Τρελή κούρσα για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Κέρδη 31% για τις τράπεζες σε μόλις 10 συνεδριάσεις

Η θριαμβευτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές απογείωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε μόλις 10 συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 15,13%, ενώ η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 5,6 δισ ευρώ στο ίδιο διάστημα. Ανάλογα θετική ήταν η εικόνα και για την αγορά ομολόγων. Η πτώση στις αποδόσεις για το 10ετές και το 5ετές ομόλογο ήταν εντυπωσιακές.

Του Θανάση Παπαδή

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διψάει για θετικές ειδήσεις και αυτό φάνηκε από την αντίδρασή της στην εκκωφαντική νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, που ουσιαστικά προεξοφλεί και την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η εικόνα του γενικού δείκτη το καταμαρτυρεί. Από 732 μονάδες που ήταν την Παρασκευή πριν τις εκλογές εκτοξεύθηκε στο χθεσινό κλείσιμο στις 842 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 15,13%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση και από 51,399 δισ διαμορφώθηκε χθες στα 56,96 δισ.

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος που καταγράφει άνοδο της τάξεως του 31,02%. Η μετοχή βέβαια που ξεχώρισε όλων ήταν αυτή της Τράπεζας Πειραιώς που είχε κέρδη της τάξεως του 67,34%, για να ακολουθήσουν η μετοχή της Alpha Bank με άνοδο 37,72%, της Εθνικής με 21,41% και της Eurobank με κέρδη 20,95%.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην μετοχή της ΔΕΗ που είχε ταλαιπωρηθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από τις ευρωεκλογές μέχρι και χθες σημειώνει άνοδο 47,91%.

Αγορά ομολόγων
Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Έτσι το 10ετές υποχώρησε κάτω από το 3% και πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2,846%, ενώ για τα 5ετή η απόδοση έχει βουτήξει κάτω από το 2% και κινείται στα επίπεδα των 1,720%.

Και μπορεί να απέχει ακόμη από τα επίπεδα που κυμαίνονται οι αποδόσεις των ομολόγων σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια (Κύπρος, Πορτογαλία κλπ), ωστόσο είναι μία κίνηση που αναμφίβολα δημιουργεί προσδοκίες.