Την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου – ΗΒ τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής

Τη σημασία που προσδίδει η Κύπρος σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης καθώς και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων στον τομέα της παιδείας με το Ηνωμένο Βασίλειο, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης.

Σε διάσκεψη όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του πρώτου Φόρουμ ανώτερης Εκπαίδευσης και Ερευνας το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λευκωσία από το Βρετανικό Συμβούλιο, είπε ότι η Βουλή αναγνωρίζει τη σημασία του τομέα της εκπαίδευσης για την οικονομία και ειδικά τις ευκαιρίες που παρέχει για να ξεφύγει από την προσέγγιση του τομέα των υπηρεσιών προς ένα μοντέλο για έρευνα και καινοτομία.

Η Βουλή, είπε, διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες για μια στενή σχέση μεταξύ του ΗΒ και της Κύπρου, παρά την αβεβαιότητα που επιφέρει το Brexit.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, είπε, η Κύπρος ακολούθησε μια εποικοδομητική προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι οι δεσμοί και η συνεργασία μεταξύ του ΗΕ και των εταίρων της ΕΕ, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά πάνω σε μια διαφορετική βάση.

Είπε επίσης ότι η Βουλή κατάφερε να τροποποιήσει το σχετικό νομοσχέδιο που διέπει την διακρατική εκπαίδευση και διασυνοριακές συνεργασίες (franchises) με ξένα πανεπιστήμια προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νομικών κενών καθώς και ασάφεια ή ανησυχία καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Είπε ότι ο Σύνδεσμος Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας αποφάσισε να ανοίξει γραφεία στην Κύπρο, το πρώτο τέτοιο γραφείο εκτός Βρετανίας, ώστε μέλη του συνδέσμου καθώς και ανώτερα εκπαιδευτήρια στην Κύπρο θα μπορούν να επωφεληθούν.

Καταλήγοντας είπε ότι μόνοι μέσα από συλλογική δράση οι χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός δυναμικού περιβάλλοντος για παιδεία και έρευνα που θα ωφελήσει τόσο την οικονομία αλλά και τους φοιτητές και κοινωνία.

Απαντώντας, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι είπε ότι η παρουσία του κ. Συλλούρη στέλλει ένα δυνατό μήνυμα για μια πιο ενδυναμωμένη συνεργασία στον τομέα της παιδείας.

Είπε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι όταν πρόκειται για εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές εδράζονται πάνω σε ισχυρά θεμέλια» και στην επιθυμία τόσο των Κυπρίων όσο και των Βρετανών για πολύ υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα”.
Ό, τι συμβεί με το Brexit,  συμπλήρωσε, οι σχέσεις θα παραμείνουν στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα “που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον για να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της Κοινοπολιτείας για συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα».

Η Κύπρος, προσθέτει, αναπτύσσει πραγματικά το ρόλο της στη διακρατική εκπαίδευση, προωθώντας την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναφερόμενη στις «εξαιρετικές υφιστάμενες συμπράξεις», μεταξύ του UCLAN στην Πύλα και της Ιατρικής Σχολής του Αγίου Γεωργίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

“Έχουμε σχέδια να ιδρύσουμε κτηνιατρική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας σε συνεργασία με το Royal Veterinary College του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας προσόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο», αποκάλυψε.

Ο κ. Λίλι επαίνεσε το έργο του Προέδρου της Βουλής για «διασφάλιση ενός ισχυρού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για διακρατική εκπαίδευση μετά το Brexit».

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε επίσης ότι «πάντα ήμασταν σαφείς στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη, θα συνεχίσουμε να έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης».

Ο διευθυντής του British Council, James Martin, παρουσίασε την έκθεση με τα ευρήματα του φόρουμ «Το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου μετά το Brexit». Είπε ότι η έκθεση θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου.

Μεταξύ των διαπιστώσεων είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάρα πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Κύπριους και ως εκ τούτου υπάρχει η επιθυμία να διατηρηθεί αυτή η συνεργασία.

Ανέφερε επίσης ότι παρά την τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην διακρατική εκπαίδευση και αυξάνεται τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους διεθνείς φοιτητές, προσθέτοντας ότι η φιλοδοξία της Κύπρου να γίνει ένα κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης διευρύνει περαιτέρω το πεδίο των διακρατικών εκπαιδευτικών ευκαιριών.

Όσον αφορά την έρευνα, είπε, υπάρχουν αρκετές πηγές χρηματοδότησης που δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και για το λόγο αυτό “δεν πρέπει να βασιστούμε εξ ολοκλήρου στην ΕΕ ως πηγή χρηματοδότησης για σε θέματα έρευνας”.

Στις δηλώσεις της, η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου  είπε ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να αυξάνει τις ευκαιρίες για τους σπουδαστές μας.

Το Φόρουμ είπε ότι ήταν πολύ χρήσιμο αφού επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δημοφιλής εκπαιδευτικός προορισμός και ένας από τους στόχους είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες πληροφορίες στους σπουδαστές μας και στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνοντας ότι το Υπουργείο σκοπεύει να διατηρήσει τις ιστορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ότι παρά την αβεβαιότητα που οφείλεται στην Brexit, “προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένους τρόπους να παραμείνουμε στο φάσμα της συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Πηγή:ΚΥΠΕ