Τον Ιούλιο ξεκινά δραστηριότητες το κέντρο ερευνών της ASELSAN στα κατεχόμενα

Τον Ιούλιο ξεκινά τις δραστηριότητές του το κέντρο ερευνών και ανάπτυξης το οποίο εγκατέστησε στα κατεχόμενα η τουρκική αμυντική βιομηχανία ASELSAN και επικεντρώνεται στον τομέα των συστημάτων επικοινωνίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της ASELSAN Μεχμέτ Τσελίκ δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν δοκιμές στις νέες τεχνολογίες που έχουν παραχθεί από την Τουρκία στους τομείς των συστημάτων επικοινωνίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον χώρο του ’τεχνολογικού πανεπιστημίου μέσης ανατολής’ (ODTU) στα κατεχόμενα, το οποίο έχει επιλεχθεί ως κέντρο ερευνών.

Ο Μεχμέτ Τσελίκ ανέφερε ότι η ASELSAN η οποία έχει κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη στην Τουρκία προσπαθεί να μειώσει την εξωτερική εξάρτηση της Τουρκίας.

Όπως είπε, το κέντρο έρευνας στα κατεχόμενα αποτελείται από ένα χώρο 300 τμ με γραφεία και σχεδιάζεται να επεκταθεί ακόμη παραπάνω. Θα επικεντρωθεί στα συστήματα επικοινωνίας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

“Τον Ιούλιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του με δοκιμές στα συστήματα επικοινωνίας”, ανέφερε ο Μεχμέτ Τσελίκ. “Ο βασικός στόχος των δραστηριοτήτων στον τομέα των δοκιμών είναι να παραχθούν νέα προγράμματα δίνοντας απάντηση στις ανάγκες της Κύπρου, να δημιουργηθεί ικανοποιητική απασχόληση με αυτά τα προγράμματα, να ενταχθεί η ‘τδβκ’ στην διεθνή κοινότητα με αυθεντικά προγράμματα, να ενισχυθεί η οικονομία της ‘τδβκ’ και να αποπληρωθεί το χρέος της ASELSAN στην ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Μεχμέτ Τσελίκ.

Σε ερώτηση εάν το ερευνητικό κέντρο στα κατεχόμενα θα στηρίξει τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεχμέτ Τσελίκ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα σχέδιο στήριξης.

ΚΥΠΕ