«Νέα Ίμια» φοβάται ο Κ. Σημίτης – Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από Π. Παυλόπουλο και Κ. Μητσοτάκη

Η εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, έχουν ως αποτέλεσμα η ελληνική πολιτική ηγεσία να στείλει απανωτά μηνύματα προς την γείτονα, ζητώντας της να σεβαστεί την νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, μάλιστα πάει ένα βήμα παραπάνω κάνοντας λόγο για κίνδυνο να υπάρξουν «νέα Ίμια». Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία απέστειλαν τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι στο κίνδυνο από ανατολάς.

Του Θανάση Παπαδή

Τον κίνδυνο να υπάρξουν «νέα Ίμια» επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και την απόφαση να σταλεί και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνει μάλιστα ότι ο κίνδυνος επεισοδίων θα είναι υπαρκτός «εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες».

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Κ. Σημίτης αναφέρεται και στην κρίση του 1996 και υπογραμμίζει τα εξής: «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.»

Παυλόπουλος

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, αμέσως μετά την άφιξη του για την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης «SIGHT» του Sir Antony Gormley.
Ο Π. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «από εδώ λοιπόν, την Δήλο του μύθου και της ιστορίας, εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε προς τους γειτονικούς μας Λαούς, ιδίως δε προς την Τουρκία, το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά με όλους και να μοιρασθούμε τις αρχές και τις αξίες αυτού του Πολιτισμού».

Παράλληλα, τόνισε ότι «στέλνουμε όμως και το μήνυμα ότι είμαστε εξίσου αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, αυτόν τον Πολιτισμό, πάνω στην βάση του πλήρους και ειλικρινούς σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

Μητσοτάκης

Και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα από το Καστελόριζο προς την Τουρκία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «το Καστελόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση».

Επιπρόσθετα τόνισε «η παρουσία μου εδώ δεν είναι μόνο συμβολική. Δηλώνει την ενότητα του Έθνους μας που αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας και σηματοδοτεί την προσήλωση μας στην ειρήνη και τη σταθερότητα». Και κατέληξε «αυτό το πανέμορφο νησί μπορεί να είναι το απώτατο γεωγραφικό σημείο της πατρίδας μας, είναι όμως το κέντρο της καρδιάς του κάθε Έλληνα».