Ανδρέας Αραούζος: Όσο «σκαρφαλώνει»…τόσο πιο όμορφη γίνεται η θέα της δικής του τέχνης

Κάποιες φορές  φαντάζεσαι πώς θα ήταν αν συναντούσες έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που θαυμάζεις…Κάνεις «εικόνες» και αρχίζεις να «παλεύεις» για τις ερωτήσεις που θα του απευθύνεις. Είναι «τρελό»…Φτιάχνω το δικό μου «σενάριο» και ετοιμάζομαι να τον προσεγγίσω διαδικτυακά.  Άμεση ανταπόκριση…σχεδόν κομπλάρω…

Ο Ανδρέας Αραούζος μ’ ένα του βλέμμα σε καθηλώνει – στην σκηνή…στην καθημερινότητα. Θαυμάζω τον δυναμισμό, το πάθος και τη μεθοδικότητά του…Αινιγματικός και ευγενικός, δεν «κλέβει» δόξες τις κερδίζει…Η νέα γενιά σκηνοθετών ήρθε για να μείνει…και ανάμεσα τους η πιο «ακούραστη» ψυχή του θεάτρου. Γεννήθηκε στην Λευκωσία. Σπούδασε Μαθηματικά και Διοίκηση στο Μάντσεστερ, πήρε MBA στην Κύπρο και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής (Webber Douglas Academy) και σκηνοθεσίας (RADA) στο Λονδίνο. Eίναι ο δημιουργός και διευθυντής των θεατρικών παραγωγών Alpha Square από το 2003.

Έχετε καταφέρει αρκετά στο χώρο του θεάματος. Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες καταφέρατε πολλά…

Θυμάμαι κάποτε μία κριτικός έγραψε για μια παράστασή μου (νομίζω ήταν για το αναλόγιο «Ο Λόγος του Βασιλιά») ότι «ο Αραούζος αποδεικνύει ότι δεν στήνει γιορτές γύρω από το άτομό του» αλλά ότι κάνει, φαντάζομαι εννοούσε, σοβαρή ή σημαντική δουλειά. Πολύ θετικό ήταν, από την άλλη σε κάνει να σκέφτεσαι ότι κάπου πρέπει να υπήρξε κάποια υπόνοια από κάποιους ότι ο Αραούζος στήνει γιορτές γύρω από το όνομά του… Εκείνο που λέω από την αρχή (πριν 15 χρόνια) μέχρι τώρα είναι ότι αφήνω τη δουλειά μου να απαντήσει. Είμαι ευγνώμων σε αυτούς που τη θεωρούν άξια για να τη λάβουν ως τέχνη, έμπνευση, επικοινωνία, μόρφωση, διάλογο ή αισθητική.

Υπήρχε κάποια δουλειά σας που θα λέγατε ότι σας έχει παιδέψει;

Ναι, είχα δυσκολευτεί πολύ στους «Άθλιους» και είχα άυπνες νύχτες άγχους. Έχω και όμορφες αναμνήσεις, όμως, από τη συγκεκριμένη δουλειά.

Κάνοντας ένα απολογισμό της μέχρι τώρα καριέρας σας τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω;

Νομίζω πως δεν αφήνω τίποτα πίσω – και δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό για μένα. Έχω πάνω από 25 σκηνοθεσίες στο θέατρο μέχρι τώρα και τις αγαπώ όλες. Σίγουρα κάποιες ξεχωρίζουν μέσα μου, λόγω μιας αναπάντεχης έκρηξης που συμβαίνει στις πρόβες και αισθάνεσαι ότι έχεις πολύ καλή επικοινωνία με το έργο, το συγγραφέα και τους ηθοποιούς, και αργότερα με τους θεατές της συγκεκριμένης παράστασης! Όσον αφορά σε ερμηνείες, είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσει ένας ηθοποιός κάποιες εμπειρίες του – θα αναφέρω τον μονόλογο «Ιφιγένεια εν Όρεμ» και τον πρόσφατο «Επισκέπτη».

