Γεώργιος Κ. Γεωργίου :”Δυσβάστακτοι οι αριθμοί άτυπων μεταναστών για την Κύπρο”

Την ανάγκη για έμπρακτη εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής και την ανακατανομή μεταναστών, αιτούντων διεθνούς προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, υπογράμμισε ο Βουλευτής Γεώργιος Κ. Γεωργίου σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίας της 1ης και 3ης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), της οποίας οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα στην `Αγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο βουλευτής Γεώργιος Κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της δραματικής όξυνσης της μαζικής μετανάστευσης. Οι αριθμοί των άτυπων μεταναστών, αιτητών πολιτικού ασύλου και προσφύγων που δέχεται η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι δυσβάστακτοι για το μικρό μέγεθος της χώρας μας, η οποία έχει καταστεί η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα δέκτης κατ` αναλογία πληθυσμού.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν στη συνεδρία οι βουλευτές Γεώργιος Τ. Γεωργίου, Γεώργιος Κ. Γεωργίου και Χρίστος Ορφανίδης, μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ). Οι Επιτροπές για την Πολιτική Συνεργασία και Ασφάλεια και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνεδρίασαν με θέμα  “Το πλέγμα της μαζικής μετανάστευσης και της ασφάλειας”.

Ο βουλευτής Γεώργιος Κ. Γεωργίου κάλεσε επίσης όλα τα κράτη να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις Συμφωνίες Επανεισδοχής. Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία σε σχέση με την Κύπρο, ενώ αποδεδειγμένα, μέσω κατεχόμενων εδαφών κυρίως, φτάνει στην Κύπρο ο μεγαλύτερος αριθμός άτυπων μεταναστών.

Υπενθύμισε επίσης ως επιπλέον πρόκληση για την Κύπρο, την ανάγκη φύλαξης μιας γραμμής κατάπαυσης του πυρός μήκους 180 χιλιομέτρων. Ο κ. Γεωργίου επανέλαβε, τέλος, έκκληση προς όλα τα κράτη για επιμερισμό της ευθύνης και δικαιότερη κατανομή του βάρους της μεταναστευτικής κρίσης.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του ο βουλευτής  Γεώργιος Τ. Γεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη εξάλειψης των γενεσιουργών αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης, που είναι κυρίως ο πόλεμος, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, όπως και την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, θέτοντας ψηλά στις προτεραιότητές της την αντιτρομοκρατική πολιτική, συμμετέχει σε όλα τα σχετικά σώματα διεθνούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης, στοχεύοντας στην πρόληψη κυρίως της ριζοσπαστικοποίησης.

Οι σύνεδροι μεταβαίνουν απόψε στην πόλη Γκαζιαντέπ, όπου αύριο θα επισκεφθούν προσφυγικό καταυλισμό.

Πηγή:ΚΥΠΕ