Το Κυπριακό στη συνάντηση Σλοβάκου ΥΠΕΞ με Πρόεδρο της Βουλής

Γα το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής τον ΥΠΕΞ της Σλοβακίας κατά την συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Lajčák στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι το αδιέξοδο είναι αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας και μη εποικοδομητικής στάσης της Τουρκίας, η οποία εμμένει στην παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και μετά την επίτευξη λύσης.

Ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Σλοβακίας να συμβάλει με κάθε τρόπο στην προώθηση του διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των μακρόχρονων δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας, καθώς και των Κοινοβουλίων τους, που εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, καθώς και στα αισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλεγγύης που συνδέουν τις δύο χώρες και ως εκ των μικρότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις για το ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