Οι προκλήσεις των δικαστικών συστημάτων στην επίσημη επίσκεψη Προέδρου Ανωτάτου στην Ισπανία

Οι προκλήσεις των δικαστικών συστημάτων και η σημασία του ευρωπαϊκού δικαίου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος με τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας Juan Jose Gonzalez Rivas, σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Νικολάτος στη χώρα, πρόσφατα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της Πρεσβείας της Κύπρου στη Μαδρίτη, το οποίο δίνεται στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Νικολάτος με τον κ. Gonzalez Rivas αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικές με τη λειτουργία των σωμάτων και γενικότερα του δικαστικού συστήματος  στην κάθε χώρα, προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σχετικές με θέματα καθυστερήσεων, και μεταρρυθμίσεις που τροχοδρομούνται.

Προστίθεται ότι υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο κ. Νικολάτος υπέγραψε το βιβλίο επίσημων επισκεπτών του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και ξεναγήθηκε στο κτίριο.

Σύμφωνα με το σημείωμα, σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια της Ακαδημίας Ευρωπαϊκής Νομικής Πρακτικής και στο πλαίσιο ημερίδας για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου «επικεντρώθηκε στη σημασία του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, ως ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής δικαστικής και νομικής κουλτούρας, τονίζοντας ότι μόνο ανεξάρτητοι και έντιμοι Δικαστές με δικαστικό θάρρος, είναι οι πραγματικοί προστάτες των δικαιωμάτων και ελευθεριών και αξιόπιστοι για να τους εναποτίθεται η εμπιστοσύνη του λαού».

ΚΥΠΕ