Αποκαλυπτική η Αστυνομία για την υπόθεση αρπαγής παιδιού στην Λευκωσία

Σάλο προκάλεσε η χθεσινή αποκλειστική είδηση του 24h, μετά το ρεπορτάζ που αφορούσε την αρπαγή μωρού 2.5 ετών από αλλοδαπό μέσα από την αυλή σπιτιού.
Κατατρομαγμένοι γονείς μας κατέκλισαν με ερωτήσεις τις οποίες θέσαμε ενώπιον της Αστυνομίας σήμερα το πρωί, η οποία όπως πάντα έσπευσε να μας βοηθήσει μεταφέροντας τις πραγματικές διαστάσεις του γεγονότος, δίνοντας μάλιστα οδηγίες πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από ενδεχόμενη απαγωγή.

Τα γεγονότα…

Στις 5 Ιουνίου στην περιοχή Καλλιθέα (κοντά στο εργοστάσιο της Κάλσπεργκ) αγοράκι έφυγε από το σπίτι του αφού ενημέρωσε την μητέρα του ότι θα πήγαινε στο διπλανό σπίτι (τους χωρίζει ένα μικρό οικόπεδο) όπου βρίσκεται η γιαγιά του γιανα της επισκεφθεί.

Η μικρή αδελφή του προφανώς θέλοντας να ακολουθήσει τον αδελφό της λίγα λεπτά αργότερα εγκατέλειψε το χώρο (το σπίτι που διαμένει με τους γονείς της) όπου υπάρχει ηλεκτρονικό κάγκελο χωρίς ωστόσο να καταφέρει να βγει απο το περιγραγμένο χώρο. Το μωρό άρχισε να κλαίει και τότε περαστικός (αλλοδαπός) «άπλωσε το χέρι του και το πήρε», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η Αστυνομία με «σκοπό όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος να το βοηθήσει να βρει τους γονείς του, (μαρτυρία μετά από κατάθεση).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας η Αστυνομία αναζητεί τον αλλοδαπό ο οποίος την επόμενη μέρα εθεάθηστην γειτονιά με άτομο να δίνει περιγραφή που οδήγησε σε συμπέρασμα ότι μοιάζει πολύ με τον άντρα που έπιασε το μωρό.

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία έδρασε «αθόρυβα» (χωρίς δηλαδή να γνωστοποιήσει το γεγονός στα ΜΜΕ) μόνο και μόνο για να μην σπείρει τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής.

Στα παιδιά της Αστυνομίας πάντως αξίζουν πολλά συγχαρητήρια αφού όπως πληροφορηθήκαμε έστειλε άμεσα ενημερωτικό μήνυμα στους δημότες για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ βρέθηκε απο τα πρώτα λεπτά στην περιοχή όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ο αλλοδαπός επιχείρησε να απαγάγει ή να βοηθήσει το 2.5 ετών κοριτσάκι και αυτό δεν κατέστη δυνατόν να μας το πιστοποιήσει ούτε άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του.  Αυτό όμως που μας επεσήμαναν οι Αρχές είναι ότι γενικά οι γονείς οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά τους.

Να αναφέρουμε ότι οι Κανονισμοί της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν μας επιτρέπουν να αναφέρουμε ονόματα (και δεν είναι αποτελεί κανένα ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί), ενώ οι ίδιοι περιορισμοί υπάρχουν εφ’ όσον υπάρχει Νομοθεσία που βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πώς να προφυλάξετε  τα παιδιά σας από ενδεχόμενη απαγωγή:

  • Ποτέ δε μιλάμε σε ξένους ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο μας φωνάξει με το όνομα μας.
  • Ποτέ δε πάμε οπουδήποτε με οποιονδήποτε εάν δεν ενημερώσουμε τη μητέρα μας ή τον πατέρα μας. Οι γονείς πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρουν που βρίσκεται το παιδί τους.
  • Ποτέ δε παίρνουμε οτιδήποτε (γλυκά, λεφτά, παιχνίδια) από ξένους. Να σας ρωτάνε πρώτα για οτιδήποτε τους προσφέρουν.
  • Ποτέ δε βοηθάμε κάποιο ξένο που ζητά τη βοήθεια μας γιατί είναι λάθος να τη ζητά από τα παιδιά.
  • Ποτέ δε λέμε το όνομα μας και που μένουμε σε κάποιο ξένο.
  • Ποτέ δε πάμε μαζί με κάποιο ξένο είτε γιατί μας υποσχέθηκε να παίξει μαζί μας είτε για να βρούμε τη μητέρα μας.
  • Ποτέ δε μιλάμε σε ξένους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο είτε γιατί μας ζήτησαν τη βοήθεια μας ή για οτιδήποτε άλλο.
  • Να λένε ΟΧΙ εάν κάποιος προσπαθήσει να τα πιάσει ή να τα πλησιάσει με τρόπο που θα τα φοβίσει, συγχύσει ή να τα κάνει να νιώσουν άβολα.
  • Να σας λένε όταν νιώθουν άβολα με κάποιον όπου και να βρίσκεστε (πχ τον κοιτάζει έντονα κάποιος κλπ).

Της Νικολέτας Χρήστου