Αναζητώντας το νομοσχέδιο για τα διεμφυλικά παιδιά…

Έκκληση στη Νομική Υπηρεσία και κραυγή αγωνίας στη Βουλή από γονείς τρανς ατόμων

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Έκκληση στην εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας Ανώτερη Δικηγόρο της Δημοκρατίας Λουϊζα Ζαννέτου Χριστοδουλίδου να επισπευθεί η νομοτεχνική επεξεργασία του…αναζητούμενου νομοσχεδίου για νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Κύπρο, το οποίο στάλθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Νομική Υπηρεσία από τον Ιανουάριο 2018(!) απηύθυνε η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου στη συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Στη συνεδρία προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν για δεύτερη φορά οι τέσσερις γονείς διεμφυλικών παιδιών (Αγάθη Χαραλάμπους, Ιωάννα Παναγιώτου, Άντρη Ιωάννου και Κώστας Ιντζεγιάννης), που πριν ένα μήνα (στις 10 Ιουνίου 2019) τόλμησαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για πρώτη φορά δημόσια  στην Επιτροπή, γι’ αυτό το κοινωνικό ταμπού, διεκδικώντας από την πολιτεία ικανοποίηση του δικαιώματος της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλα τα τρανς παιδιά, τους γονείς και τις οικογένειές τους. Παρέστησαν επίσης η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, η Λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζηναϊδα Ονουφρίου, η Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου Μόνικα Παναγή και το μέλος της οργάνωσης Al Davidian και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα διακρίσεων Κώστας Γαβριηλίδης.  Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, περίπου 8.500 τρανς άτομα (1% του κυπριακού πληθυσμού).

«Ανησυχίες για πιθανές καταχρήσεις»

«Παράκλησή μας κυρία Ζαννέτου, να γίνει το συντομότερο η συνάντηση με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε αυτό το νομοσχέδιο, που το θεωρούμε προτεραιότητα, να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, να το συζητήσουμε και να κάνουμε αλλαγές, αν χρειαστεί», είπε η Στέλλα Κυριακίδου και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να το περιμένουμε για ακόμα ένα χρόνο – ήδη το συζητάμε για ενάμισι χρόνο – γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι μέσα σε μια κατάσταση που δεν οφείλεται στις δικές τους δυσκολίες, αλλά στην έλλειψη νομοθεσίας για εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πρέπει να γίνει η σχετική σύσκεψη των αρμοδίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον νέο Υπουργό το συντομότερο, ώστε τον Σεπτέμβρη να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο να ψηφιστεί. Και μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, πρέπει να γίνει μια συνάντηση τον Σεπτέμβρη με συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, ώστε να γίνουν εγκύκλιοι που να διευκολύνουν τα άτομα αυτά να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες». Απαντώντας η  Λουϊζα Ζαννέτου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατανοεί τη θέση των βουλευτίνων της Επιτροπής και των οικογενειών των διεμφυλικών ατόμων στο θέμα αυτό και ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου απαίτησε πολλή εργασία από όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί όπως είπε, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές καταχρήσεις. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο συζητείται σε βάθος στη Νομική Υπηρεσία, η οποία έτυχε ενημέρωσης από τον αρμόδιο Λειτουργό του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολείται με το θέμα, Άριστο Τσιάρτα και ότι θα μελετηθούν οι σχετικές νομοθεσίες άλλων χωρών, «γιατί θέλουμε να γίνει μια σωστή δουλειά», κατά την έκφρασή της. «Κάναμε πολλή δουλειά τον τελευταίο χρόνο, από τον Ιούλιο 2018, πάνω στο νομοσχέδιο», διαβεβαίωσε σε παρέμβασή της στη συζήτηση, η Λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας Αλεξία Καλησπέρα που συνόδευε στη συνεδρία τη Λουϊζα Ζαννέτου.

