Ήρθε η ώρα της ανατροπής για τις γυναίκες της Κύπρου

Τι λέχθηκε σε Ανοιχτό Διάλογο του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας με την κοινωνία των πολιτών

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, με τη μηδενική παρουσία Κυπρίων γυναικών στα έδρανα της Ευρωβουλής, είναι ανησυχητική και μας καλεί σε εγρήγορση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για να καταστεί ο ρόλος των γυναικών στη δημόσια ζωή περισσότερος ορατός», τόνισε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου ανοίγοντας τον «Ανοικτό Διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, σχετικά με τον αόρατο ρόλο της γυναίκας στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων στην πολιτική», που οργάνωσε το Γραφείο της το απόγευμα της Παρασκευής 7ης Ιουνίου 2019 στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Υπουργείου Οικονομικών στη Λευκωσία. Ήταν μια εκδήλωση που όπως επεσήμανε η Επιτροπος, «αποτελεί την απαρχή μιας σειράς στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων προς την πολιτεία και την κοινωνία, με απώτερο στόχο την ανατροπή παγιωμένων στερεοτύπων και αντιλήψεων που κρατούν δυστυχώς τη γυναίκα μακριά από νευραλγικές θέσεις της δημόσιας και πολιτικής ζωής». Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στη ζωηρή και παραγωγική συζήτηση δεκάδες γυναίκες, κυρίως στελέχη και μέλη γυναικείων και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακτιβίστριες της ισότητας των φύλων, αλλά – δυστυχώς – ελάχιστοι άντρες, με σημαίνουσα την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, συνοδευόμενου από τη Σύμβουλο του για θέματα Φύλου Τζόζη Χριστοδούλου. Σημειώνεται ότι εκτός από τον υπογράφοντα, δεν παρέστη κανένας άλλος δημοσιογράφος παρόλο που όπως παρατήρησε η κυρία Αντωνίου, «προσκλήθηκαν όλα τα κανάλια και όλες οι εφημερίδες…».

Τα έξι μέτρα του Γραφείου της Επιτρόπου

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της ποσόστωσης, ως ενός θετικού μέτρου που θεσπίζει ένα σταθερό ποσοστό ή αριθμό για την εκπροσώπηση γυναικών και αντρών σε συγκεκριμένες θέσεις, ενώ ακούστηκαν έντονες απόψεις υπέρ και κατά του μέτρου αυτού. Η ποσόστωση είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων που η Ιωσηφίνα Αντωνίου πρότεινε στην τοποθέτησή της, συνοδευόμενων, όπως είπε, «από συγκεκριμένες δράσεις και σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ( με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο 2020), τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και προωθούνται από το Γραφείο της». Τα άλλα μέτρα που πρότεινε, είναι η προώθηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία  της αρχής της συνεκτίμησης της διάστασης του φύλου στη διαδικασία του προϋπολογισμού – γνωστή και ως gender budgeting, την ποινικοποίηση του σεξισμού, την έναρξη σειράς σεμιναρίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα έμφυλης ισότητας και διακρίσεων, που θα απευθύνονται στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, την έναρξη ενημερωτικών εκστρατειών στην ύπαιθρο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της υπαίθρου, ανδρών και γυναικών για ζητήματα που άπτονται της έμφυλης ισότητας και τέλος, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου και Τράπεζας Δεδομένων για τη συμμετοχή των γυναικών στις θέσεις ευθύνης στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ανάδοχο φορέα.

