Ζήτησαν τη δικαίωση των θυμάτων

Εκατοντάδες πολίτες σε επιμνημόσυνες εκδηλώσεις για τις δολοφονημένες μετανάστριες και τα παιδιά τους

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με μια δεύτερη εκδήλωση μνήμης την Παρασκευή 3 Μαϊου 2019 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία «για τις γυναίκες που χάθηκαν» και με μια επιμνημόσυνη τελετή το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαϊου στο χώρο του μεταλλείου Μιτσερού, όπου εντοπίστηκαν οι πρώτες σοροί των 7 καθ’ ομολογία θυμάτων του 35χρονου ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς Νίκου Μεταξά, σημαδεύτηκε η προηγούμενη εβδομάδα, όπου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και ζήτησαν συγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειες τους, αλλά και απαίτησαν τη δικαίωσή τους. Κι αυτό καθώς συνεχίζονταν οι τιτάνιες προσπάθειες των δυτών για ανεύρεση και άλλων σορών μέσα στην Κόκκινη Λίμνη της περιοχής, με τη βοήθεια υπερσύγχρονου ηχο-εντοπιστικού συστήματος σόναρ και ρομποτικής κάμερας. Το σόναρ χρησιμοποιήθηκε για εντοπισμό και τρίτης ταξιδιωτικής βαλίτσας, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η σορός της 29χρονης Φιλιππινέζας Maricar Valtez Arquiola, σύμφωνα με υπόδειξη του Μεταξά, αφού νωρίτερα την Κυριακή, είχε εντοπισθεί και ανασυρθεί βαλίτσα με τη σορό της 8χρονης Ρουμάνας Elena Natalia Bunea. Η σορός της 36χρονης μητέρας της Livia Florentina Bunea είχε βρεθεί στην πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε την Κυριακή 28 Απριλίου 2019.

«Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του ρατσισμού»

Η εκδήλωση της Παρασκευής 3ης Μαϊου 2019 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ήταν συνέχεια της πρωτοβουλίας της Μαρίας Μαππουρίδου, που είχε οργανώσει μέσω Facebook την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ίδιο χώρο τη Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου. Όπως και την πρώτη φορά, διάβασε από μεγάφωνο ενώπιον του πλήθους εκατοντάδων Κυπρίων και αλλοδαπών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τα ονόματα όλων των εξαφανισμένων γυναικών τα τελευταία χρόνια, των περισσότερων αλλοδαπών, όπως και των πέντε γυναικών και των δύο μικρών κοριτσιών που δολοφονήθηκαν. Ακούστηκαν τα ονόματα μιας γυναίκας που εξαφανίστηκε το  2014, τριών γυναικών που εξαφανίστηκαν το 2013, τριών το 2012, τεσσάρων το 2011, τεσσάρων το 2009, έξι το 2008, δύο το 2007, δύο το 2006, μίας το 2005, τριών το 2002, μίας το 1997, μίας το 1994 και μίας το 1990. Στη συνέχεια η Μαρία Μαππουρίδου διάβασε τα ονόματα των επτά θυμάτων του ίλαρχου, της 36χρονης Livia Florentina Bunea, της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea, από τη Ρουμανία, της 38χρονης Marry Rose Tiburcio, της 6χρονης κόρης της Sierra Graze Seucalliuc, της 28χρονης Arian Palanas Lozano, της 29χρονης Maricar Valtez Arquiola και της 30χρονης Νεπαλέζας Asmita Khadka Bista και στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, με την ευχή «όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του ρατσισμού».

«Είμαι εσύ, είμαστε ένας»…

Η εκδήλωση περιλάμβανε τη – συγκλονιστική – απαγγελία του διεθνώς βραβευμένου ποιήματος «Είμαι», του νέου Κύπριου ποιητή Ιάσωνα Σταυράκη, από τον ηθοποιό Ανδρέα Νικολαϊδη:

