Καθαρό προβάδισμα νίκης και αυτοδυναμία δίνουν στην ΝΔ δύο νέες δημοσκοπήσεις

Καθαρό προβάδισμα στην ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας.

Του Θανάση Παπαδή

Παράλληλα σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα η ΝΔ αποκτά και την αυτοδυναμία. Είναι ξεκάθαρο ότι 23 ημέρες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και όλα δείχνουν ότι το μόνο που είναι υπό διερεύνηση είναι εάν θα κατορθώσεις και σε ποιο βαθμό η ΝΔ να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η Ελλάδα σε νέες εκλογές που αυτή την φορά θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, κάτι που θα κάνει εξαιρετικά απίθανό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την χθεσινές δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 33,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το αν η επόμενη Βουλή θα έχει έξι ή επτά κόμματα ρυθμίζει το εύρος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Στο σενάριο με Βουλή στην οποία θα συμμετέχουν έξι κόμματα, η ΝΔ συγκεντρώνει 156 έδρες, ενώ στην περίπτωση που στην Βουλή θα είναι επτά κόμματα η αυτοδυναμία περιορίζεται στις 152 έδρες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse η ΝΔ διατηρεί άνετο προβάδισμα οκτώ μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής διασφαλίζει την τρίτη θέση και ακολουθούν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται πως εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με την Ελληνική Λύση η οποία βρίσκεται να «ακροβατεί» στο όριο του 3%.

Στην παράσταση νίκης, 7 στους 10 εκτιμούν πως από την κάλπη της 7ης Ιουλίου θα υπάρξει επικράτηση της ΝΔ. Τέσσερις στους έξι δηλώνουν ότι τα ρουσφέτια θα επηρεάσουν την απόφασή τους για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Η συσπείρωση των «μονομάχων»
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 88%, ενώ η συσπείρωση στη ΝΔ φθάνει το 90%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος
Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας 36% (έναντι 37% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα (27% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). 32% απαντούν κανένας από τους δύο (31%). 6% των ερωτηθέντων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Τέσσερις στους έξι επηρεάζονται από τα ρουσφέτια
Το 40% των ερωτηθέντων (32% σίγουρα ναι – 8% μάλλον ναι) απαντά ότι η συζήτηση περί διορισμών και οι καταγγελίες για χαριστικές πράξεις θα επηρεάσουν την ψήφο τους, ενώ το 51% (16% μάλλον όχι – 35% σίγουρα όχι) απαντά ότι η συζήτηση αυτή θα επηρεάσουν την ψήφο τους. Το 9% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 32% των ερωτηθέντων θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 12%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15% (έναντι 16%), με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 18% (έναντι 17%), κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού επιθυμεί το 9% (έναντι 10%) ενώ δεν ξέρω/ δεν απαντώ απαντά το 14% (έναντι 11%).

Πρωτιά της Νέα Δημοκρατίας με διαφορά 7,6% στη δημοσκόπηση της MRB
Με διαφορά 7,6% προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των βουλευτικών εκλογών, στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου
του Star.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε το διάστημα 10- 12/6/2019 σε δείγμα 1.003 ερωτηθέντων και τα ποσοστά των κομμάτων είναι συγκεκριμένα:

 • ΝΔ 31,3%
 • ΣΥΡΙΖΑ 23,7%
 • ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,2%
 • ΚΚΕ 5,1%
 • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,6%
 • ΜέΡΑ 25 3,4%
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2,5%
 • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,8%
 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 1,4%
 • ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,3%
 • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,4%
 • ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ – ΑΠΟΧΗ 4,8%
 • ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΙΣΙΣΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 10,5%.

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης ότι πλέον το ΚΙΝΑΛ παγιώνεται στην τρίτη
θέση, με τέταρτη δύναμη το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση, ενώ το
ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή.