Το Εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται για ακρότητες και λαϊκισμούς, λέει ο Χάρης Γεωργιάδης

Το Εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες ούτε για λαϊκισμούς, αλλά για κάθε τι που καθιστά την πατρίδα μας πιο ισχυρή και αξιόπιστη, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο ετήσιο παγκύπριο μνημόσυνο των αρχηγών και ηρωομαρτύρων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, που τελέστηκε το πρωί στην περιοχή Πελενδρίου – Αμιάντου όπου βρίσκεται το Μνημείο των ηρώων.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες ούτε για λαϊκισμούς. Να καταλάβουμε ότι πατριωτικό στις μέρες μας δεν είναι η κορώνες και τα συνθήματα, πατριωτικό είναι το κάθε τι που καθιστά την πατρίδα μας πιο ισχυρή και πιο αξιόπιστη» είπε.

Ο Χάρης Γεωργιάδης εξήρε τη θυσία των ηρώων, αναφέρθηκε σε παραδείγματα αγωνιστών και είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε στιγμές σαν και αυτές που τελούμε τα μνημόσυνα των ηρώων «ας επανέρχεται στη μνήμη μας όλη εκείνη η στρατιά των θυσιασμένων στους αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου. Είναι τότε που η λέξη αγώνας είχε πραγματικό νόημα και περιεχόμενο. Υπέρτατο καθήκον όλων είναι να διαφυλάξουμε την αλήθεια της ιστορίας μας, αυτή που χαράζει αλάνθαστα τη φυσιογνωμία μας και την ταυτότητα μας μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Το χρέος μας όμως δεν το ξεπληρώνουμε επαναλαμβάνοντας κάθε χρόνο πομπώδεις πανηγυρισμούς. Πρέπει ακριβώς να καταλάβουμε ότι η τιμή προς τους ήρωες, η μόνη αναγνώριση της θυσίας τους είναι όχι μόνο η μνήμη μας αλλά κυρίως η πράξη μας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θεοφάνης Παναγιώτου αναφέρθηκε στη θυσία των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη θυσία τους.

Μετά το τρισάγιο ακολούθησε άναμμα του βωμού στο Ηρώο, προσκλητήριο πεσόντων και απόδοση τιμών από άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Από το Ηρώο άρχισαν σήμερα οι επίσημες εκδηλώσεις για στήριξη του Μελάθρου Αγωνιστών, «Οδός Ελευθέριας 2019». Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο Εθνικός Ύμνος.

Πηγή:ΚΥΠΕ