«Είμαι αυτός που εγκαταλείπει. Είμαι αυτός που τον τρώει η λύπη. Είμαι ο άντρας που ποτέ του δεν κλαίει. Είμαι περήφανος που είμαι γκέι. Είμαι ο δάσκαλος που τρέμει στην τάξη. Είμαι ο άνεργος που κανείς δεν θα κλάψει. Είμαι γυναίκα με τα μάτια πρησμένα. Είμαι πρεζόνι με τα χέρια καμένα. Είμαι βοσκός που τα έχει χάσει. Είμαι πουτάνα που δεν έχει γεράσει. Είμαι το γέλιο στην αρχή του αγώνα. Είμαι η πένα που θα γίνει βελόνα. Είμαι γέρος δίχως πατρίδα και ποιητής που δεν έχει κερκίδα. Είμαι η ώρα που πεθαίνει ο κόσμος. Είμαι τα μάτια που δεν πιάνει ο νόμος. Είμαι στον ύπνο μου επαναστάτης. Είμαι η ώρα που ξεψυχά ο Ευφράτης. Είμαι γυναίκα με μυαλό χαλασμένο. Είμαι απέναντι σε περιμένω. Είμαι τραβέλι σ’ ένα παγκάκι. Είμαι κομπάρσος κρατάω σκονάκι. Είμαι η μέρα που το φως της δεν βγαίνει. Είμαι η νύχτα που σε πεθαίνει. Είμαι το άκρο στην αδικία. Είμαι ο όρος πεζογραφία. Είμαι μια ρίμα που δεν έχει τέλος. Είμαι το ξύλο στης σιωπής μου το βέλος. Είμαι μια πόρνη σαν την ζωή μας. Είμαι του δαίμονα το μαύρο κρασί μας. Είμαι η σκέψη που χαϊδεύει. Είμαι αιχμάλωτος που δεν χορεύει. Είμαι ο σκύλος που έχεις πληγώσει. Είμαι ο γάτος που έχεις σκοτώσει. Είμαι στην τσέπη τα πρώτα λεφτά σου. Είμαι ο λύκος που σκορπά τα μυαλά σου. Είμαι μια μπάντα που δεν ακούει κανένας. Είμαι ο τίποτας. Είμαι ο ψέμας. Είμαι το γέλιο που ακούς στο παιδί σου. Είμαι η κραυγή και η οργή σου. Είμαι το σύστημα που σε τσακίζει. Είμαι ο κόμπος που στραγγαλίζει. Είμαι επίδομα στο τέλος του μήνα. Για  κάθε φασίστα μικρότερο μνήμα. Είμαι βούλιμος σαν το παιδί σου. Είμαι ανόρεκτος σαν την ψυχή σου. Είμαι αιδοίο γεμάτο αρρώστια. Είμαι σαν πάγκρεας με αίμα κομπόστα. Είμαι το γράμμα που δεν έχεις στείλει. Είμαι της θλίψης το μαύρο μαντίλι. Είμαι το λάθος που έχουν γεννήσει. Είμαι φωτιά στου ήλιου τη δύση. Είμαι παράνομος. Είμαι ο κανένας. Είμαι εσύ. Είμαστε ένας».

«Να κάνουμε την Κύπρο ευρωπαϊκή χώρα»

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, έδωσε παίρνοντας τον λόγο ο Σωτήρης Ιωάννου, εκ μέρους της Παγκύπριας Ομάδας Διαμαρτυρίας κατά της Αδικίας και της Ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι «ζούμε σε μια χώρα όπου η ανάληψη ευθύνης από τους θεσμούς αποτελεί ανάθεμα και όπου επικρατεί αδιαφορία, ανικανότητα και θεσμικός ρατσισμός. Όλοι εμείς εδώ σήμερα – πρόσθεσε – έχουμε αναλάβει την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν είναι άλλη από το να απαιτήσουμε τη δικαίωση αυτών των γυναικών και των παιδιών τους που δολοφονήθηκαν, αλλά και όλων των γυναικών που οι αρμόδιοι δεν έψαξαν να τις βρουν όπως έπρεπε. Εσείς κύριοι, πότε θα αναλάβετε επιτέλους τις βαρύτατες ευθύνες σας; Ως  Παγκύπρια Ομάδα Διαμαρτυρίας κατά της Αδικίας και της Ακρίβειας απαιτούμε όχι απλά την παραίτηση, αλλά και την καταδίκη όσων ευθύνονται για τη μη πρόληψη των στυγερών εγκλημάτων. Απαιτούμε απόδοση δικαιοσύνης χωρίς καμία υποχώρηση».

