Υπ. Μεταφορών: “Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων”

Το θέμα της συνδεσιμότητας της Κύπρου προς τις χώρες του εξωτερικού  αλλά και οι τιμές των εισιτηρίων είναι θέματα  που  απασχολούν εδώ και καιρό το Υπουργείο Μεταφορών . Αυτό δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Βασιλική Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι γίνονται  προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αύξησης της προσφοράς.

Τόνισε πως ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων καθώς, όπως εξήγησε η κ. Αναστασιάδη, αυτό απαγορεύεται  με βάση νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία του ανταγωνισμού και για τις κρατικές ενισχύσεις,  η οποία δεν επιτρέπει σε ένα κράτος να επέμβει.

Ωστόσο, ανέφερε, γίνονται συμφωνίες και με άλλες χώρες, παροτρύνονται και ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα δρομολόγια από την Κύπρο, ενώ έχουν υιοθετηθεί  και σχέδια κινήτρων  σε συνεργασία με την Ερμες προς αυτή την κατεύθυνση. Ας αφήσουμε,  είπε, την προσφορά και τη ζήτηση να λειτουργήσουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διορθωθούν τα πράγματα χωρίς βέβαια κρατική παρέμβαση.

Αν και δίνονται κίνητρα και σε άλλες αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα από την Κύπρο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο, ανέφερε ότι οι εταιρίες έχουν ως κριτήριο το κατά πόσον είναι οικονομικά συμφέρουσα μια διαδρομή . Τα κίνητρα που δίνονται είναι σε συνεργασία με την Ερμες και βρίσκονται κάτω από τη στενή παρακολούθηση του εφόρου κρατικών ενισχύσεων διότι υπάρχει κίνδυνος το κράτος να κληθεί να δώσει και αποζημιώσεις και στην Ε.Ε.

Σε ότι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για σύνδεση της Πάφου με την Αθήνα η Βασιλική Αναστασιάδη είπε ότι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον κάποιες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες προσέγγισαν το αρμόδιο υπουργείο ωστόσο σημείωσε τα περιθώρια είναι περιορισμένα σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Η Βασιλική Αναστασιάδη μιλούσε μετά το πέρας του μνημοσύνου των πεσόντων ηρώων της Κοινότητας Χλώρακας  Ανδρέα Έλληνα, Θεόδωρου Πέτρου, Χαράλαμπου Κυρίλλου και Δημήτρη Ζηνιέρη που έπεσαν κατά το Πραξικόπημα, και του Χριστόδουλου Πολυδώρου, κατά την τουρκική εισβολή.

Σχολιάζοντας το περιστατικό που συνέβη στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Ελέγχου Εναερίας Κυκλοφορίας όταν μέρος της στέγης κατέρρευσε με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ελεγκτή, η Βασιλική Αναστασιάδη τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου της είναι να μεταφερθεί το Κέντρο Ελέγχου στην Κοκκινοτριμιθιά καθώς όπως είπε το υφιστάμενο κτίριο δεν είναι κατάλληλα φτιαγμένο  για να αποτελεί κέντρο εναέριας κυκλοφορίας.

Το κτίριο, είπε, είναι παλαιό αλλά δεν είναι άθλιο όπως παρουσιάζεται. Το ατυχές συμβάν είπε συνέβη μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στο κλιματιστικό και τον εξαερισμό. Η μεταφορά του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στην Κοκκινοτριμιθιά, σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδη, θα γίνει μετά την απόκτηση του εξοπλισμού συστήματος ελέγχου το οποίο,  είπε, θα γίνει σύντομα ή μεσοπρόθεσμα.

ΚΥΠΕ