Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας – Η ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη (Εικόνες)

Άναψαν το βράδυ της Τρίτης (18/06) τα φώτα του πολιτιστικού πνεύμονα της Κύπρου, του εμβληματικού και ιστορικού κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το οποίο πριν από 11 χρόνια έριξε αυλαία όταν κατέρρευσε η στέγη του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, άνθρωποι από το πολιτικό, αστυνομικό, πολιτειακό εκκλησιαστικό, εκπαιδευτικό στερέωμα του τόπου, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, παρευρέθηκαν απόψε στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το οποίο από σήμερα συνεχίζει από εκεί που έμεινε το 2008, δηλαδή να πρωταγωνιστεί στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας εγκαινίων του Θεάτρου, μετά την αποκατάσταση του με τη μέθοδο μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εγκαινίων περιλάμβανε μια αναδρομή στη θεατρική ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Στο θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν οι ηθοποιοί Κώστας Δημητρίου, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Χριστίνα Παυλίδου, Στέλιος Καυκαρίδης, Νεοκλής Νεοκλέους, Νίκη Δραγούμη, οι μουσικοί Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, στο βιολί, Νικόλας Παπαγεωργίου, στη βιόλα, ενώ συμμετείχε η ομάδα του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. Ακούστηκαν οι φωνές των Βαλεντίνου Κόκκινου, Παναγιώτη Κυριάκου, Χριστίνας Κωνσταντίνου, Λέας Μαλένη, Αλέξανδρου Παρίση.

Μετά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ακολούθησαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δημάρχου Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του είπε ότι είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που τελεί τα εγκαίνια του ιστορικού και συμβολικού για την πόλη της Λευκωσίας και όχι μόνο, Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο, λειτουργικά και τεχνολογικά αναβαθμισμένο, παραδίδεται στο φιλότεχνο κοινό, έτοιμο να διαγράψει και πάλι έναν κύκλο ποιοτικής καλλιτεχνικής πορείας.

«Και δεν μπορώ παρά προ της όποιας άλλης αναφοράς, να αποτίσω φόρο τιμής στον αείμνηστο Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο οποίος είχε την αρχική πρωτοβουλία της ανακαίνισης του Θεάτρου. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προαγωγή και την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας και αναγνωρίζοντας τη σημασία και την ιστορική διαδρομή του εν λόγω θεάτρου ως διαχρονικού χώρου παραγωγής πολιτισμού, θέσαμε στις άμεσες προτεραιότητές μας την αναστήλωση και τη ριζική ανακαίνισή του, ύστερα από στενότατη συνεργασία με τον φίλο Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαίνεσε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν να ενστερνιστούν τη θέση της Κυβέρνησης για την ανακαίνιση του Θεάτρου, επαναξιολογώντας τις δυσκολίες ως προς την υλοποίηση της δημιουργίας Μεγάρου Πολιτισμού στην Πρωτεύουσα.

«Ένα έργο πολυδάπανο που θεωρείτο όχι ως έργο προτεραιότητας. Έτσι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κρίθηκε ότι η εκ βάθρων ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου, ενός ιστορικού κτηρίου θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτιστικών δράσεων στην πρωτεύουσα. Υπό το πρίσμα αυτό, επιτεύχθηκε αφενός η πλήρης αποκατάσταση της κτηριακής του δομής και αφετέρου η παράλληλη διατήρηση και ανάδειξη της εξαίρετης εξωτερικής του αρχιτεκτονικής. Ως εκ τούτου, οι αναβαθμισμένες υποδομές, οι λειτουργίες και η χωρητικότητά του στα επίπεδα ενός σύγχρονου θεάτρου, δίνουν τη δυνατότητα της φιλοξενίας θεατρικού, μουσικού, αλλά και κοινωνικού περιεχομένου εκδηλώσεων, καθιστώντας το κυψέλη πολιτισμού και κορωνίδα ανάμεσα στις πολιτιστικές στέγες της πρωτεύουσας, αλλά και της Κύπρου ευρύτερα», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνδυασμό με την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία, τη χωροθέτηση και τον σχεδιασμό της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης, την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, της δημιουργίας της Ακαδημίας Τεχνών, Γραμμάτων και Πολιτισμού, εξυπηρετεί απόλυτα τον στόχο που έχουμε θέσει για την προαγωγή της πολιτιστικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της Πρωτεύουσας. «Θέλω να τονίσω ότι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μέρος μίας σειράς έργων αναβάθμισης, ανάπτυξης και ανάπλασης της Πρωτεύουσας. Μιας σειράς έργων, συνολικής αξίας πέραν των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε η υλοποίηση τους θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και τα οποία ικανοποιώντας πάγια και διαχρονικά αιτήματα των δημοτών, μεταμορφώνουν την Πρωτεύουσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, φιλική προς τους πολίτες της, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες κοινής ωφελείας», σημείωσε.

Αρκεί, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να αναλογιστεί κανείς τη νέα όψη της Πρωτεύουσας, μετά και την ολοκλήρωση σωρείας έργων που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. «Ενοχλούμαι όταν παρακολουθώ επικριτικά σχόλια για τον Δήμο Λευκωσίας ωσάν να ευθύνεται ο Δήμος διότι ακολουθώντας νομότυπα διαδικασίες επιλέχθηκαν κατά καιρούς διάφοροι που δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις ώστε να παραδοθεί το έργο στον χρόνο που έπρεπε. Να μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ιδιαζούσης μορφής έργο μιας εκ των σημαντικότερων δημιουργών τέχνης ανά το παγκόσμιο και ως εκ τούτου καμιά φορά είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται οι καθυστερήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάποια στιγμή όλοι θα ξεχάσουν τις ταλαιπωρίες που μεσολάβησαν όταν θα απολαμβάνουν και θα υπερηφανεύονται για την αποπεράτωση του έργου», επεσήμανε.