Πολλοί θα ήθελαν να συμμετέχουν σε δουλειές σας. Πως εσείς επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

Η διανομή έχει τεράστια σημασία για μένα. Έχει να κάνει όχι μόνο με το ταλέντο, αλλά την αύρα ακόμα και την αισθητική του ηθοποιού. Βέβαια, όλο και περισσότερο πια, προσθέτω και το ήθος του συνεργάτη ως προϋπόθεση για συνεργασία…

Θα σε χαρακτήριζα ήρεμη δύναμη. Από που πηγάζει αυτό;

Πρώτη αντίδραση: Κάποιος σου «σφύριξε» ένα μυστικό μου, δεν μπορεί…!

Δεύτερη αντίδραση: Η ηρεμία είναι τέχνη την οποία εγώ θεωρώ ότι δεν έχω κατακτήσει. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μεταδίδω ταραχή, και σίγουρα αυτό είναι καλό και χαίρομαι που μου το προσδίδουν οι συνεργάτες μου, αλλά θα ήθελα να την εξαλείψω και από μέσα μου. Τώρα η δύναμη έρχεται με το να ξέρεις πού πατάς, ποιος είσαι, τι θέλεις, τι δε θέλεις. Δεν σταματάει όμως σε σένα αυτό. Για κάθε σχέση χρειάζονται δύο.

Λατρεύω το γράψιμο σας. Συνήθως ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σας;

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μπορεί να με εμπνεύσει οτιδήποτε ανθρώπινο, που να έχει να κάνει με τις ανάγκες μας για μια καλή και γεμάτη ζωή. Δεν είμαι ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος, έχω όμως πολλές ελπίδες και κάνω όνειρα!

Έχετε νοιώσει πότε ότι σας έχει πληγώσει ο χώρος ή ότι έχετε πληρώσει με προσωπικό κόστος τις οποίες υπερβάσεις κάνατε για μια δουλειά σας;

Αφόρητα πολύ. Πολύ πρόσφατα. Εύχομαι να τερματίσει σύντομα μέσα μου, να μη μου συμβεί ποτέ ξανά και να μη συμβεί σε καμία μορφή σε κανένα δικό μου άτομο ποτέ! (Θα μπορούσα να το ευχηθώ για την ανθρωπότητα παρά για τους δικούς μου μόνο, αλλά ο αναγνώστης θα πει «κόψε κάτι…» και δε θα τον αδικήσω.)

Τι ονειρεύεστε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Αυτές είναι δύο τεράστιες ερωτήσεις τις οποίες θα αποφύγω να απαντήσω, παραθέτοντας, ωστόσο, μια ευχή: δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Να ανταμείβεται η σκληρή δουλειά, η ουσιώδης δουλειά, όπως και η γενναιοδωρία και ο σεβασμός. Αυτά εύχομαι στην επαγγελματική και προσωπική μου πορεία…

Πως αντιμετωπίζετε τους «κόλακες» που μπορεί να σας περιτριγυρίζουν;

Εάν τους αναγνωρίσω, με χαμόγελο και με μια άδεια αγκαλιά. Εάν με ξεγελάσουν, καλά να πάθω και καλή μου τύχη.

Ποια τα μελλοντικά άμεσα σας πλάνα;

«Ο Μονόλογος του Τσάρου» του Μαρκ Τουέιν, με τον Φώτη Αποστολίδη. Μια παράσταση 35 λεπτών εντός της Συλλογής Παρισιού στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, με περιορισμένο αριθμό θέσεων και παραστάσεων. Μια σπουδαία σάτιρα της πολιτικής και του ανθρώπινου γένους από έναν ιδιοφυή συγγραφέα, και με έναν ιδιοφυή ηθοποιό! Από 31 Μαΐου μέχρι 10 Ιουνίου, κρατήσεις στο 70001140 και στο [email protected] .

Της Νικολέτας Χρήστου

 Κύρια φωτο από τον Νίκο Μυλωνά από την παράσταση: «Ο ΕΠΙΣΚΠΕΤΗΣ»