Πρόταση νόμου να μη δικαιούνται συγγενείς δωρητών οργάνων αναίρεση της δήλωσης δωρεάς

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής με ομόφωνη τοποθέτηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών θα βρίσκεται η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου με την οποία τροποποιείται ο περί άδειας οδήγησης νόμος ώστε να καθίσταται ξεκάθαρο ότι η δήλωση για τη δωρεά οργάνων, σε περίπτωση θανάτου του οδηγού που τη συμπληρώνει, οι συγγενείς του πτωματικού δότη δεν θα μπορούν να αναιρέσουν τη δήλωση – επιθυμία του δότη.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών είπε πως το τμήμα συμφωνεί με την πρόταση νόμου και όταν αυτή ψηφιστεί σε νόμο θα υπάρχουν έτοιμα τα έντυπα τα οποία θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Υγείας.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο συμφωνεί και επαυξάνει.

Πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ζητήματα όπως και η παράμετρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου εξήγησε πως η πρόταση νόμου ξεκαθαρίζει ότι οι συγγενείς δωρητή οργάνων δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση του, αν καταστεί πτωματικός δότης. Ανέφερε περαιτέρω ότι ο νόμος για τη δήλωση δωρεάς οργάνων κατά την έκδοση άδειας οδήγησης ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρη η μη αναστρέψιμη δήλωση του δότη.

Πηγή: ΚΥΠΕ