Σύσκεψη ΓΓ ΟΗΕ με επικεφαλής ειρηνευτικών αποστολών

Σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δεκατεσσάρων ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο θα παρακαθίσει στη Γενεύη την Τετάρτη ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η σύσκεψη πραγματοποιείται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρηνευτών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαϊου.

Σε ομιλία του, την περασμένη Παρασκευή, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση μνήμης για τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκουτέρες είπε πως πάνω από 3.800 μέλη των στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών δυνάμεών τους έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1948, από τότε δηλαδή που ο διεθνής οργανισμός ανέπτυξε την πρώτη ειρηνευτική του αποστολή

Σημείωσε ακόμη πως σήμερα στις 14 αποστολές σε όλο τον κόσμο οι ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών υπηρετούν ηρωικά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα σοβαρές απειλές. Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε πως 100 χιλιάδες, ένστολοι και μη, ειρηνευτές επηρεάζουν σήμερα θετικά τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ μετέβη τη Δευτέρα στην Αυστρία για να παραστεί σε ένα αριθμό συναντήσεων για την 40η επέτειο της παρουσίας των ΗΕ στη Βιέννη και για να συμμετάσχει σε μια ετήσια συνάντηση της R20, μιας οργάνωσης που φέρνει μαζί τους ηγέτες από τον κόσμο της πολιτικής, τις επιχειρήσεις και των ιδιωτικό τομέα που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης θα ταξιδέψει στο Άαχεν της Γερμανίας για να παραλάβει στις 30 Μαΐου το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου, ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το 1950 για τις προσπάθειες που γίνονται στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