Η επιτάχυνση της de facto ισότητας

Για την ποσόστωση η Επίτροπος ανέφερε στη σχετική εισήγησή της ότι «προτείνει τη σύσταση ομάδας νομικών, με στόχο τη μελέτη του ενδεχομένου άρσης τυχόν νομικών κωλυμάτων για εφαρμογή προσωρινών θετικών μέτρων, όπως είναι οι ποσοστώσεις, με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος των Γυναικών (CEDAW), σε πρόσφατες Συστάσεις της, κατόπιν αξιολόγησης της Έκθεσης προόδου που υπέβαλε η Κύπρος, εξέφρασε την ανησυχία της για την έλλειψη εφαρμογής προσωρινών ειδικών μέτρων, ως μέρος μιας στρατηγικής για την επίσπευση της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε τομείς όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, ή βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ειδικά στην πολιτική και δημόσια ζωή και στην αγορά εργασίας. Προς τούτο μάλιστα, η Επιτροπή συνέστησε όπως η Κύπρος  προβεί σε αναθεώρηση του συνταγματικού της πλαισίου για να επιτραπεί η χρήση προσωρινών ειδικών μέτρων, ώστε να διευκολυνθεί η πλήρης και ίση συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και οικονομική ζωή. Ενισχυτικό δε των πιο πάνω είναι το άρθρο 4 της Σύμβασης CEDAW των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο «η υιοθέτηση από μέρους των κρατών-μελών προσωρινών ειδικών μέτρων, με σκοπό την επιτάχυνση της de facto ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν πρέπει να θεωρείται ως πράξη διάκρισης, όπως αυτή ορίζεται στην εν λόγω Σύμβαση, ενώ τα μέτρα αυτά θα πρέπει να σταματούν, όταν οι αντικειμενικοί σκοποί της ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών επιτευχθούν».

Το σύστημα που…κλωτσά και δεν θέλει ν’ αλλάξει

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μόνος τρόπος για ν’ αλλάξουμε αυτό το πατριαρχικό ανδροκρατούμενο σύστημα που κλωτσά και δεν θέλει ν’ αλλάξει, είναι να «επιβληθεί» κατά κάποιο τρόπο στα πολιτικά κόμματα η ποσόστωση, με κινητοποιήσεις των γυναικείων οργανώσεων», είπε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή πρώην Υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας τον λόγο στη διάρκεια του διαλόγου που ακολούθησε τη βασική τοποθέτηση της Επιτρόπου Ισότητας. «Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη με τα αποτελέσματα των ευροεκλογών,  που είναι ένα μεγάλο χαστούκι για την κοινωνία μας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μαρκουλλή. «Κι αν δεν ξυπνήσουμε όλοι από αυτό τον βαθύ λήθαργο, θα πηγαίνουμε προς τα πίσω, αντί να πηγαίνουμε μπροστά. Και την ευθύνη βεβαίως γι’ αυτά τα κακά αποτελέσματα τη φέρουν κυρίως κατά 95% τα κόμματα τα οποία – εκτός κάποιων λεκτικών εξαιρέσεων – είναι ενάντια στην εφαρμογή των θετικών μέτρων, που προσπαθήσαμε πολλές από εμάς να προωθήσουμε. Στη Γαλλία εφαρμόζουν το μέτρο του 50-50, ενώ ο νυν Πρόεδρος Μακρόν το εφαρμόζει και στην κυβέρνηση του, μέτρο θεσμοθετημένο αυτή τη στιγμή στις κυβερνήσεις δέκα χωρών στον κόσμο». Να σημειώσουμε ότι υπέρ της ποσόστωσης μίλησαν στη διάρκεια της συζήτησης και οι ακόλουθοι:

Θέα Νικολάου υποψήφια ΕΔΕΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές

