Τερματισμό της απεργίας αποφάσισε η «Ισότητα»

Στα βήματα τα οποία έκανε η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις πέντε μεγάλες προκλήσεις για τον τομέα της ανάπτυξης γης αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο  13ο Συνέδριο Ανάπτυξης της Γης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, σε αναφορά του στα κίνητρα για προσιτή κατοικία ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «έχουμε ανακοινώσει τρία τέτοια πολεοδομικά κίνητρα με σκοπό την κινητοποίηση επενδύσεων στην αγορά στέγης. Τα δύο εκ των οποίων συνδιαμορφώθηκαν και συμφωνήθηκαν πλήρως κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με το ΕΤΕΚ. Πιστεύω ότι τα εν λόγω κίνητρα θα καταστούν το ίδιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας όμως και το πολεοδομικό τοπίο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό».

Για τη πρόκληση της αναθεώρησης Τοπικών Σχεδίων ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει αρχίσει η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου και σημείωσε ότι «είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση που θα μας επιτρέψει να διορθώσουμε και λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος, όπως η μεγάλης έκτασης διάσπαρτη οριζόντια ανάπτυξη, η ενεργοποίηση της αδρανούσας γης, η θεσμοθέτηση ενός πιο σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με βάση τις πραγματικές οικονομικές, στεγαστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της Κύπρου του σήμερα και του αύριο».

Έχουμε ήδη λάβει τις προκαταρκτικές απόψεις του ΕΤΕΚ με τις οποίες ομολογώ ότι βρισκόμαστε στην ίδια κατεύθυνση, ανέφερε.

«Η δική μου η κατεύθυνση είναι ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, με αύξηση των συντελεστών στα κέντρα των πόλεων, πιο αντικειμενικά κριτήρια συντελεστών και λιγότερη διακριτική ευχέρεια στις αναπτύξεις, καθορισμό νέων ειδών χρήσεως, αλλά και πραγματική ενσωμάτωση της έννοιας βιώσιμης κινητικότητας», πρόσθεσε.

Για τον αστικό αναδασμό είπε ότι είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο το οποίο οφείλαμε να είχαμε πράξει δεκαετίες πριν, όταν αυξάναμε γοργά τις ζώνες ανάπτυξης και πρόσθεσε με αυτό το εργαλείο θα ενεργοποιηθούν οι αδρανείς και περίκλειστες οικιστικές περιοχές.

«Περιλαμβάνει την συνεισφορά όλων των ιδιοκτητών μιας περιοχής, ούτως ώστε αυτή η περιοχή να σχεδιαστεί, και να διαμορφωθεί εκ νέου, και να παραχωρηθεί στους ιδιοκτήτες οικοδομήσιμη και έτοιμη προς ανάπτυξη γης για τις χρήσεις που θα προβλέπονται και θα εξυπηρετούν τις χρήσεις γης που προβλέπονται στη Ζώνη Αστικού Αναδασμού», ανέφερε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «για την δημιουργία αυτού του πλαισίου δουλεύουμε με σύμβουλο αθόρυβα τους τελευταίους 4 μήνες», προσθέτοντας ότι «το πρώτο σκέλος της μελέτης έχει ήδη ολοκληρωθεί». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «εντός του χρόνου αυτή θα είναι μια μεγάλη παραδοτέα μεταρρύθμιση από πλευράς ΥΠΕΣ».

Αναφορά έκανε και στον απεγκλωβισμό συνιδιοκτητών ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω του καταναγκαστικού διαχωρισμού της, με την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για διαίρεση συνιδιόκτητου τεμαχίου με την υπογραφή οποιουδήποτε εκ των συνιδιοκτητών με καθορισμένο ελάχιστο μερίδιο στην ιδιοκτησία, νοούμενης της σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή του Κτηματολογίου.

Για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης, έκανε λόγο για μια γραφειοκρατία και ένα δυσνόητο και χωρίς δομή πλαίσιο αδειοδότησης που έχει δημιουργηθεί μετά από σωρεία αποσπασματικών αναθεωρήσεων.

Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης, σημείωσε, «το οποίο ευελπιστούμε ότι θα παρουσιάσουμε εντός του έτους θα περιλαμβάνει την ετοιμασία ενός σύγχρονου  νομοθετικού πλαισίου με συνοπτικό περιεχόμενο, νέες διαδικασίες και σωστή δομή».

Θα περιλαμβάνει, είπε ο κ. Πετρίδης, την εισαγωγή μιας νέας μορφής πολεοδομικής άδειες, την κατηγοριοποίηση των τύπων ανάπτυξης σύμφωνα με ανάλυση κινδύνου, τη δραστική μείωση των διαβουλεύσεων, και την ανάληψη ευθύνης, ανάλογα με το ρίσκο, στον ιδιώτη μελετητή.

Αναφορά έκανε ο κ. Πετρίδης και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα πρωτοποριακό για ευρωπαϊκά δεδομένα σύστημα που έχει ήδη διευκολύνει τη ζωή και μελετητών και των απλών πολιτών για τα θέματα που έχουν με το κτηματολόγιο». Παράλληλα, είπε, ετοιμάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της πολεοδομίας.

«Έχουμε επενδύσει σε συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο ΥΠΕΣ πέραν των 30 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα δεν έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο λόγο του μεγέθους και του κατακερματισμού της.

«Μια πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει ενιαίες αρχές ανάπτυξης που θα διευκολύνουν τον κάθε πολίτη και τον κάθε επενδυτή, φτάνει να έχουν επαρκές μέγεθος, μηχανισμούς ελέγχου, τεχνογνωσία και πόρους και λογοδοσία. Και είναι αυτό που προτείνουμε», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