλαιο των Βάσεων και δεν είναι μόνο η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου που αφορούσε στην υπόθεση του Μαυρίκιου αλλά είναι και η δεσμευτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας το οποίο έκρινε ότι οι Βάσεις δεν είναι κυρίαρχες και ότι είναι αποικιακό κατάλοιπο».

«Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, να κλείσουν οι Βάσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα κυπριακά συμφέροντα αλλά τα Βρετανικά και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ξεκινήσαμε να το κάνουμε με τη Γαλλία, να αξιοποιήσουμε με πραγματικούς συμμάχους τη γεωστρατική μας θέση για να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα της αλλά και τον αγώνα μας για ανατροπή της κατοχής και της διχοτόμησης», σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Αναφορικά με την έκβαση των Ευρωεκλογών, ο κ. Λιλλήκας, δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξος» γιατί «όπως βλέπουμε από τις αντιδράσεις των πολιτών, οι πολίτες θα τιμήσουν τη συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι, θα τιμήσουν τα δυο Κινήματα τα οποία έμπρακτα, μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απέδειξαν ότι πρώτη μας έγνοια είναι οι πολίτες και τα δικαιώματα των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι πρώτη μας έγνοια είναι «η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, είναι η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης έτσι ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μισθούς αξιοπρέπειας ιδικά για τη νέα γενιά που να της επιτρέπει να δημιουργήσει την οικογένεια και το μέλλον της».

Κλείνοντας, ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι «η Συμμαχία-Οικολόγοι είναι η εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν ούτε την ακροδεξιά ούτε το κομματικό κατεστημένο και για αυτό πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά η Κύπρος σε μια από τις ομάδες είτε των Πρασίνων είτε των Ευρωπαίων Δημοκρατών που είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις στην Ευρώπη».

Πηγή: ΚΥΠΕ