Υπέρ της συζήτησης νέων ιδεών στο Κυπριακό ο Οζερσάι

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεν πρέπει να αποφεύγουν την συζήτηση νέων ιδεών για το κυπριακό πρόβλημα.

Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, ο κ. Οζερσάι σε δηλώσεις του σήμερα επανέλαβε την άποψη του ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν αποτελεί πλέον επιλογή υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα διαδικασία η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι το Κόμμα του Λαού θα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα στη νέα «κυβέρνηση» αναφορικά με την “εξωτερική πολιτική” και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν βρισκόταν σε αρμονία στο κυπριακό πρόβλημα με τους εταίρους του κατά τη διάρκεια του συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων.

«Ωστόσο, ακόμη και κάτω από εκείνες τις συνθήκες κάναμε σημαντικά βήματα για να εκφράσουμε τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων», είπε. Σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνούν έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση ομοσπονδίας, ανέφερε ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν απρόθυμη να αποδεχτεί μια ομοσπονδιακή λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ήταν έτοιμη να διαμοιραστεί την πολιτική εξουσία ή τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους και αυτή ήταν και η αιτία πίσω από την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Προσπαθούμε να πετύχουμε μια ομοσπονδιακή λύση τα τελευταία 50 χρόνια χωρίς επιτυχία. Πως θα καταστεί εφικτή μια ομοσπονδιακή λύση κάτω από αυτές τις συνθήκες;» διερωτήθηκε.  Ο κ. Οζερσάι εξέφρασε την θέση ότι ήρθε η ώρα για την Τουρκοκυπριακή πλευρά να συζητήσει και άλλες επιλογές ή εναλλακτικές.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία», είπε απαντώντας σε ερώτηση. Υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και ανέφερε ότι υπάρχει έδαφος για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι πάνω σ’ αυτό το ζήτημα», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί προς μια ομόσπονδη εταιρική σχέση όταν η Νότια Κύπρος, όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, όταν εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και γίνει πιο ισχυρό το ψευδοκράτος.

Είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική αντίληψη για το ποια πρέπει να είναι η λύση στην Κύπρο και γι αυτό και είναι σημαντικό να είναι ανοιχτές στην συζήτηση νέων ιδεών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν τον σφετερισμό, κατά τον ίδιο, των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