Συνεχίζεται η διαδικασία για έκδοση του Τσερκέζ Κορκμάζ

Συνεχίζεται στις 17 Μαΐου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.

Ο εκζητούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου από πάνοπλους άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, στη παρουσία και μελών της ΑΔΕ Λάρνακας. Τη διαδικασία παρακολούθησαν περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και αντιπροσωπεία Κούρδων μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος».

Κατά τη σημερινή διαδικασία η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λοΐζου ανέφερε ότι λήφθηκαν οι απαντήσεις από τις γερμανικές αρχές στις διευκρινήσεις που είχε θέσει αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Έθεσε επίσης ενώπιον των δύο μερών, συνηγόρου υπεράσπισης και εκπροσώπου της Κεντρικής Αρχής, τον προβληματισμό του Δικαστηρίου για να παραπέμψει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο θα ζητεί να ενημερωθεί κατά πόσον η Εισαγγελία του Αμβούργου δύναται να θεωρηθεί ως δικαστική αρχή, για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Αρχής ανέφερε ότι αυτό εναπόκειται στην κρίση του Δικαστηρίου, εάν δηλαδή θεωρεί πως πρέπει να υποβληθεί το συγκεκριμένο ερώτημα, τότε να προχωρήσει.

Από την πλευρά του ο Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης του εκζητούμενου, ζήτησε χρόνο για να τοποθετηθεί επί του προβληματισμού του Δικαστηρίου.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου όρισε την αυριανή ημέρα, Παρασκευή 17 Μαΐου ως ημερομηνία για να δώσει την απάντηση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Τσερκέζ Κορκμάζ. Μέχρι τότε διέταξε όπως ο εκζητούμενος κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη 21 Μαΐου, λήγει η προθεσμία των 60 ημερών από τη σύλληψη του Τσερκέζ Κορκμάζ και θα πρέπει να δοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για την έκδοση του ή όχι στις γερμανικές αρχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