Στήριξη Αντιρευματικού σε ευρωπαϊκή εκστρατεία για δικαίωμα στην εργασία

O Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου στηρίζει πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το δικαίωμα στην εργασία ατόμων με ρευματικές/μυοσκελετικές παθήσεις.

Σε δελτίο Τύπου του ΑΣΚ αναφέρεται ότι ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ενάντια στις Ρευματοπάθειες, EULAR, ξεκινά την εκστρατεία, «Ώρα για Εργασία» για την ευαισθητοποίηση των επιπτώσεων που έχουν οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις (ΡΜΠς), όχι μόνο στα άτομα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, την παραγωγικότητα και την οικονομία και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ΑΣΚ από τις ασθένειες αυτές επηρεάζεται το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ (120 εκατομμύρια), και υπολογίζεται ότι  στην Κύπρο 100,000 άτομα έχουν διαγνωσθεί με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις (ΡΜΠς).

Οι ΡΜΠς είναι η μεγαλύτερη αιτία για άδεια ασθενείας και πρώιμη αφυπηρέτηση λόγω σωματικής αναπηρίας.

Ο Καθηγητής  Iain McInnes, Πρόεδρος της EULAR ανέφερε ότι ένα από τα κυριότερα αιτήματα είναι η μεγαλύτερη πρόσβαση στις πρώιμες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του πόνου, της κούρασης και της ακινησίας που δυσκολεύουν τα άτομα να συνεχίσουν να εργάζονται, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικές ασθένειες και μια ανασκόπηση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε.

Η καμπάνια «Ώρα για Εργασία» είναι μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας της EULAR «Don’t Delay, Connect Today, Μην Αργείς Συνδέσμου Τώρα», η οποία έχει δεσμευτεί να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ΡΜΠς.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΚ Μάριος Κουλούμας ανέφερε πως κρατώντας τα άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις στην εργασία δεν ωφελεί μόνο τα άτομα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με ΡΜΠς έχουν έγκαιρη διάγνωση και έχουν πρόσβαση στις τελευταίες και πιο σωστές θεραπείες και στο δικαίωμα να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν στην εργασία.

Επίσης, είπε, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τους εργοδότες να υιοθετήσουν πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς και παγκόσμια σχέδια – οι χώροι εργασίας που είναι κατάλληλοι για άτομα με αναπηρίες είναι καλές για όλους.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ενάντια στις Ρευματοπάθειες έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη συμμετοχή την ατόμων με ΡΜΠς στη δουλειά μέχρι το 2023 και η εκστρατεία «Ώρα για Εργασία» είναι σημαντικό μέρος που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτό τον στόχο, καταλήγει στο συμπέρασμα ο Καθηγητής Iain McInnes.

Ρευματικά και Μυοσκελετικά Νοσήματα

Οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις είναι μια ποικίλη ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν συνήθως τους αρθρώσεις αλλά μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Υπάρχουν περισσότερες από 200 διαφορετικά Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις που επηρεάζουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες.

Πρόκειται συνήθως για προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, φλεγμονή, λοιμώξεις ή σταδιακή αλλοίωση των αρθρώσεων, των μυών και των οστών. Πολλές από αυτές τις ασθένειες είναι μακροχρόνιες και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι τυπικά επώδυνες και περιορίζουν την λειτουργικότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αναπηρία, με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στο προσδόκιμο ζωής.

ΚΥΠΕ