Αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κοινό έγγραφο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αντιδράσεις εκ μέρους συνδικαλιστικών οργανώσεων προκάλεσε το κοινό Έγγραφο που έδωσαν στη δημοσιότητα ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ύστερα από συνάντησή τους την Τρίτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο έγγραφο, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, διατυπώνονται μεταξύ άλλων θέσεις υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, της παρέμβασης των οργανώσεων στο θέμα των αποκοπών των δημοσίων υπαλλήλων και της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Καταπιάνεται επίσης με το θέμα των αποκοπών για το Γενικό Σύστημα Υγείας ( ΓΕΣΥ) και τις επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν προς τις επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η αντίδραση ΣΕΚ και ΠΕΟ, στις τοποθετήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων στο θέμα του ΓΕΣΥ λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη εφαρμογής του. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν άτοπες και ξένες προς την ομαλή λειτουργία του συστήματος τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Επίσης χαρακτηρίστηκαν άνευ ουσίας οι τοποθετήσεις τους στο θέμα του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες αλλά και όσον αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΕΚ: Εγείρονται ζητήματα που αλλοιώνουν τον κοινωνικό διάλογο

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι στο έγγραφο «εγείρονται ζητήματα και θέματα που αλλοιώνουν τη θεσμοθετημένη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου μέσω του εργατικού συμβουλευτικού σώματος και αγγίζουν και θέματα που δεν τους αφορούν τους ίδιους ως εργοδοτικές οργανώσεις», όπως το θέμα της τροποποίησης του συντάγματος, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και η επαναφορά των αποκοπών στη βάση των δικαστικών αποφάσεων.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι οργανώσεις των εργοδοτών, κτίζουν πάνω στην διελκυστίνδα που κακώς δημιουργείται ανάμεσα στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει και να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη που αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος.

Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, έστειλε το μήνυμα ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις θα πρέπει να εξαντλήσουν την κοινωνική τους ευαισθησία όπως παρουσιάζεται μέσα από την ανακοίνωση και το έγγραφο που έχουν καταθέσει στη βάση της στήριξης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και της ομαλής διαχείρισης των όποιων προβλημάτων μπορεί να προκύψουν.

Εξέφρασε την άποψη ότι κάποια ζητήματα που τίθενται τώρα από τις εργοδοτικές οργανώσεις «μπαίνουν εκ του πονηρού» και ότι οτιδήποτε ειπωθεί αυτή τη στιγμή που καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να εφαρμοστεί με απόλυτη επάρκεια το ΓΕΣΥ δεν εξυπηρετεί τη σωστή εφαρμογή του αλλά είναι «προς άλλες κατευθύνσεις».

Υπενθύμισε ότι σε τρία χρόνια υπάρχει πρόνοια στο νόμο να γίνει αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

«Μας ξενίζει ότι το ΚΕΒΕ που λειτούργησε υποστηρικτικά σε όλα τα στάδια σχεδιασμού του ΓΕΣΥ μπαίνει στην ίδια λογική με την ΟΕΒ. Επίσης μας ξενίζει το γεγονός ότι ενώ και οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούνται ισότιμα στο ΔΣ του ΟΑΥ, προωθούν εισηγήσεις ξένες σε σχέση με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για προώθηση του ΓΕΣΥ», είπε. Σημείωσε ότι η ΟΕΒ εδώ και καιρό προσπαθούσε να κτυπήσει το ΓΕΣΥ, να υιοθετήσει οικονομικά συμφέροντα αλλότρια με την κοινωνική διάσταση του ΓΕΣΥ και να διαφοροποιήσει τη μορφή του μονοασφαλιστικού συστήματος.

Χαρακτηρίζοντας τις προσεγγίσεις των εργοδοτικών οργανώσεων «άτοπες», είπε πως «μα αναγκάζουν να σκεφτούμε πονηρά ως προς τις πραγματικές προθέσεις και τις όποιες σκοπιμότητες μπορεί να υπάρχουν».

