Α. Δημητριάδης: “Το Λονδίνο ενημέρωσε το ΕΔΑΔ τον Απρίλιο για το αν θα παρέμβει για υπόθεση Αγγλοκύπριων”

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενημέρωσε τον περασμένο Απρίλιο τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη για την πρόθεση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μην παρέμβει στην υπόθεση «Παναγή και Σιάρτου εναντίον Τουρκίας», που αφορά περιουσία Αγγλοκύπριων στα κατεχόμενα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποιεί ο δικηγόρος. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης πως ο Γενικός Εισαγγελέας «ακόμη να γνωματεύσει για το κατά πόσον η Δημοκρατία θα παρέμβει υπέρ των Κύπριων Αιτητών και στην υπόθεση 41120/17» που αφορά περιουσία της εταιρείας K.V. Mediterranean στα Βαρώσια, όπου εγείρει απαιτήσεις το ΕΒΚΑΦ.

Στην επιστολή του ΕΔΑΔ προς τον δικηγόρο, ημερομηνίας 26 Απριλίου 2019, αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με επιστολή της στις 9 Απριλίου 2019, ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμά της, βάσει το άρθρου 36§1 της Σύμβασης, για να εμπλακεί στις διαδικασίες του Δικαστηρίου αναφορικά με την αίτηση «Παναγή και Σιάρτου εναντίον Τουρκίας».

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με την υπόθεση στα Βαρώσια, αλλά και τη χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι «δεν θα ασχοληθώ με τις προσωπικές του αναφορές οι οποίες είναι άστοχες και μόνο τον ίδιο χαρακτηρίζουν. Η ουσία είναι ότι ακόμη να γνωματεύσει για το κατά πόσον η Δημοκρατία θα παρέμβει υπέρ των Κύπριων Αιτητών και στην υπόθεση 41120/17 (Βαρώσι/ΕΒΚΑΦ) και στην 6178/18 (Λευκωσία) ενώ έχει γνώση του θέματος από τα μέσα Μαρτίου» και προσθέτει ότι «για εμένα η απάντηση είναι αυτονόητη».

Αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως επίσης ενδιαφερόμενη χώρα στην υπόθεση «Παναγή και Σιάρτου εναντίον Τουρκίας» απέστειλε επιστολή από τις 9 Απριλίου με την οποία δήλωσε την μη συμμετοχή της. «Την επισυνάπτω για δημοσιοποίηση και για να φανεί ποσό απλό πράγμα είναι η κατάθεση της θέσης ενός Κράτους στο στάδιο αυτό» συνεχίζει, ενώ λέει πως «δεν είναι τώρα που καταχωρούνται παρατηρήσεις».

«Δυστυχώς είναι αυτή η δυστοκία του Γενικού Εισαγγελέα, υπό το φως της εγκατάλειψης της Υπόθεσης Ιωάννου στο ΕΔΑΔ από την Δημοκρατία, που με κάνει να συνεχίζω να ανησυχώ για το όλο θέμα» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

ΚΥΠΕ