«Βαθιά η εκτίμησή μας σε όλες τις μητέρες»

Μεταξύ των γυναικών στις οποίες πάντοτε οφείλουμε να αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή και να εκφράζουμε προς αυτές τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη, είναι και οι μητέρες των αγνοουμένων μας, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι αυτές οι μητέρες «για χρόνια κουβαλούσαν και κουβαλούν στους ώμους τους το σταυρό του μαρτυρίου αναμένοντας να μάθουν νέα για το παιδί τους».

Σε χαιρετισμό του στη Γιορτή της Μάνας που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Μακράσυκας, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι τις συγκεκριμένες μητέρες «τις θυμόμαστε δακρυσμένες στα οδοφράγματα να κρατούν τη φωτογραφία του παιδιού τους και να ρωτούν εναγωνίως για την τύχη του».

Πρόσθεσε ότι «πάρα πολλές από τις μητέρες αυτές έφυγαν από τη ζωή με αναπάντητα τα ερωτήματα τους και χωρίς να μπορέσουν να ακουμπήσουν το φέρετρο του παιδιού τους. Χωρίς να μπορέσουν να αφήσουν σε αυτό τα δάκρυα του πόνου και της αγάπης τους ενώ μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους αρχές και αξίες που υπηρετούν το μεγάλο ιδανικό της ελευθερίας».

Όπως είπε ο Φώτης Φωτίου «τιμούμε τις μητέρες που προσέφεραν στην πατρίδα, στο έθνος και στον κυπριακό ελληνισμό, ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, το ίδιο το παιδί τους, τη ψυχή και το αίμα τους, τιμούμε τις μητέρες που έβαλαν τα ιδανικά του λαού μας πάνω από τον πόνο τους, τιμούμε τις μητέρες που ζουν στα εγκλωβισμένα χωριά μας σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες».

Ανέφερε ότι «όλες αυτές, οι άξιες του κάθε σεβασμού και της εκτίμησης όλων μας μητέρες, ζητούν τη δικαίωση της θυσίας των παιδιών τους, ζητούν μαζί μας να ανατείλει επιτέλους η μέρα εκείνη που θα ανταμειφθούν οι αγώνες, οι κόποι και οι θυσίες τους».

Στον χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «γενικότερα για τη μητέρα και την προσφορά της γράφτηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά και θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολύ περισσότερα, επειδή, ακριβώς, η μάνα είναι η δημιουργός της κοινωνίας, η ψυχή της οικογένειας που αποτελεί το πιο ωραίο και πιο σημαντικό στοιχείο στο σημερινό κόσμο».

Είναι, συνέχισε, «ο πρωταγωνιστής στον ευγενέστερο και δυσχερέστερο ρόλο της ανατροφής των παιδιών, ο συμπαραστάτης, ο βοηθός, ο οδηγητής, ο σύμβουλος, η ελπίδα και η παρηγοριά, είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο, είναι το πιο αγαπημένο και πιο σεβαστό πλάσμα στον κόσμο».

«Οφειλόμενος, λοιπόν, ο φόρος τιμής και η ένδειξη της ευγνωμοσύνης ολόκληρης της ανθρωπότητας στο έργο της και την αποστολή της κάθε μητέρας, με την αναγνώριση των θυσιών και της προσφοράς της», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας. Για να σημειώσει, καταλήγοντας, «πόσο μάλλον, για μας στην Κύπρο, των μητέρων που έδωσαν τα παιδιά τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