Ανακόπηκε άδοξα η ζωή στην Αμμόχωστο…όπως και το νήμα της ζωής σου…Καλό ταξίδι Δήμαρχε (Εικόνες/Βίντεο)

Κατάφερες να «ηγηθείς» να δώσεις φωνή και πολλούς ακόμη λόγους για την επιστροφή της Αμμοχώστου. Εσύ ήσουν αυτός που πάλεψες για να δεις τους Βαρωσσιώτες να μπαίνουν ξανά στην πόλη τους. Αλέξης Γαλανός…άλλος ένας πολιτικός που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι και που αύριο όλοι θα βρεθούν στο πλάι σου…για να σου πουν αντίο…

Δεν άκουσες τις σειρήνες φέτος που ήχησαν…αγαπημένε, δεν πρόλαβες να δεις την πόλη σου να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της ξανά. Πενθούσες καθημερινά για «την επιστροφή» και έδωσες ξανά παλμό σε εμάς που δεν ζήσαμε εισβολή που δεν είμαστε Αμμωχωστιανοί να αγαπήσουμε αυτή την πόλη.

Στον ουρανό ψηλά θα την δεις  ελεύθερη ξανά…Δεν θα βουρκώνεις άλλο κάθε φορά που μιλούσες για την Αμμόχωστο…Καλό ταξίδι εκεί που πας…άσε τον  πόνο και την λύπη σε μας…Σύντομα θα σου ψιθυρίσουμε ότι έχουμε «νικήσει».

Ποιος ήταν ο Α.Γαλανός

Ο Αλέξης Γαλανός γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 30 Αυγούστου 1940.  Με την αποπεράτωση των σπουδών του, ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Αμμόχωστο. Τις περιόδους 1975-1977 και 2004-2007 διετέλεσε σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Διετέλεσε ακόμη σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Αμμοχώστου με τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Επανεκλέχθηκε στις Δημοτικές εκλογές του 2011 και στις Δημοτικές εκλογές του 2016 (με τη στήριξη ΔΗΣΥ. Την περίοδο 2012-2016 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 διεκδίκησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος την ψήφο των συμπολιτών του, προτάσσοντας το όραμα της επιστροφής όλων των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους. Αμέσως μετά την εκλογή του, ηγήθηκε μεγάλης εκστρατείας συλλογής υπογραφών για επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου και εφαρμογή των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά την προτεραιότητα της Αμμοχώστου την οποία τα τουρκικά στρατεύματα μετέτρεψαν σε πόλη-φάντασμα.

Οι δύο τόμοι των 30.000 υπογραφών που συνελέγησαν, αποτελούν τη βάση μιας μεγάλης εκστρατείας διαφώτισης στο εξωτερικό που ανέλαβε ο Δήμος Αμμοχώστου, για τα δίκαια όλου του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.

Ήταν νυμφευόμενος με την Αλεξάνδρα Δημητρίου και είχε δύο υιούς. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 2019 στην Κω όπου βρισκόταν για διακοπές, σε ηλικία 78 ετών.

Η κηδεία

Η κηδεία του Αλέξη Γαλανού, θα τελεστεί αύριο στις 17:00 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία, από τις 15:30 μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η ταφή θα γίνει στο Δημοτικό Κοιμητήριο Έγκωμης.

Καλό ταξίδι…Δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια σου

Της Νικολέτας Χρήστου

Βίντεο: Μιχάλης Γεωργιάδης