Συμμετοχή δημάρχου Λευκωσίας σε συνέδριο διαλόγου Ευρωπαίων δημάρχων στο Λονδίνο

Ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συμμετείχε στο 8ο ετήσιο συνέδριο «Απευθείας Διάλογος των Ευρωπαίων Δημάρχων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιουνίου στο Λονδίνο, με οικοδεσπότη το δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Συνολικά 12 δήμαρχοι και εκπρόσωποι ακόμα έξι πόλεων συζήτησαν πώς μπορούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των πόλεών τους και τη συνεργασία τους με την ΕΕ και με τις εθνικές κυβερνήσεις τους ώστε να αντιμετωπίσουν φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας. Μεταξύ αυτών την άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού, ιδίως από την άκρα δεξιά και την κλιματική αλλαγή.

Η λεγόμενη «Αστική Ατζέντα για την ΕΕ», στην οποία εντάσσεται ο διάλογος μεταξύ των δημάρχων, είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία αστικής πολιτικής, η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Ο κ. Καν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού. Συζήτησαν μεταξύ άλλων την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Ο δήμαρχος Λονδίνου αξιοποίησε το συνέδριο για να διαβεβαιώσει τους ομολόγους του ότι ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει τελικά από την ΕΕ, το Λονδίνο θα θεωρεί πάντα εαυτόν μία «περήφανη ευρωπαϊκή πόλη».

Τόνισε επίσης πως ό,τι κι αν συμβεί οι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στο Λονδίνο μπορούν να θεωρούν πάντα την πόλη σπίτι τους.

Πέρα από τους κ.κ. Γιωρκάτζη και Καν, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι των εξής πόλεων: Άμστερνταμ, Αθηνών, Βερολίνου, Βρυξελλών, Ελσίνκι, Λιουμπλιάνας, Πράγας, Βίλνιους, Βαρσοβίας, Σόφιας, Τάλλιν. Επίσης εκπρόσωποι από η Στοκχόλμη, το Δουβλίνο, την Μπρατισλάβα, τη Ρίγα, τη Βιέννη και το Ζάγκρεμπ.

ΚΥΠΕ