Είπε επίσης ότι είναι άνευ αντικειμένου η όποια προσπάθεια καταβάλλεται από την εργοδοτική πλευρά να ρυθμιστεί νομοθετικά το δικαίωμα στην απεργία στις ουσιώδεις υπηρεσίες, αφού για την ΣΕΚ το θέμα αυτό έχει κλείσει με τη συμφωνία που υπογράφηκε από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων το 2004, η οποία αναφέρεται ρητά στον τρόπο διαχείρισης αυτού του θέματος. Συμπλήρωσε ότι σε συνάντηση της περασμένης Παρασκευής που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να είναι και υπεύθυνο και συνετό και συναινετικό όπου χρειάζεται.

Σε σχέση με την επαναφορά των επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις, είπε ότι η ΣΕΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς ΥΠΟΙΚ και ΠτΔ σε σχέση με την φορολογική μεταρρύθμιση, στην βάση της πράσινης φορολογίας η οποία περιορίζει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για να την μετακυλίσει στην ρύπανση.

ΠΕΟ: Στόχος ΟΕΒ – ΚΕΒΕ η διεύρυνση χρήσης φθηνού εργατικού δυναμικού

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η αναπληρώτρια Γενική Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν ότι εκείνοι που πραγματικά έχουν πληρώσει το κόστος της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι. Αγνοούν παντελώς αυτό το στοιχείο, πρόσθεσε, το οποίο έχει καταδειχτεί κι από στατιστικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο έχει διευρυνθεί η ανισότητα μεταξύ μισθών και κερδών τα τελευταία χρόνια και πόσο έχει διευρυνθεί η κοινωνική ανισότητα στην Κύπρο, «κάνοντάς μας πρωταθλητές».

«Είναι επίσης φανερό μέσα από τις θέσεις που προβάλουν για το πώς αντιλαμβάνονται την κάλυψη με ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων ότι στόχος τους είναι όχι μόνο να διαιωνίσουν αλλά να διευρύνουν μια φιλοσοφία χρησιμοποίησης φθηνού εργατικού δυναμικού και διαιώνισης των μηχανισμών απορρύθμισης της εργασίας», είπε.

Συμπλήρωσε ότι επικαλούνται έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά αγνοούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται, παραχωρούνται άδειες εργασίας χωρίς να τηρείται η βασική πρόνοια της Στρατηγικής Απασχόλησης που είναι η επιβεβαίωση ότι εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και είναι φανερό ότι ο στόχος τους είναι φθηνή αρρύθμιστη εργασία.

Αναφορικά με το θέμα την ποινικοποίησης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, είπε ότι η ΠΕΟ, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί ποινικοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, αφού όπως πολλές φορές έχει επιβεβαιωθεί, το θέμα αυτό είναι ρυθμισμένο μέσα από τη συμφωνία που έγινε, η οποία έχει την υπογραφή τους, και πάνω σε αυτή πρέπει να στέκονται όλοι, δηλαδή στη συμφωνία που είναι επέκταση του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων σε σχέση με το πώς ρυθμίζονται τα ζητήματα απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ με λύπη σημείωσε ότι με τον τρόπο που τοποθετούνται ουσιαστικά είναι σαν να βοηθούν εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν το ΓΕΣΥ, με τη φιλοσοφία με την οποία ψηφίστηκε και ξεκίνησε και εφαρμόζεται.

«Έρχονται με κάποιο τρόπο να πουν σε αυτές τις δυνάμεις που δεν θέλουν αυτό το ΓΕΣΥ ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν να καταβάλλουν εισφορές και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα. Άρα δεν βοηθά σε αυτό το οποίο πρέπει να είναι κοινός στόχος, η ομαλή λειτουργία του συστήματος, ιδιαίτερα όταν τούτο γίνεται την ώρα που η ίδια η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το σύστημα», είπε.

ΠΑΣΥΔΥ: Η μονιμότητα εξασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα θέματα που υπάρχουν πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και ότι οι αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν τον τόπο ή τις οργανώσεις.

Όσον αφορά τη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων για κατάργηση της μονιμότητας, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού πρόκειται για ένα θεσμό που εξασφαλίζει τη συνέχεια και την χρηστή διοίκηση και κερδήθηκε με αγώνες. Αυτά, συμπλήρωσε τα οποία αναμασούν εδώ και χρόνια δεν πρέπει να τα λένε γιατί μένουν εκτεθειμένοι .

Για το δικαίωμα της απεργίας ανέφερε ότι οι πάντες αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος αυτού στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