Λευκωσία – Μαρτυρία: «Βρήκαμε την πόρτα ορθάνοιχτη και ένα μωρό μόνο του τρομαγμένο, να κλαίει…»

Για το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών διαβάζαμε από τα βιβλία της ιστορίας και θεωρούσαμε ότι  ήταν μια «πρακτική» με κίνητρα απαρχαιωμένα. Και όμως αυτό εξακολουθεί να ισχύει και στην σύγχρονη κοινωνία και δυστυχώς τα περιστατικά είναι πολλά ακόμα και στην δική μας πατρίδα.

Μητέρες σε απόγνωση ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πουν μερικοί. Όποια όμως και να είναι η «δικαιολογία» ή οι προφάσεις που ισχυρίζονται στις Αρχές δεν υπάρχει μεγαλύτερο «έγκλημα» από την εγκατάλειψη ενός βρέφους όταν τα κίνητρα μάλιστα αφορούν την διασκέδαση και το πώς θα περάσει ως γυναίκα το βράδυ της, παρακάμπτοντας τον πρωταρχικό ρόλο που έχει: Αυτό της μάνας.

Και αν τον Μεσαίωνα οι γυναίκες άφηναν τα παιδιά τους έξω από τις εκκλησίες γιατί αδυνατούσαν να τα μεγαλώσουν, για την νεαρή μάνα από το Καμερούν η φύλαξη και η εμπιστοσύνη που έδειξε σε φιλικό της πρόσωπο για την φύλαξη του μωρού της κόστισε στην ίδια το πιο πιθανόν να μην ξαναδεί το παιδί της.

Ήδη έχει φορέσει χειροπέδες και κατηγορείτε για υπόθεση εγκατάλειψής βρέφους. Το θέμα  είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα από το Καμερούν, φέρεται να μετέβη στην Αγία Νάπα αφήνοντας  το 12 μηνών παιδί της, στο σπίτι της για να το προσέχει φιλικό πρόσωπο επίσης από το Καμερούν.

Σε κάποια στιγμή, ο άνδρας εγκατέλειψε το παιδί με αποτέλεσμα γείτονες που αντιλήφθηκαν το γεγονός να καλέσουν την Αστυνομία.

Η Αστυνομία μετέβη στο σπίτι ενώ φόρεσε χειροπέδες τόσο στη μητέρα του παιδιού όσο και στον άνδρα. Το παιδί παραλήφθηκε από το Γραφείο Ευημερίας και δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια.

Η γυναίκα που βοήθησε να σωθεί  το παιδί

Εντοπίσαμε την γυναίκα η οποία πρώτη ειδοποίησε την Αστυνομία. (Σε επικοινωνία που είχαμε με την  Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μας έκανε σαφές ότι δεν μπορούμε να γνωστοποιήσουμε το όνομα της Κύπριας γυναίκας καθώς είναι μια βασική μάρτυρας σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε δικαστική  εξέλιξη).

Συγκεκριμένα, η νεαρή μητέρα όπως αποκάλυψε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας προσεγγίστηκε γύρω στις 8 το βράδυ από ζευγάρι αλλοδαπών ζητώντας πληροφορίες για το πώς μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για να καταγγείλουν ένα γεγονός.

Όπως μας περιέγραφε η γυναίκα, το ζευγάρι φαινόταν ανήσυχο και τρομαγμένο. Η ίδια τους ρώτησε τι ακριβώς συνέβη για να μπορεί να αντιληφθεί που θα απευθύνονται για να βοηθήσει τα δυο πρόσωπα.

Εκείνοι της περιέγραψαν ότι άκουγαν κλάματα παιδιού και πως υποψιάστηκαν ότι το παιδί που έμενε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους πιθανόν να αντιμετώπιζε κάτι σοβαρό.

«Η μητέρα φεύγει τακτικά εγκαταλείποντας το βρέφος και φοβούνται για τη ζωή του», μας ανέφερε χαρακτηριστικά όπως της είχα πει. Τους ρώτησε αν εκείνη την στιγμή το μωρό ήταν μόνο του και απάντησαν θετικά.

Αμέσως πήγαν στο σπίτι για να δουν εάν το παιδί ήταν καλά στην υγεία του. «Βρήκαμε την πόρτα ορθάνοιχτη  στο τρίτο όροφο πολυκατοικίας και ένα μωρό μόνο του τρομαγμένο στο σπίτι να κλαίει, μας εξομολογήθηκε.

Η κύπρια μητέρα πήρε το μωρό στην αγκαλιά της για να το ηρεμήσει και παράλληλα έψαχνε ρούχα, πανιά για να το αλλάξει και δεν είχε βρει. «Ειδοποίησα γνωστή μου να μου φέρει παιδική τροφή για να το ταΐσω, δεν υπήρχε τίποτα στο σπίτι να του δώσω». Τότε η ίδια πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα.

Η μητέρα η οποία είναι πολιτικός πρόσφυγας έχει ήδη κατηγορηθεί και της έχουν περάσει χειροπέδες. Το ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα κριθεί ένα καλύτερο μέλλον για αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Ευημερίας

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θέτουν ως προτεραιότητα την έγκαιρη διαχείριση κάθε αναφοράς που λαμβάνουν για εγκατάλειψη παιδιού. Κατά τη διαδικασία διαχείρισης τέτοιων υποθέσεων στο επίκεντρο όλων των ενεργειών και αποφάσεων, τίθεται η έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας  και η διασφάλιση  του συμφέροντος του παιδιού.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του παιδιού, σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, για τη καλύτερη δυνατή διαχείριση της υπόθεσης.

Βάσει νομοθεσίας κάθε παιδί που για σοβαρούς λόγους μετακινείται από το οικογενειακό του περιβάλλον, για σκοπούς προστασίας/φροντίδας του τίθεται υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Τα παιδιά αυτά τοποθετούνται, κατά προτεραιότητα, σε ανάδοχες οικογένειες, που εγκρίνονται ως κατάλληλες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για βραχεία ή μακροπρόθεσμη φιλοξενία παιδιών.

Η μετακίνηση παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτελεί το τελευταίο μέτρο που λαμβάνεται, για τη διασφάλιση της προστασίας του παιδιού  και είναι συνήθως προσωρινή, αφού στόχος παραμένει η πολύπλευρη στήριξη της φυσικής οικογένειας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αλλά κι από τις διάφορες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και αυτό κριθεί προς το συμφέρον τους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Της Νικολέτας Χρήστου