Μίλησε επίσης ο Λούης Κουτρουκίδης Επικεφαλής του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, που προσήλθε συνοδευόμενος από τη Φιλιππινέζα Josephin Deymos. «Μαζί με την κοπέλα δίπλα μου ξεκινήσαμε τον αγώνα να  βρούμε τις χαμένες κοπέλες», είπε. Πρόσθεσε ότι «εδώ έπρεπε να υπάρχουν τώρα 40 ή 50 χιλιάδες Κύπριοι να διαμαρτυρηθούν. Πού είναι; Αδιάφοροι όλοι στα σπίτια τους. Πρέπει την Κύπρο να την κάνουμε ευρωπαϊκή χώρα, όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά μια χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή όπου ο ένας θα σέβεται τον άλλο και όπου δεν θα υπάρχουν προκαταλήψεις λόγω του χρώματος, της θρησκείας ή της εθνικότητας του διπλανού μας». Από την πλευρά της η Josephin Deymos ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους «που απαιτούν δικαιοσύνη» και ολόκληρο τον Κυπριακό λαό «για τη συμπάθεια που επέδειξε προς όλα τα θύματα».

Στη δική του σύντομη παρέμβαση ο Κύπρος Kωνσταντίνου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρατσισμό, την καταπίεση και τη μισαλλοδοξία στον κόσμο και στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «είμαστε εδώ ταπεινά γι’ αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα και θα μπορούσαν να μη χαθούν σε μια αδιάφορη κοινωνία». Κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θ’ αλλάξει ο κόσμος, θα πάψει η βία και θα κυριαρχήσει η αγάπη».

Ένα μήνυμα ζωής από το Μιτσερό  

Με μια σεμνή τελετή στο χώρο του μεταλλείου, λίγα λουλούδια, κεριά και μονόλεπτη σιγή, η κοινότητα Μιτσερού τίμησε το απόγευμα της Κυριακής τη μνήμη των θυμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, οργανώσεις και μετανάστες. Προστίθεται ότι λεωφορείο που μετέφερε τους μετανάστες, γυναίκες στην πλειονότητα τους, στον χώρο του μεταλλείου, έκανε στάση στην Κόκκινη Λίμνη, την ώρα που γινόταν αυτοψία στη σορό που ανασύρθηκε νωρίτερα την Κυριακή από τη Λίμνη. Με προσευχή και μερικά λουλούδια τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων και στην Κόκκινη Λίμνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «στον χώρο του μεταλλείου, η Κοινοτική Σύμβουλος Μιτσερού Τούλα Χαραλάμπους είπε πως οι δολοφονίες των αθώων γυναικών και κοριτσιών, που βγήκαν στην επιφάνεια, προκαλούν σε όλους απέραντη θλίψη και αγανάκτηση. Πρόσθεσε πως ειδικά η κοινότητα Μιτσερού που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών, συγκλονίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι στο χωριό τους, με τη μεγάλη ιστορία των μεταλλείων, δίπλα στα σπίτια και τις γειτονιές, διαδραματίζονταν τα αποτρόπαια γεγονότα. Γι’ αυτό, συνέχισε, σύσσωμη η κοινότητα Μιτσερού ένιωσε την ανάγκη να διοργανώσει την εκδήλωση και με ένα λουλούδι, ένα κερί και μια συγνώμη, ανθρώπινα να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιτσερού Ανδρέας Κυριάκου ανέφερε πως τα λόγια περιττεύουν στην έκφραση του σεβασμού προς τα αθώα θύματα. Πρόσθεσε πως η εκδήλωση με ένα κερί, ένα λουλούδι και μια συγνώμη προέρχεται από όλη την Κύπρο προς τις οικογένειες των αθώων γυναικών και των μικρών κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους. Διευκρίνισε πως η κοινότητα επέλεξε η εκδήλωση να γίνει στο χώρο του Μεταλλείου Κοκκινογιάς όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα πτώματα, που κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του πρόσφερε ζωή σε αρκετές οικογένειες της Κύπρου. Ανέφερε πως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται και στο γειτονικό μεταλλείο της Κοκκινοπεζούλας, αμαυρώνουν τον χώρο και πρόσθεσε πως με την τελετή θέλουν να στείλουν το αντίθετο μήνυμα από ό,τι εξάγεται από τα γεγονότα».

Εξέταση από Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων

Με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα 6 Μαϊου 2019, το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών, που είναι ένα δίκτυο 9 γυναικείων οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών, πληροφορεί ότι ζήτησε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων την αυτεπάγγελτη εξέταση, για αμέλεια της Αστυνομίας της Κύπρου στη διαχείριση και διερεύνηση των καταγγελιών, για την μέχρι τώρα εξαφάνιση και δολοφονία των πέντε γυναικών και δύο κοριτσιών, από τον ίδιο θύτη. Το αίτημα τέθηκε κατά τη  συνάντηση εκπροσώπων του Λόμπου με τον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων Ανδρέα Πασχαλίδη, όπου «επισήμανε τις ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές της Αστυνομίας και ζήτησε άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, αναφορικά με το αν ακολουθήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα από την Αστυνομία, όπως προνοούν οι νομοθεσίες, σχετικά με την διερεύνηση καταγγελιών εξαφάνισης προσώπων και ανηλίκων προσώπων και αν αναζήτησε η Αστυνομία έστω τα βασικά, όπως για παράδειγμα  τα διαβατήρια τους ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης ζήτησε να εξεταστεί αν έγινε έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, στο χώρο που διέμεναν, αν επικοινώνησε η Αστυνομία με άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος, αν τηρεί η Αστυνομία ένα ενιαίο αρχείο με τις αναφορές για όλες τις καταγγελίες εξαφανισμένων ατόμων και γιατί δεν καταγράφονται όλες οι εξαφανίσεις που καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών απαιτεί από την Αρχή όπως άμεσα προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα για τα πιο πάνω ζητήματα, καθώς και την εμπλοκή επαγγελματιών γυναικών στις έρευνες, ενώ εκφράζει την πρόθεση του να συμβάλει στις έρευνες καθώς και τη διασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών από την επηρεαζόμενη κοινότητα, στις διαδικασίες».

Την ίδια μέρα, 6η Μαϊου 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, εξέδωσε ανακοίνωση όπου πληροφορεί ότι άρχισε «τη διεξαγωγή ποινικής/πειθαρχικής ανάκρισης για τη διαπίστωση του ενδεχομένου «διάπραξης ποινικών/πειθαρχικών αδικημάτων και των ενεχόμενων σε αυτά προσώπων, που πιθανό να προκύπτουν από τον τρόπο που οι κατά καιρούς υποβληθείσες καταγγελίες αναφορικά με ελλείποντα πρόσωπα, έτυχαν  διερεύνησης και/ή αντιμετώπισης και γενικά χειρισμού από πλευράς Αστυνομίας, στη βάση των επιστολών του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών». Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέας Πασχαλίδης, αναφέρεται ότι «για τον σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία». Προστίθεται ότι «η εν λόγω έρευνα θα περιοριστεί στο πλαίσια που καθορίζει ο Νόμος που διέπει τη λειτουργία της Αρχής και οι ποινικοί ανακριτές θα διεξάγουν τις σχετικές έρευνες υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Αρχής».

Τα δικαιώματα οικιακών εργαζομένων

Τη ριζική διαφοροποίηση του καθεστώτος απασχόλησης των οικιακών εργαζομένων, ζήτησε η ΔΕΟΚ (Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου), με ανακοίνωση στις 6 Μαϊου 2019. «Η τραγική κατάληξη της εγκληματικής δράσης ενός κατά συρροή δολοφόνου σε βάρος ανυπεράσπιστων εργαζόμενων μεταναστριών και παιδιών αφύπνισε κυβέρνηση, κόμματα, οργανωμένα κοινωνικά σύνολα και πολίτες», αναφέρει. Προσθέτει ότι «οι πολιτικές απασχόλησης και ενσωμάτωσης πρέπει να συζητηθούν σε βάθος σε τριμερές επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει πλήρως τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, γυναικών και ανδρών. Αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα – προσθέτει – ότι το καθεστώς απασχόλησης των οικιακών εργαζομένων χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση και σε πολλές περιπτώσεις σε παραβίαση ουσιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης είναι ανύπαρκτο, οι απολαβές τους καθορίζονται αυθαίρετα, ενώ απουσιάζουν εντελώς οι μηχανισμοί ελέγχου διασφάλισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η απουσία πολιτικής ενσωμάτωσης, με αποτέλεσμα οι ξένες εργαζόμενες να γκετοποιούνται και να ζουν στο περιθώριο της υπόλοιπης κοινωνίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΔΕΟΚ δεν επιθυμεί να δώσει πολιτικές ή κομματικές προεκτάσεις στο θέμα, όμως δεν μπορεί να αποσιωπήσει το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα ασκούν οξύτατη κριτική, κυβέρνησαν τον τόπο χωρίς να εφαρμόσουν έστω και ένα μέτρο για τη διαφοροποίηση του καθεστώτος απασχόλησης των οικιακών βοηθών. Κυβέρνηση, κόμματα, εργοδότες και συνδικάτα επιβάλλεται να εργαστούμε με συνέπεια για να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό μοντέλο στον τόπο μας που θα σέβεται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και καταγωγή και σε αυτό το πλαίσιο η Υπουργός Εργασίας πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία διαλόγου που ήδη ξεκίνησε σε τριμερές επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ατόμων από τρίτες χώρες».

Δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη

Δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη προσφέρει  το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας στα μέλη της κοινότητας των Φιλιππινών και σε άλλους Υπηκόους Τρίτων Χωρών, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο ανακοίνωσε, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση των ελλειπόντων προσώπων και των μεταναστριών γυναικών και παιδιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Το Πολυδύναμο διαβεβαιώνει ότι «από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των μελών της κοινότητας των Φιλιππινών, ως διαχρονικά πράττει, μέσα από τη δράση του Έργου Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές και μέσω άλλων δράσεων. Υπενθυμίζεται στο κοινό ότι το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας δύναται να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και άλλης στήριξης σε συγγενείς και φίλους των θυμάτων, αλλά και σε όποιο άτομο προέρχεται από τρίτες χώρες και επιθυμεί να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη. Το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» υλοποιείται για 8η συνεχή περίοδο με συγχρηματοδότηση από το ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές». Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας».

Στιγμιότυπα από τη δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στις 3 Μαϊου 2019 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με σύνθημα «όχι άλλα θύματα στο βωμό της αδιαφορίας».

Η Josephin Deymos και ο Λούης Κουτρουκίδης, που προειδοποιούσε από τον Αύγουστο 2018 για τις εξαφανισμένες αλλοδαπές οικιακές εργαζόμενες. «Μαζί με την κοπέλα δίπλα μου ξεκινήσαμε τον αγώνα να  βρούμε τις χαμένες κοπέλες», είπε στους παρευρισκόμενους.

Ο ηθοποιός Ανδρέας Νικολαϊδης απαγγέλλει το ποίημα του Ιάσωνα Σταυράκη «Είμαι».

Ο Σωτήρης Ιωάννου μίλησε για ανάγκη «απόδοσης δικαιοσύνης χωρίς καμία υποχώρηση».

ÅêäÞëùóç åéò ìíÞìç ôùí èõìÜôùí ôïõ 35÷ñïíïõ êáôÜ óõññïÞ äïëïöüíïõ ðñáãìáôïðïéåß ôï áðüãåõìá óôï ëáôïìåßï ôïõ Ìéôóåñïý, üðïõ åíôïðßóôçêáí ôá ðôþìáôá ôùí Ìáñý Ñüïõò êáé ÁñéÜí ÐáëÜíáò, ç êïéíüôçôá Ìéôóåñïý, ÊõñéáêÞ 5 ÌáÀïõ 2019. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 

 

ÅêäÞëùóç åéò ìíÞìç ôùí èõìÜôùí ôïõ 35÷ñïíïõ êáôÜ óõññïÞ äïëïöüíïõ ðñáãìáôïðïéåß ôï áðüãåõìá óôï ëáôïìåßï ôïõ Ìéôóåñïý, üðïõ åíôïðßóôçêáí ôá ðôþìáôá ôùí Ìáñý Ñüïõò êáé ÁñéÜí ÐáëÜíáò, ç êïéíüôçôá Ìéôóåñïý, ÊõñéáêÞ 5 ÌáÀïõ 2019. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ  Στιγμιότυπα από την τελετή μνήμης της 5ης Μαϊου 2019 στο χώρο του μεταλλείου Μιτσερού.

Φώτο: Η Μαρία Μαππουρίδου διαβάζει τα ονόματα των αλλοδαπών γυναικών που χάθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, όπως και των επτά δολοφονηθέντων. Δίπλα της ο Κύπρος Κωνσταντίνου.