Το Ανώτατο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση για αθώωση Ηλιάδη και Κυπρή

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα κατά της απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει και αθωώσει τους κατηγορούμενους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Στην απόφαση του ημερομηνίας 14/12/2018, το τριμελές Κακουργιοδικείο έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις, έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων, η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα, με την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα να διαφωνεί και να καταχωρεί έφεση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρούσε ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι εσφαλμένη για 3 βασικά λόγους. Πρώτο, γιατί είναι προϊόν πλημμελούς εφαρμογής και ερμηνείας του Νόμου επί των πραγματικών γεγονότων, αφού το Κακουργιοδικείο δεν εξέτασε κατά πόσο οι εφεσίβλητοι απέσεισαν το βάρος απόδειξης ότι οι 3 ποινικές υποθέσεις είχαν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων που κατά τη θέση τους ήταν τα Ελληνικά Ομόλογα, δεύτερο, γιατί προέβη σε εύρημα ότι και οι 3 ποινικές υποθέσεις είχαν ως κοινή βάση τα Ελληνικά Ομόλογα χωρίς να υπάρχει ενώπιον του σχετική μαρτυρία και, τρίτο, τα επιμέρους ευρήματα του Κακουργιοδικείου δεν δικαιολογούν και δεν υποστηρίζουν το τελικό του συμπέρασμα ότι η υπόθεση συνιστούσε κατάχρηση διαδικασίας (Λόγοι Έφεσης 1, 2 και 3 αντιστοίχως).

Η έφεση εκδικάστηκε από τριμελές εφετείο απαρτιζόμενο από τους δικαστές Λ. Παρπαρίνο, Μ. Χριστοδούλου και Α. Πούγιουρου το οποίο εξέδωσε σήμερα την απόφαση του η οποία ήταν ομόφωνη όσον αφορά το 2ο λόγο έφεσης και την τελική κατάληξη, ενώ για τους λόγους έφεσης 1 και 3 δόθηκε ξεχωριστή αιτιολογία από τον κ. Παρπαρίνο.

Το Ανώτατο κατέληξε ότι η πρωτόδικη απόφαση «είναι ορθή σε όλες της τις πτυχές και αμφότερες οι εφέσεις απορρίπτονται».

Για τον Ανδρέα Ηλιάδη εμφανίσθηκαν οι Δικηγόροι Χρίστος Τριανταφυλλίδης, Πέτρος Σταύρου και Ευριπίδης Μάνουλος. Για τον Γιάννη Κυπρή εμφανίσθηκε ο Ηλίας Στεφάνου μαζί με Δρ. Ελ. Καπαρδή.

Μετά την αθώωση των Ηλιάδη και Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