Αλέξανδρος Ωνάση: Άταφος για 20 μέρες για να του μιλάει ο πατέρας του – Από τη ζωή στο θάνατο…(Βίντεο/Φωτο)

Μια έκφραση που ακόμα ακούμε στις μέρες μας: «Ποιος νομίζεις ότι είμαι ο γιος του Ωνάση».  Αλήθεια ποιος ήταν ο γιος του Ωνάση και τι πραγματικά έχει καταγράψει η ιστορία για το νεαρό παιδί και κληρονόμο που έχασε τη ζωή του μόλις στα 25 του χρόνια;

Ο θάνατος Αλέξανδρου Ωνάση, ανακοινώνεται την ημέρα που ο Αριστοτέλης γιόρταζε τα γενέθλια του. Δύο χρόνια αργότερα δεν ζούσε κανένας από τους δύο γονείς του.

Στις 15 Ιανουαρίου, ο Αριστοτέλης γιόρταζε τα 67α γενέθλιά του στη Νέα Υόρκη, όταν ήρθε το κακό μαντάτο, που του άλλαξε ριζικά τη ζωή, η οποία «δεν είχε πλέον κανένα νόημα».

Μητέρα του Αλέξανδρου, η Τίνα Λιβανού, τον έφερε στην ζωή στις 30 Απριλίου 1948.

«Η Τζάκι τον «έφαγε»

Η οικονόμος της έπαυλης σήμερα 93 ετών περιγράφει στην «Εσπρέσσο» όσα έγιναν λίγες ώρες πριν από τη μοιραία πτήση:

«O Αλέξανδρος ήταν πολύ καλό παιδί. Εξαιρετικό. Χαμηλών τόνων, σε αντίθεση με τη Χριστίνα. Θυμάμαι, ήταν τόσο ερωτευμένος με τη Φιόνα. Σε εκείνη είχε βρει και την ερωμένη, και τη μάνα, και όλη τη στοργική αγάπη που του έλειπε. Ηταν έτοιμος να την παντρευτεί. Και τότε του έλεγε ο Αρίστος: ”Βρε, παιδί μου, τη Φιόνα θα πάρεις που έχει την ίδια ηλικία με τη μάνα σου; Αυτή θα παντρευτείς;”.

Και εκείνος του απαντούσε: ”Αυτήν αγαπάω, αυτήν θα παντρευτώ”. Με παίρνει λοιπόν το προηγούμενο βράδυ του θανάτου του από το Μόντε Κάρλο ο Αλέξανδρος και μου λέει: ”Γεωργία, ειδοποίησε τον κουρέα τον Άγγελο να έρθει στις 5.00 το απόγευμα να με κουρέψει”. Και ο άνθρωπος ήρθε και τον κούρεψε. Το επόμενο πρωί, στις 6.00, μου φωνάζει από το δωμάτιό του: ”Γεωργία, φτιάξε τον δίσκο με το πρωινό”. Παραξενεύτηκα. Μονολογούσα: ”Παναγία μου, θα πάει για δουλειά τόσο πρωί;”.

Δεν ήξερα ότι είχαν έρθει Αμερικανοί πιλότοι για να τους εκπαιδεύσει στο Piaggio για να πάνε στην Καραϊβική. Εκείνοι φιλοξενούνταν στο Hilton. Όταν ξύπνησε ο Αρίστος, του λέω: ”Ρε συ Αρίστο, 500 πιλότους έχεις, αυτό το παιδί βρήκες να τους εκπαιδεύσει, επειδή το είπε η Τζάκι;”. Θυμάμαι έλεγε τότε συνέχεια η Τζάκι: ”Ο Αλέξανδρος να εκπαιδεύσει τους πιλότους, επειδή ξέρει το αεροπλάνο”. Αποτέλεσμα; Το δεξί πηδάλιο να καρφωθεί στο κρανίο του. Θα ζούσε όλη η οικογένεια αν δεν πέθαινε τότε ο Αλέξανδρος».

Ο Ωνάσης είχε τον Αλέξανδρο 20 ημέρες άθαφτο για να του «μιλάει». Η κυρία Βέττα μιλά και για τον ανείπωτο πόνο του Αριστοτέλη Ωνάση, για την απώλεια που δεν μπορούσε να δεχθεί και για το ότι τρέναρε την ταφή του γιου του.

Η ζωή του Αλέξανδρου

Πάθος του, η ταχύτητα και τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα και μεγάλος του έρωτας η κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Φιόνα Κάμπελ – Τίσεν, μοντέλο από τη Νέα Ζηλανδία και πασίγνωστη κοσμική των ευρωπαϊκών σαλονιών. Ο πατέρας του ποτέ δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση και προσπάθησε με κάθε μέσο να τη διαλύσει. Ο Αρίστος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο και από μικρό τον έπαιρνε συχνά μαζί του στις δουλειές για να τον «ψήσει» και να τον βάλει από νωρίς στις επιχειρήσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αλέξανδρος είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Στις 23 Ιανουαρίου 1973, ο Αλέξανδρος Ωνάσης φεύγει από τη ζωή. Ο πατέρας του, Αριστοτέλης Ωνάσης, “βλέπει” πως πρόκειται για δολοφονία. Μια δολοφονία που παραμένει ακόμα και σήμερα ανεξιχνίαστη…

Επιμέλεια:Νικολέτα Χρήστου

Κύρια Φωτο:iefimerida