Αρχηγός Αστυνομίας: «Πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην Αστυνομία»

Πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην Αστυνομία, που έχει κλονιστεί με τα τελευταία γεγονότα, ανέφερε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης του με μέλη της ΑΔΕ Λάρνακας που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι «για να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή της ηγεσίας της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προηγήθηκαν κάποια δυστυχώς λυπηρά γεγονότα. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των καιρών, πρέπει να σκεφτούμε μαζί ενωμένοι τι πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού, η οποία ομολογουμένως έχει κλονιστεί με τα τελευταία γεγονότα».

Λέγοντας τούτο, συνέχισε, «δεν θα αποφύγω να πω ότι πιθανόν να υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες. Επειδή η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας ίσως είναι μια από τις Επαρχίες που προφανώς επηρεάζεται και επειδή η κατάσταση αυτή βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Ανεξάρτητη Αρχή, θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διεξάγονται και θα δούμε εάν προκύπτουν και ποια αδικήματα». Ταυτόχρονα, συνέστησε σε όλους «υπομονή να περιμένουμε τα αποτελέσματα και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν».

Αναφερόμενος στη παρουσία του σήμερα στη Λάρνακα, είπε ότι στόχος είναι «να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και θα χρησιμοποιήσουμε τα οποιαδήποτε μέσα για να εξυψώσουμε το κύρος της Αστυνομίας στα μάτια του κοινού και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Πρέπει επίσης να δοθεί και το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία θα βρίσκεται δίπλα και κοντά στον κάθε ευσυνείδητο και επαγγελματία αστυνομικό που δίνει τη ψυχή του και τη ζωή του για την προστασία της ασφάλειας του κόσμου».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους αστυνομικούς. Ακόμα και στην περίπτωση που στην προσπάθεια τους να εκτελέσουν το καθήκον τους, θα διαπράξουν οποιοδήποτε σφάλμα, οι αστυνομικοί θα πρέπει να ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους εάν τα οποιαδήποτε λάθη και παραλείψεις γίνονται καλόπιστα στην προσπάθεια να κάνουμε το καθήκον μας».

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι «ως ηγεσία της Αστυνομίας, θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή, σε εκείνους τους διεφθαρμένους αστυνομικούς, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αμαυρώνουν το καλό όνομα της Δύναμης. Δεν θα υπάρχει έλεος για αυτούς και η τιμωρία θα πέσει εκεί και όπως πρέπει».

Όπως είπε ο Αρχηγός, «θα είμαστε πάντοτε κοντά στους καλούς αστυνομικούς. Αυτή η Υπηρεσία έχει να επιδείξει ό,τι έχει δώσει αγώνες για τη Δημοκρατία και αίμα με νεκρούς και τραυματίες στην πορεία της κυπριακής κοινωνίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Όλοι μας πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα πως «εκείνοι που είναι περήφανοι είναι εκείνοι που ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Για τους υπόλοιπους εάν κάποιοι νομίζουν ότι με το να βρίσκονται στην Αστυνομία θα περνούν οι παρανομίες που μπορεί να νομίζουν ότι τους παρέχει η θέση τους, αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους».

Έρευνα για θανάτους του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου αλλοδαπών γυναικών και παιδιών

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις για την έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για την υπόθεση του 35χρονου καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου αλλοδαπών γυναικών και παιδιών, ο Αρχηγός της Αστυνομίας απάντησε πως «ενδεχομένως να προκύψουν κάποια πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα. Εμείς θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα και οποιεσδήποτε οδηγίες δοθούν, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ξεκαθαρίσουν τα πράματα».

Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας της Αστυνομίας για την υπόθεση, απάντησε πως «έχει δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα τριών μηνών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι έρευνες».

Αναφορικά με την πορεία των ερευνών της υπόθεσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «είμαστε στο τελικό στάδιο. Ωστόσο, αναμένουμε μια τελευταία ενημέρωση και θα αποφασιστεί κατά πόσο θα προχωρήσει η διαδικασία για επόμενο διάταγμα προσωποκράτησης ή αν θα είμαστε σε θέση να καταχωρηθούν οι υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου».

Απανθρακωμένο πτώμα στην επαρχία Λάρνακας

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον οφείλεται σε εγκληματική πράξη ή όχι, το απανθρακωμένο πτώμα που εντοπίστηκε χθες βράδυ στην επαρχία Λάρνακας, λαμβάνοντας υπόψη διφορούμενες δηλώσεις από την Αστυνομία.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν διφορούμενες απαντήσεις από την Αστυνομία. Νομίζω είναι ξεκάθαρα τα πράγματα ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα» είπε και σημείωσε πως «μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αλλά εμείς εξετάζουμε την υπόθεση με κάθε σοβαρότητα σε μια προσπάθεια να διακριβωθεί ακριβώς τι έχει γίνει».

Πηγή: ΚΥΠΕ