«Στο νοσοκομείο έκαναν το παιδί μου χώμα»…

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά άτομα στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες σε σχέση με την ταυτότητα φύλου, αναφέρθηκε σε σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση της 8ης Ιουλίου 2019 η Ιωάννα Παναγιώτου, μητέρα 30χρονου παιδιού, που όπως είπε, «άλλαξε την ταυτότητά του, που έχει τον ίδιο αριθμό με την παλιά, αλλά επειδή δεν έχει ψηφιστεί ο Νόμος, βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, επειδή αυτές δεν είναι ενημερωμένες. Σας αναφέρω για παράδειγμα ότι την περασμένη Παρασκευή αντιμετώπισε πρόβλημα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να κάνει εγγραφή και να πάρει τα φάρμακα του (σ. σ. στο πλαίσιο της ορμονοθεραπείας του), γιατί η υπάλληλος δεν δεχόταν την ταυτότητά του, του άνοιξε καινούργιο αριθμό μητρώου και του ζήτησε πιστοποιητικό γεννήσεως…τριτοκοσμικά πράγματα… έκανε το παιδί χώμα, μπροστά στον κόσμο…». Μιλώντας στην «24» μετά τη συνεδρία η κυρία Παναγιώτου μας είπε ότι το παιδί της «ήταν κορίτσι και έγινε αγόρι», ότι έκανε  μαστεκτομή και υστερεκτομή (σ. σ. χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των μαστών και  της μήτρας, αντίστοιχα) και ότι τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, κάνει ορμονοθεραπεία. Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση μας είπε ότι ο γιος της «δεν εργάζεται, αφού μόλις τώρα άλλαξε την ταυτότητα του. Πώς θα πήγαινε να ζητήσει δουλειά – πρόσθεσε – όταν στην ταυτότητα είχε γυναικείο όνομα και αυτοί έβλεπαν μπροστά τους ένα μουσάτο παιδί; Έχει σπουδάσει γραφικές τέχνες και τα πτυχία του είναι στο θηλυκό όνομα ακόμα. Πρέπει και εκείνα να αλλάξουν. Δεν μπορεί να πάει να πιάσει δουλειά σαν άντρας και το πτυχίο του να γράφει θηλυκό όνομα. Τέτοια κωλύματα υπάρχουν. Αν όμως είχε περάσει ο Νόμος, οι κρατικές υπηρεσίες θα ήταν ενημερωμένες. Οι υπηρεσίες οφείλουν να εξυπηρετούν τον κόσμο και όχι να του δυσκολεύουν τη ζωή, να τον προσβάλλουν και να του δημιουργούν πρόβλημα». Η Ιωάννα Παναγιώτου κατέληξε λέγοντας ότι «χάρη στο δικό της παιδί ευαισθητοποιήθηκε σε αυτά τα θέματα. Είμαι ευγνώμων – είπε – γιατί το παιδί μου με έκανε καλύτερο άνθρωπο»…

Το συγκλονιστικό σημείωμα μιας μητέρας

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη παρουσία των γονιών διεμφυλικών παιδιών στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Ιουνίου 2019, η φιλόλογος Αγάθη Χαραλάμπους απευθυνόμενη προς τις βουλευτίνες της Επιτροπής είχε διαβάσει ένα συγκλονιστικό, πολυσέλιδο σημείωμά της (εκτενή αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η «24» στην έκδοση της 14ης Ιουνίου 2019), όπου τόνιζε μεταξύ άλλων, ως μητέρα ενός τέτοιου παιδιού: «Αν διερωτηθεί κανείς ποια ανθρώπινα δικαιώματα όσων έτυχε να γεννηθούν εγκλωβισμένοι σε λάθος σώμα και κατατάσσονται από τους ειδικούς στην κατηγορία των «διεμφυλικών» καταπατούνται κατάφωρα (κατηγορία όχι τόσο μικρή όσο μέχρι τώρα νομίζαμε, ή για διάφορους λόγους θέλουμε να πιστεύουμε) ή των ανθρώπων που έλκονται περισσότερο από άτομα του ιδίου φύλου παρά του αντίθετου, θα πρέπει να αναζητήσει την απάντηση τολμώντας να μπει στη θέση τους, να φανταστεί έστω και σχηματικά την καθημερινότητά τους. Κι αυτό, δεν είναι τόσο δύσκολο αν κανείς αφουγκραστεί τι μας λένε τα τραγικά περιστατικά εγκλήματος τα οποία κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα του καθημερινού τύπου, τα αλλεπάλληλα κρούσματα κακοποίησης, αυτοκτονιών, εκφοβισμού κλπ. τα οποία βάλλουν καθημερινά και διαταράζουν τον βαθύ ύπνο μας»…

Η Ιωάννα Παναγιώτου μιλά στην «24» μετά τη συνεδρία στη Βουλή.

Φώτο: Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Λουϊζα Ζαννέτου συνομιλεί με γονείς τρανς παιδιών και εκπροσώπους της Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου, αμέσως μετά τη συζήτηση της 8ης Ιουλίου 2019.