ΛΔ Κονγκό: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για πολύνεκρη επίθεση στα ανατολικά

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες Τρίτη την ευθύνη για μια πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε σε ανατολική περιοχή της ΛΔ Κονγκό όπου μαίνεται η επιδημία του ιού Έμπολα, για την οποία όμως οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν αρκετά συγκεχυμένες.

Ο αντιδήμαρχος της Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανέφερε ότι 13 πολίτες σκοτώθηκαν προχθές Δευτέρα σε επίθεση που διαπράχθηκε από την οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), η οποία θεωρείται πως συνδέεται με το ΙΚ.

«Τα θύματα σκοτώθηκαν από σφαίρες και λεπίδες», δήλωσε ο Μοντέστ Μπαχουαναμαχά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Telegram, το ΙΚ ανέφερε ότι αυτό βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Υποστήριξε ότι στόχος της ήταν δυνάμεις του κονγκολέζικου στρατού στην Μπένι και ότι οι μαχητές του σκότωσαν ή τραυμάτισαν 25 ανθρώπους.

Η αιματοχυσία επέτεινε ακόμη περισσότερο το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας που εγείρει τεράστια εμπόδια στις προσπάθειες να περιοριστεί η δεύτερη χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία. Ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού ξεπέρασε τα 2.000 αυτή την εβδομάδα, καθώς η εξάπλωση του Έμπολα μοιάζει να επιταχύνεται.

Κατά τον αντιδήμαρχο, η επίθεση πιθανόν έγινε σε αντίποινα για πρόσφατες επιχειρήσεις του στρατού εναντίον της ADF, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 26 μέλη της, αφού επιτέθηκαν εναντίον μιας στρατιωτικής θέσης στη Νγκιτέ.

Επισήμως, η ADF δεν έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ. Πάντως η τζιχαντιστική οργάνωση ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η «Επαρχία της Κεντρικής Αφρικής» —όπως αποκαλεί τον βραχίονα που λέει πως διαθέτει στη χώρα— προκάλεσε «δεκάδες απώλειες» στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο SITE, ο οποίος παρακολουθεί συστηματικά τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