«Αν εμείς οι γυναίκες κάνουμε ένα λάθος σε αυτή τη κατάσταση , είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούμε ριζοσπαστικές λύσεις, που θα μας ξεδέσουν τα χέρια για να μπορέσουμε να βρεθούμε μπροστά και να κατακτήσουμε – γιατί όχι – και την πλειοψηφία στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Γιατί δεν βγήκαμε στους δρόμους και να φωνάξουμε ότι πλέον δεν θα πέσουμε στο τρυπάκι κανενός διλήμματος, «Διάλεξε κοπέλα μου, καριέρα ή οικογένεια»; Γιατί δεν τολμήσαμε να κλείσουμε κανένα εκλογικό κέντρο μέχρι να πετύχουμε ποσόστωση; Ναι ποσόστωση…για να αναγκαστούν τα κόμματα να προετοιμάζουν και γυναίκες αρκετά πριν τις εκλογές και όχι να τις βάζουν την τελευταία στιγμή, απλά γιατί η γυναίκα «πουλά» στο ψηφοδέλτιο και θα φέρει και ψήφους! Δεν εξελέγη καμιά γυναίκα σε αυτές τις ευρωεκλογές! Κι άντε πάλι να συζητούμε εκ των υστέρων, το γιατί και το πώς και ποιος φταίει και γιατί φταίει! Μόνες μας τα λέμε, μόνες μας τα ακούμε, οι ίδιες, σε ένα ίδιο ακροατήριο! ΑΡΝΟΥΜΑΙ ως γυναίκα να φορτωθώ και αυτή την ευθύνη που έντεχνα η ανδροκρατούμενη πολιτική προσπαθεί να μου φορτώσει!».

Μίμης Θεοδότου Λειτουργός Βιομηχανικών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας ΕΤΥΚ

«Πρέπει να γίνουν ποσοστώσεις και πρέπει να εκλεγούν γυναίκες υποψήφιες μέσα από κάθε οντότητα που εκπροσωπούν. Εισηγούμαι να δεσμευτούμε όλοι οι φορείς που μας απασχολούν τα θέματα ισότητας, να συναντιόμαστε μια φορά το μήνα σε κάθε πόλη και να στέλνουμε το μήνυμα στα κόμματα ότι είμαστε παρόντες…».

Μαίρη Βασιλακά Γραμματέας Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου

«Συμφωνούμε με την ποσόστωση γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βρεθούν οι γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

 Ένα μέτρο κάπως…προσβλητικό;

Νίκος Χριστοδουλίδης Υπουργός Εξωτερικών:

«Θεωρώ ότι το μέτρο της ποσόστωσης είναι κάπως προσβλητικό για τις γυναίκες…ακριβώς γιατί πιστεύω στις ικανότητές τους…στο γραφείο μου έχω 7 άτομα από τα οποία οι 6 είναι γυναίκες. Μπορεί η ποσόστωση να χρησιμοποιηθεί μόνο προσωρινά για ένα χρονικό διάστημα, για να διασφαλίσει ένα ποσοστό συμμετοχής γυναικών. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ισότητα των φύλων έχει γίνει ένα είδος μόδας…μιλούν πολλοί αλλά δεν γίνεται τίποτε. Είναι ωραία να αναφέρεσαι στην ισότητα στον δημόσιο λόγο, αλλά υστερούμε για τα επόμενα βήματα. Είναι καλό να ξέρουμε πόσες γυναίκες ψήφισαν και τι ψήφισαν στις ευρωεκλογές…».

Σάβια Ορφανίδου οικονομολόγος πρώην μέλος Π. Γ. ΔΗΣΥ

«Τα θέματα που συζητούμε δεν αφορούν μόνο γυναίκες αλλά και άντρες, οπότε αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και με άντρες. Στο θέμα της ποσόστωσης με το οποίο συμφωνώ με τον Υπουργό, το ζήτημα είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου και όχι το φύλο ή η ηλικία του. Το θεωρώ κι εγώ κάπως προσβλητικό να ψηφίζουμε κάποιον, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Δεν πρέπει να δώσουμε αυτό το μήνυμα στις νεότερες γενιές. Πρέπει ν’ αλλάξουμε την κουλτούρα μας, όλη τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, τη διαδικασία προώθησης ανθρώπων μέσα στους κομματικούς μηχανισμούς».

