Δήμαρχος Αγ. Νάπας: «Σημαντικό βήμα για άτομα με αυτισμό και προσωπικό του στοίχημα το Κέντρο Smile Project»

  Ως το πρώτο σημαντικό βήμα που άρχισε πριν από πέντε χρόνια από το Σύνδεσμο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου και το Δήμο Αγίας Νάπας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αυτισμό «Smile Project» που εγκαινιάστηκε χθες. Μίλησε παράλληλα για προσωπικό του στοίχημα.

  Ο κ. Καρούσος, στο χαιρετισμό του, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας, είπε ότι καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα “όχι αυτά που θα ήθελε ο ίδιος όμως υπάρχει σημαντική βελτίωση”.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σημείωσε, είναι η παραγνώριση αυτών των ανθρώπων, αφού η ίδια η Πολιτεία, οι Δήμοι δεν δίνουν την ανάλογη σημασία που έπρεπε, γι’ αυτό ο Δήμος Αγίας Νάπας πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξει αυτά τα άτομα, τονίζοντας παράλληλα, ότι η υλοποίηση του Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού στην Αγία Νάπα, το οποίο θα είναι το πρώτο Κέντρο Παγκύπρια, αποτελεί “προσωπικό του στοίχημα”.

  Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, στο οποίο όπως είπε, κτίζουν πολυκατοικίες και ο πρώτος όροφος παραχωρείται για αυτιστικά άτομα, δημιουργούν πρότυπα κέντρα αυτισμού, με τα οποία συνδυάζουν τον τουρισμό με θέματα του αυτισμού και παρέχουν την δυνατότητα στις οικογένειες αυτές να κάνουν τις διακοπές τους.

  Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας χαρακτήρισε τις οικογένειες και ιδιαίτερα τις μανάδες που έχουν παιδιά με αυτισμό σύγχρονες ηρωίδες. Διαβεβαίωσε τη συνεχή στήριξη τόσο του Δήμου όσο και του ιδίου προσωπικά, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ο στόχος του είναι η δημιουργία πρότυπου Κέντρου Αυτισμού στην Αγία Νάπα και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.

  Η Πρόεδρος του Σωματείου Στήριξης Αυτισμού της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου Χρύσω Προδρόμου αναφέρθηκε στη δική της προσωπική εμπειρία, στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο η ίδια όσο και οι οικογένειες με παιδιά με Αυτισμό και στη συνέχεια προέβη σε εκτενή ενημέρωση για το τι είναι ο Αυτισμός.

  Η κ. Προδρόμου χαρακτήρισε τη 19η Ιουνίου σταθμό για τα άτομα με Αυτισμό και τις οικογένειές τους και εξέφρασε την ευαρέσκειά της που εγκαινιάζεται στην Επαρχία Αμμοχώστου το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για ενήλικα άτομα, στο οποίο όπως ανέφερε θα προσφέρονται προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε ατόμου.

  «Το όραμα του Σωματείου μας» υπογράμμισε «είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου το οποίο θα έχει ημερήσια φροντίδα, ξενώνα για 24 ώρες, φροντίδα για οικογένειες της επαρχίας μας καθώς και άλλων επαρχιών».

  Στα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αυτισμό “Smile Project” μίλησε επίσης ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

  Πηγή: ΚΥΠΕ