ΥΠΑΜ: Δεν θα παρασυρθούμε σε ενέργειες που προκαλούν ένταση

Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που δημιουργούν ένταση στην περιοχή, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην περιοχή μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου.

Μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, σημειώνοντας ότι συζήτησαν το θέμα με τον ομόλογό του. Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι επικροτεί την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένει σε συντονισμό τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με τους κοινοτικούς εταίρους και τους συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αγγελίδης είπε πως η σημερινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη στα πλαίσια των συνεχών επαφών που απορρέουν από τη μόνιμη σταθερή και αναβαθμισμένη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα και στο επίκεντρο των συζητήσεων, εκτός από τα τρέχοντα θέματα, βρέθηκε και το επίκαιρο με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εισβολή του FATIH στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Τουρκίας.

«Πιστοί στην πάγια τακτική μας με απόλυτη ψυχραιμία δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε πως η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά, αυτό να συμβεί για να καταλήξουμε σε αποσταθεροποίηση.

Tην ίδια στιγμή όμως, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, «αυτή η ψυχραιμία μας δεν πρέπει να εκληφθεί και ως αδυναμία. Το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες έχει ήδη σταλεί».

Σημείωσε πως οι αυστηρές δηλώσεις από την ΕΕ, αλλά και από χώρες όπως Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτος μιλούν από μόνες τους και τόνισε ότι η αναγνώριση της ανάγκης συλλογικής αντίδρασης από πλευράς ΕΕ μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισσαβόνας, θα συντελέσει το επόμενο βήμα.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν καταστεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας, ως οι πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή και ως Κράτη-Μέλη της ΕΕ, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου που συνειδητά έχουμε αναλάβει, για τη γεφύρωση και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής», είπε ο κ. Αγγελίδης διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν οι δύο χώρες να εργάζονται για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.

Όπως είπε, μέσω των Τριμερών Στρατηγικών Συνεργασιών που ανέπτυξαν στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας με φίλες χώρες της περιοχής, «συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολάκης είπε πως είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υπουργό Σάββα Αγγελίδη και να διαπιστώσουν από κοινού ότι μέσω των συναντήσεων, ο συντονισμός και η συνέργεια των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, αναβαθμίζονται διαρκώς.

«Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση, αποφάσεις, οι οποίες προάγουν αυτή τη στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα μας», είπε και αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη συζήτηση που είχαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες», είπε.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε επίσης πως σε μια ταραγμένη γειτονιά, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων, επιζητώντας σε κάθε περίπτωση την ειρήνη και την σταθερότητα. «Την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παρατεταγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή», είπε.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργειών.

Πηγή: ΚΥΠΕ