Κυπριακό και διμερής συνεργασία στη συνάντηση Προέδρου Βουλής και Κινέζων αξιωματούχων

Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσης Κύπρου – Κίνας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης με τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας (CPPCC) Liu Xincheng.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής υψηλόβαθμα μέλη της CPPCC και υπηρεσιακοί παράγοντες με επικεφαλής τον κ. Liu πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, ενώ στη συνάντηση την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Huang Xingyuan.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τις εξαίρετες σχέσεις φιλίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα το κοινοβουλευτικό στο τελευταίο διάστημα. Τόνισε δε τη βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς για τις δύο χώρες με συγκεκριμένη αναφορά στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των υποδομών, του τουρισμού και του πολιτισμού, αναφερεται.

Προστίθεται ότι ο  κ. Συλλούρης «ευχαρίστησε τον κ. Liu για τη διαχρονική στήριξη της Κίνας όσον αφορά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και τη σταθερή θέση αρχών της χώρας, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου».

Αναφερόμενος στις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας, βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών, που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Liu εξήρε τις μακρόχρονες και στενές σχέσεις αλληλοσεβασμού μεταξύ Κύπρου και Κίνας, τονίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί σταθερό σύμμαχο της χώρας του στη διεθνή πολιτική σκηνή και σημαντικό φίλο στην περιοχή της Μεσογείου.

«Επανέλαβε ότι η Κίνα εμμένει στις αρχές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας,καθώς και της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται.

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κίνας «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» και ειδικότερα στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου και του πολιτισμού.

ΚΥΠΕ