Βρετανός Υφ.Εξωτερικών: «Ζωντανές οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού»

Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο, ανέφερε στη Βουλή των Λόρδων εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ, συμφωνώντας με την άποψη που έχουν διατυπώσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Συμφώνησε επίσης ότι διατηρούνται ζωντανές οι προοπτικές λύσης και μίλησε για ανάγκη αίσθησης του επείγοντος ως προς τις συνομιλίες.

Ο αξιωματούχος του Foreign Office κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το πώς αποτιμά η βρετανική κυβέρνηση την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές υπηρεσίες του αναφορικά με το Κυπριακό.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευγνώμων για τη συνεχιζόμενη δουλειά του Γενικού Γραμματέα και τις καλές του υπηρεσίες στο νησί, όπως είμαστε (ευγνώμονες) και στην κα Τζέιν Χολ Λουτ για τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις της με τα μέρη», είπε ο λόρδος Άχμαντ.

Συνέχισε: «Υιοθετούμε την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι οι προοπτικές για μια λύση παραμένουν ζωντανές, όπως επαναβεβαιώθηκε στην έκθεσή του τον Απρίλιο. Καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις επί μιας προόδου και ελπίζουμε ότι αυτές θα οδηγήσουν σε μια επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

«Επαναλαμβάνουμε», πρόσθεσε, «την άποψη των Ηνωμένων Εθνών ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και όπως και ο Γενικός Γραμματέας ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την αναγκαία αίσθηση του επείγοντος, επιδεικνύοντας ότι είναι προσηλωμένοι στην επίτευξη προόδου προς μία λύση».

Απαντώντας σε άλλο σκέλος της ερώτησης, που είχε τεθεί από τον γνωστό φιλότουρκο λόρδο Μαγκίνις, ο λόρδος Άχμαντ κατέληξε λέγοντας ότι «μία λύση συνεχίζει να αντιπροσωπεύει τον πιο βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί».

Πηγή: ΚΥΠΕ