Όπως είπε, αυτό θα συμβεί και με όσα θα ακολουθήσουν υπό μορφή έργων στην πρωτεύουσα: Η ανακατασκευή της Λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους, Η ανάπλαση και μονοδρόμηση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Μακαρίου, Η αναδόμηση και αποκατάσταση του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου, Η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE, αναφορικά με την έρευνα, την καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, Η επέκταση των υποδομών παροχής κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου με την αναπαλαίωση τριών διατηρητέων οικοδομών για στέγαση των προγραμμάτων, Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της Πρωτεύουσας με το κέντρο της πόλης.

«Έργα υποδομής για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή. Επισημαίνω, επίσης, την πρόσφατη ολοκλήρωση του νέου χώρου της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης και του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας», συμπλήρωσε.

Στα πιο πάνω, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προστίθεται η εκτέλεση μιας σειράς νέων αναπτυξιακών έργων που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και τα οποία θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Πρωτεύουσας, όπως, μεταξύ άλλων: Η ανέγερση όπως προανέφερα, του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και ευελπιστώ ότι μετά από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από πλευράς τεχνοκρατών, το 2020 θα είναι ο χρόνος προκήρυξης των προσφορών και ευελπιστώ προ της λήξης της θητείας μου να παραδίδουμε τουλάχιστον το κυρίως μέγαρο του μουσείου, Η ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το οποίο ήδη, οι προσφορές έχουν προκηρυχθεί, Η ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Ανώτατου Δικαστηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, Η ανάπλαση του χώρου του παλιού Γ.Σ.Π., ο οποίος ήδη παραχωρήθηκε στον Δήμο και βρίσκεται υπό εξέλιξη η προετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων, Η ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου, Η ανακαίνιση και αναβάθμιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, Η ανάπλαση του πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων, Η βελτίωση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση.

«Όπως καθίσταται σαφές, η υλοποίηση των πιο πάνω έργων, είναι απολύτως ενδεικτική της έμπρακτης στήριξης στις προσπάθειες των τοπικών Αρχών όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Θα πρέπει να είναι κατανοητό πως τα όποια έργα αναπτυξιακής υφής, ιδιαίτερα στην πολυπληθή Πρωτεύουσα, αναπόφευκτα θα ταλαιπωρήσουν τους επηρεαζόμενους, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία πως το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει την υπομονή και την ταλαιπωρία τους», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για το παρόν έργο, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «οι οποίοι εργαζόμενοι άοκνα, μέσα από τη στενή αγαστή συνεργασία συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εντός των πλαισίων του προϋπολογισμού και των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων». «Όλοι διαπιστώνουμε σήμερα το πόσο πραγματικά άνετα είναι καθίσματα και πόσο καλή είναι η ακουστική. Εύχομαι καλή πορεία και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε να χαιρόμαστε όλοι μαζί αυτό το καλλιμάρμαρο», σημείωσε.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Προέδρου σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι με τα σημερινά εγκαίνια δίνετε συνέχεια στη λαμπρή ιστορία ενός θεάτρου που αποτέλεσε πυλώνα πολιτισμού, τόσο της Λευκωσίας όσο και της Κύπρου. «Ενός θεάτρου που μας μεγάλωσε με σπουδαίες παραστάσεις. Που μας έμαθε να αγαπούμε το θέατρο και το μπαλέτο, που μας μύησε στον όμορφο κόσμο της κλασικής και της σύγχρονης μουσικής. Εκφράζω ικανοποίηση και χαρά για την ολοκλήρωση του έργου, στον χρόνο που προέβλεπε η σύμβαση και εντός προϋπολογισμού. Στόχος όλων μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό πόλο έλξης, για όλους τους συμπολίτες μας. Ένα χώρο που να στηρίζει και να αναδεικνύει τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους φορείς της πόλης μας», πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, δεν ξεκινούμε, συνεχίζουμε. «Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό τον πολιτιστικό αυτό πνεύμονα της Κύπρου. Για να μπολιάσει και τη νέα γενιά, με τη δική μας κουλτούρα και πολιτισμό, αλλά και τις κουλτούρες άλλων λαών, με στόχο να αγκαλιάσουν και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα και την ισότητα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Η πρόκληση αυτή αποτελεί στρατηγικό στόχο του Δήμου Λευκωσίας και τα σημερινά εγκαίνια είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτή μας την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, σήμερα γιορτάζουμε την επιστροφή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της πρωτεύουσας «και επαναβεβαιώνουμε το όραμα, τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζωογόνησης ολόκληρης της πόλης».

«Σήμερα νοιώθουμε περήφανοι και κοιτάζουμε το μέλλον της Λευκωσίας με περισσότερο αισιοδοξία και ελπίδα», κατέληξε. Η βραδιά έκλεισε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Jens Georg Bachmann, σε έργα Σόλωνα Μιχαηλίδη και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Πριν την συναυλία, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής συνεχάρη τους όλους τους συντελεστές αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

Πηγή: ΚΥΠΕ