Αλεξία Παναγιώτου Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου

«Να μη ξεχνούμε ότι πολλές ακαδημαϊκές έρευνες, μας δείχνουν ότι η ποσόστωση καλά κρατεί, αλλά υπέρ του άντρα! Όταν ένας άντρας και μια γυναίκα διεκδικήσουν την ίδια θέση με τα ίδια ακριβώς προσόντα, προτιμάται ο άντρας και γι’ αυτό επικρατεί η παρούσα κατάσταση. Να σημειώσω ότι η παρουσία των γυναικών στην κυβέρνηση, μας κατατάσσει στην 119η θέση διεθνώς και γι’ αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση. Προσωπικά ψήφισα τον σημερινό Πρόεδρο δύο φορές και απογοητεύτηκα και τις δύο φορές – την πρώτη φορά λόγω της ανδροκρατούμενης σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου και τη δεύτερη φορά όταν απευθύνθηκα στον Πρόεδρο λέγοντάς του «χαίρεται κύριε Πρόεδρε», για να πάρω την απάντηση «γεια σου μάνα μου»...

Υποδομές φροντίδας και στήριξη γυναικών

Σκεύη Κουκουμά βουλευτίνα ΑΚΕΛ και Γενική Γραμματέας ΠΟΓΟ

«Ξέρετε ότι είμαστε η μόνη οργάνωση και κόμμα που είμαστε ενάντια στην ποσόστωση και επειδή γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να μας απομονώσουν, οργανώνουμε μια συζήτηση για να ακουστούν τα υπέρ και τα κατά – και αν πεισθούμε ότι τα υπέρ είναι περισσότερα, δεν έχουμε πρόβλημα να αλλάξουμε τη θέση μας. Αλλά θεωρούμε ότι στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ είναι αργά, αφού έπρεπε να εφαρμόζαμε την ποσόστωση πριν 20 χρόνια για να κάνουμε το βήμα που χρειαζόμαστε για να πάμε πιο μπροστά…Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθούμε ώστε να υπάρχουν υποδομές φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να διεκδικήσουν πολιτικές θέσεις. Σε αυτές τις εκλογές, πίεζα κοπέλες άξιες και ικανές, αλλά και εκλέξιμες, να μπουν στο ψηφοδέλτιο, αλλά δεν κατάφερα να τις πείσω, επειδή έχουν θέμα φροντίδας των παιδιών τους. Άρα χρειάζεται να τις στηρίξουμε. Σήμερα που οι γυναίκες είναι μορφωμένες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες, μπορούν να προχωρήσουν αν έχουν τη στήριξη».

Στάλω Στρατουρά εκπαιδευτικός, μέλος Δ. Σ. Europa Donna

«Δεν μπορεί κάθε κοινωνική ομάδα να ζητά ποσόστωση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς σαν μητέρες, σύζυγοι, αδελφές, θυγατέρες, είναι να απαιτήσουμε την ισότιμη μεταχείριση – να βάλουμε και τον γιο μας να πλύνει τα πιάτα και να σιδερώσει, να βάλουμε και τον σύζυγο να προσέχει τα παιδιά και να πάμε εμείς στη συνεδρία… ως γυναίκες φέρουμε την ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει. Είμαι μητέρα και εκπαιδευτικός και όπως ξέρετε στον χώρο της εκπαίδευσης οι πλείστοι συνάδελφοι είναι γυναίκες, αλλά στην πυραμίδα κυριαρχούν οι άντρες, ενώ επικεφαλής των επαγγελματικών μας οργανώσεων, είναι όλοι άντρες!  Συμφωνώ με τη Σάβια Ορφανίδου και τον Υπουργό σε σχέση με την ποσόστωση. Πρέπει να οργανωθούμε παντού και να απαιτούμε να αναδεικνύονται οι καλύτεροι και όχι γιατί είναι γυναίκες ή άντρες. Και κάτι άλλο… όπου αναδεικνύονται γυναίκες, εμείς οι ίδιες οι γυναίκες τις υποσκάπτουμε…».

