Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα 4ετία – Ακοστολόγητες φοροελαφρύνσεις και ανέξοδες προσδοκίες

Ομοβροντία παροχών προς πάσα κατεύθυνση κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

Του Θανάση Παπαδή

Φορολογικές ελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη, αύξηση του κατώτατου μισθού, πάταξη της φοροδιαφυγής για μία ακόμη φορά, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ κα. ήταν το μενού των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια είναι άγνωστο πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια, σε μία οικονομία που όπως προβλέπει η Κομισιόν θα βρεθεί εκτός στόχων τόσο εφέτος όσο και το 2020.

Τις ενότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Τσίπρας: Νέα αρχή για να μην επιστρέψουν οι θύτες ως εκδικητές

«Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν».

Μ΄αυτό το ερώτημα-δίλημμα τοποθετήθηκε οΑλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα τετραετία, του οποίου τις βασικές πτυχές παρουσίασαν νωρίτερα οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού, έρχονται τώρα να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό», τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός».
Χαρίτσης: Νέες επενδύσεις

Ο πρώτος άξονας με τίτλο «Ανάπτυξη για όλους αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, που τόνισε πως την πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας. Το μοντέλο χαρακτηρίζονταν από την διαφθορά και την γραφειοκρατία. Τα κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους ήταν παγωμένα λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης.

Στους στόχους συμπεριέλαβε:
– Τον διπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων ως το 2025
– Την αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025
– Τη δέσμευση 15 δισ. για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός 4ετίας
– Την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων: Κτηματολόγιο ως το 2021, νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη «Δίκη χωρίς χαρτί» ως το 2021 για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης
– Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή προβλέπεται το 2030 το 32% της παραγωγής να είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας. Περιλαμβάνονται επίσης περιφερειακά σχέδια για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2020 και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στο 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Αχτσιόγλου: Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας

Παίρνοντας τον λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η προστασία της εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Μια αντίληψη κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική».

Όπως είπε η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% (60% στους νέους) και κατώτατο μισθό μειωμένο κατά 22% (32% για τους νέους), συλλογικές διαπραγματεύσεις παγωμένες και αδήλωτη εργασία στο 20%.

Κατά την Έφη Αχτσιόγλου δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπάρχουν 11 κλαδικές συμβάσεις. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 9%.

Στο σχεδιασμό για την νέα 4ετία περιλαμβάνονται:
– Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.
– Μείωση ανεργίας γυναικών στο 10%.
– Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας.
– Διαδοχικές αυξήσεις κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και επαναφορά αρμοδιότητας καθορισμού τους στους κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
– Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες αμοιβές.

Τσακαλώτος: Μείωση φόρων

Με τη σειρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε τις θέσεις για τη φορολογία. «Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ποιους δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα. Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

«Ένα πράγμα θέλουμε να αποφύγουμε: φοροαπαλλαγές για τους λίγους συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό είναι ο πυρήνας του προγράμματος της ΝΔ» τόνισε. «Η δέσμευση της ΝΔ να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα γίνει. Κοστίζει, όμως, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.
Αναφορικά με τους σχεδιασμούς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα ισορροπημένο πακέτο με μέτρα που επηρεάζουν παραγωγή και κατανάλωση:

– Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
– Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%
– Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).
– Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
– Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές
– Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
– Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.
– Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
– Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.