Εισήχθηκε για μια απλή εξέταση και βγήκε κουτσός για το υπόλοιπο της ζωής του

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην υγεία που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη πραγματικού οράματος, η μείωση προϋπολογισμών, η έλλειψη πολιτικής δράσης, η απραξία με την απαξίωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η εξόντωση του ιδιωτικού τομέα, είναι περαιτέρω λόγοι για την κατάσταση. Η κυβέρνηση συνειδητά γονάτισε τον κρατικό τομέα υγείας μειώνοντας τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 300 εκ ευρώ. Μόνη λύση η σωστή λειτουργία του ΓεΣΥ.

Της Αλεξίας Καφετζή

Η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι καταθλιπτική και δυστυχώς το θύμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της μεγάλης πλειοψηφίας του προσωπικού, είναι οι ασθενείς. Mε την υλοποίηση του ΓεΣΥ, ευχή μας είναι να αλλάξει το όλο σύστημα για το καλό όλων των ασθενών.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια αφέθηκαν στη μοίρα τους

Οι τεράστιες λίστες αναμονής, η έλλειψη ποιοτικών αναλωσίμων, η δημιουργία εργασιακής ανασφάλειας, η μείωση μισθών, το κυνηγητό των δημοσιών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και οι ιατροί, η αβεβαιότητα για το μέλλον, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η αποδιοργάνωση και το χάος που οδηγούν στη φυγή επαγγελματιών υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν καθημερινή.

Ένα από τα πλέον αρνητικά αποτελέσματα των όσων έχουν αναφερθεί πιο πάνω είναι η ιατρική αμέλεια που πολλές φορές είτε οδηγεί συνανθρώπους μας στον θάνατο είτε στιγματίζει την υπόλοιπη ζωή τους. Παρόλο που το παρόν αποτελεί κοινό μυστικό στον ιατρικό κύκλο, αρκετές περιπτώσεις βγαίνουν στην επιφάνεια αφού συμπολίτες μας «θύματα» παίρνουν την δικαστική οδό, για να βρουν το δίκαιο τους. Παραδείγματα πάμπολλα. Για του λόγου το αληθές, κάνουμε αναφορά σε ένα από αυτά :

Ο Θεόδωρος Κυριάκου κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ηλικίας 26 ετών, άγαμος, παιδί εξαμελούς οικογένειας και σχεδόν κωφός εκ γενετής. Αντιμετωπίζει προβλήματα με την ομιλία του και εργαζόταν ως κηπουρός στο Δήμο Στροβόλου με μηνιαίες απολαβές που ανέρχονταν σε 1350 ευρώ.

Τον Οκτώβρη του 2009 εισήχθη στις Πρώτες Βοήθειες του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με έντονα συμπτώματα γρίπης. Κατόπιν εντολής του επί καθήκοντος γιατρού Δρ. Σάββα Σαββίδη, του χορηγήθηκε ενδομυϊκή ένεση – παυσίπονη – και του έγραψε την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.

Αμέσως μετά τη χορήγηση της ένεσης στο δεξιό γλουτό ο κ. Κυριάκου ένοιωσε δυνατό κάψιμο σε ολόκληρο το δεξί του πόδι και όταν σηκώθηκε από το κρεβάτι των πρώτων βοηθειών, για να μεταβεί σπίτι του, δεν μπορούσε να πατήσει το δεξί του πόδι.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Θεόδωρος Κυριάκου επισκέφθηκε ξανά τις Πρώτες Βοήθειες καθώς ο πόνος στο πόδι του δεν υποχωρούσε. Εκεί, ο γιατρός του είπε πως δεν είναι τίποτε σοβαρό και σε περίπτωση που δεν υποχωρούσε ο πόνος να επισκεφθεί ξανά τις Πρώτες Βοήθειες σε τρεις μέρες.

Στη συνέχεια ο Δρ. Σαββίδης του υπέδειξε να δει νευροχειρούργο. Ο Ειδικός
Νευροχειρούργος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ. Κωνσταντίνος

Βιολάρης του συνέστησε, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, να
επισκεφθεί το Ινστιτούτο Νευρολογίας για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ιατρικό πόρισμα
Παράλυση του δεξιού ποδιού, με πλήρη απώλεια των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα στο δεξιό κάτω άκρο από το γόνατο και κάτω.

Λεπτομέρειες ιατρικής αμέλειας

  • Απέκοψαν το περονιαίο νεύρο και το περονιαίο τμήμα του δεξιού ισχιακού νεύρου με τη χορήγηση στο μηρό.
  • Αποκοπή – ρήξη του περονιαίου νεύρου και του περονιαίου τμήματος του δεξιού ισχιακού νεύρου.
  • Παράλυση του περονιαίου νεύρου και του περονιαίου τμήματος του δεξιού ισχιακού νεύρου.

Ο κ. Θεόδωρος Κυριάκου κινήθηκε νομικά εναντίων του κράτους, με αριθμό υπόθεσης 6290/2012, αξιώνοντας αποζημίωση με κλίμακα 500.000 μέχρι 2.000.000 ευρώ.

Η ακρόαση της πιο πάνω υπόθεσης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.