Μαρία Κολά Γενική Γραμματέας Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων

«Να πω αρχικά ότι εμείς είχαμε ψηφοδέλτιο 50-50 χωρίς ποσοστώσεις στις ευρωεκλογές. Για ν’ αναδειχθούν γυναίκες θα πρέπει να ενισχυθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι Γυναικείες Οργανώσεις τόσο οικονομικά όσο και με άλλους τρόπους, όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια και καταρτισμό από εξειδικευμένα άτομα σχετικά με τα θέματα τα οποία χειρίζονται. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ενισχύσει τις όποιες δράσεις γίνονται στα σχολεία μας, που σκοπό έχουν να προάγουν τον αλληλοσεβασμό και την ισότητα των φύλων, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι λειτουργοί ισότητας που υπάρχουν στα διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες, θα πρέπει πλέον να ασχολούνται μόνο με τα θέματα ισότητας και φύλου στις υπηρεσίες τους, να εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από εξειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο εν λόγω μηχανισμός για να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για την Κύπρο. Τέλος, σε παρόμοια εργαστήρια θα πρέπει να συμμετέχουν δημοσιογράφοι και λειτουργοί των Μέσων Ενημέρωσης, ώστε να συμβάλουν και οι ίδιοι ενεργά στη σωστή προβολή της ισότητας».

Πρόεδροι, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι…

Παρεμβάσεις στη διάρκεια της συζήτησης έκαναν οι ακόλουθες:

Μαίρη Πύργου Πρόεδρος Ιδρύματος Φημονόη

Ανέφερε ότι με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας, εισηγείται μεταξύ άλλων να δοθούν οδηγίες ώστε  στα Μαθητικά Συμβούλια τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση να εκλέγονται ως Πρόεδροι ένα αγόρι και ένα κορίτσι στην κάθε τάξη, για την έμπρακτη συνεργασία και συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών στη λήψη αποφάσεων.

Μαίρη Κουτσελίνη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της Αγωγής  Πανεπιστήμιου Κύπρου

Είπε μεταξύ άλλων ότι «οι γυναίκες δεν απαιτήσαμε σχεδόν ποτέ το 50-50 στους διορισμούς και δεν το προετοιμάσαμε κιόλας με κάποιες συμφωνίες με τους πολιτικούς μας. Πρέπει να βρούμε πεφωτισμένους και αποφασισμένους ανθρώπους για θέματα διορισμών που θα καταλάβουν ότι είναι και θέμα έλλειψης δημοκρατίας».

Ρούλα Μαυρονικόλα Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης

Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το ζητούμενο για τις γυναίκες θα πρέπει να είναι πώς θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον μηχανισμό του κόμματος τους, για να καταφέρουν να εκλεγούν. Όσες συμμετείχαμε σε προεκλογικές εκστρατείες – πρόσθεσε – γνωρίζουμε ότι αυτές είναι κομμένες ραμμένες για τους άντρες. Άρα οι θετικές μας δράσεις πρέπει πλέον να έχουν πρακτική εφαρμογή – δηλαδή είτε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο ώστε οι γυναίκες να είναι μέρος της διαδικασίας, είτε να εισαγάγουμε την επικρατείας ή την οριζόντια ψηφοφορία».

Αντιγόνη Παπαδοπούλου πρώην βουλευτίνα και ευρωβουλευτίνα ΔΗΚΟ

Τόνισε ότι «οι Γυναικείες Οργανώσεις δεν πρέπει να είναι χειραγωγούμενες από τα κόμματα» και πρόσθεσε: «Εκτιμάται η άποψη των γυναικών στα κόμματα; Εγώ σας λέω όχι. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες γυναίκες που δούλεψαν γι’ αυτό τον τόπο και επειδή ήταν καλές, εξοστρακίστηκαν ή φαγώθηκαν… Ο τόπος μας για ν’ αλλάξει χρειάζεται ριζοσπαστική αλλαγή και ειρηνική επανάσταση πρέπει όλες εμείς να ξεχάσουμε το κόμμα γιατί πάνω απ’ όλα είναι η Κύπρος και κόμμα μας έπρεπε να είναι ο τόπος μας».

Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου

«Ζούμε σε δημοκρατία και δεν γίνεται οι πολιτικές δυνάμεις που αποκαλούνται κύτταρα της δημοκρατίας να παίρνουν λευκές επιταγές για να καταστρατηγούν τη δημοκρατία! Θα πρέπει η κρατική χορηγία να μοιραστεί σε ποσοστά για τα λειτουργικά τους έξοδα και ανάλογα με την επίδοση στους τομείς που θα καθοριστούν. Το πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στην κοινωνία τα αγόρια και οι άντρες, έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το πρόβλημα δεν είναι οι άντρες αλλά το σύστημα της πατριαρχίας».

Ελένη Χρυσοστόμου πρώην στέλεχος Κινήματος Οικολόγων και πρώην (αριστίνδην) υποψήφια βουλευτίνα ΔΗΚΟ

«Όσες έχουμε μπει στη βάσανο των κομμάτων και των εκλογών, ξέρουμε ότι απλώς…είμαστε όμορφες μέσα στα ψηφοδέλτια…δεν υπάρχει η προώθηση γυναικών που θα έπρεπε και οι υποψήφιες τοποθετούνται απλώς γιατί αυτό είναι…ωραίο! Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ και πρέπει να υιοθετηθούν πρακτικές ώστε να υποχρεώνονται να έχουν πάνελ με ίση συμμετοχή αντρών και γυναικών και να προβάλλουν με τον ίδιο τρόπο άντρες και γυναίκες».

Λία Γεωργιάδου Πρόεδρος Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία «Πρέπει να ξεκινήσουμε ένα ομαδικό αγώνα για αλλαγή του Άρθρου 28 του Συντάγματος, που πίσω του κρύβεται ακόμα και το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να εφαρμοστούν αμέσως προσωρινά θετικά μέτρα υπέρ των γυναικών (σ. σ. το Άρθρο αυτό προβλέπει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου και άρα θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης).

«Δεν πρέπει να μείνουμε στις κουβέντες»

Μαρία Βασιλείου δικηγόρος

Σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «οι πλείστες από εμάς έχουμε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από τους άντρες στον χώρο εργασίας μας…οι άντρες δεν εκτιμούν τις πλείστες από εμάς ως επαγγελματίες και μας θεωρούν υποδεέστερες. Τι πρέπει να γίνει; Μέσα από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας να μαθαίνουν τα παιδιά μας να σέβονται και τα δύο φύλα και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Αννίτα Δημητρίου βουλευτίνα ΔΗΣΥ

«Με ενοχλεί όταν λέμε ότι φταίμε εμείς οι γυναίκες που δεν εκλέγονται γυναίκες. Αυτό που φταίει είναι η κουλτούρα και η νοοτροπία και η παιδεία. Πρέπει το ζήτημα Φύλου να μπει και στην εκπαίδευση. Και πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε στις επόμενες εκλογές να έχουν τη δυνατότητα περισσότερες γυναίκες να είναι υποψήφιες και να εκλεγούν».

Μάγδα Ζήνων υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών

«Πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια να ληφθούν αποφάσεις και να προετοιμαστούμε από σήμερα όλες μαζί για τις επόμενες εκλογές. Δεν πρέπει να μείνουμε στις κουβέντες, γιατί δεν αντέχουμε να περιμένουμε άλλο»…

Στιγμιότυπα από τον Ανοικτό Διάλογο που οργάνωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Από αριστερά Σκεύη Κουκουμα, Αννίτα Δημητρίου και Σάβια Ορφανίδου.

Φώτο: Η Επίτροπος Ιωσηφίνα Αντωνίου και η λειτουργός του Γραφείου της Άντρη Σάββα στη διάρκεια της εκδήλωσης της 7ης Ιουνίου 2019.