Έγινε το “σώσε” στη παραλία της Αργάκας – Κοινοτάρχης επιτέθηκε σε ομάδα για τη προστασία των χελωνών (BINTEO + ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οργή προκαλεί η αποκάλυψη ενός απίστευτου περιστατικού που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην παραλία της Αργάκας, της επαρχίας Πάφου. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ζώνη εντός του δικτύου Natura 2000 όπου χελώνες γεννούν και αφήνουν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με το Philenews, στο σημείο λειτουργεί εστιατόριο – αναψυκτήριο και φαίνεται να είχαν τοποθετηθεί παράνομα ομπρέλες και ξαπλώστρες, χωρίς να έχει εγκριθεί τέτοια χρήση από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο κοινοτάρχης Άργακας και κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν σε ομάδα εμπειρογνωμόνων για το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Ο κοινοτάρχης κατηγορείται ότι επιτέθηκε και εμπόδισε την ομάδα να κάνει τη δουλειά της, ενώ στο σημείο βρισκόταν και εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων. Παρόντες ήταν και ξένοι εμπειρογνώμονες που μετέβησαν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελωνών. Η συγκεκριμένη ζώνη Natura περιλαμβάνει τις κύριες παραλίες ωοτοκίας δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, Caretta caretta και Chelonia mydas, στον Κόλπο Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του philenews.gr, ο κοινοτάρχης Αργάκας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την ομάδα του προγράμματος και τους κάλεσε να φύγουν από το σημείο όπου βρίσκονταν, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την κοινοτική Αρχή. Τα μέλη του προγράμματος επέλεξαν να αγνοήσουν τις προσταγές του κοινοτάρχη συνεχίζοντας την εργασία τους με βάση τη σχετική σύμβαση που έχουν με το ΤΑΘΕ. Τότε ήταν που ο κοινοτάρχης Αργάκας μετέβη στην παραλία και επιτέθηκε στην ομάδα προσπαθώντας, μάλιστα, να αποτρέψει τα μέλη του προγράμματος από το να τοποθετήσουν κλουβιά προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, ο κοινοτάρχης στάθηκε πάνω από μία φωλιά θαλάσσιων χελωνών και δεν επέτρεψε την τοποθέτηση του κλουβιού, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν αυγά θαλάσσιων χελωνών στην άμμο, απαιτώντας να ανοιχθεί η φωλιά για να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, ζητήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων να αποχωρήσει. Σημειώνεται πως οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους προστατεύονται στην Κύπρο από το 1971 με βάση τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 273/90).

Σε όλη την περιοχή της Μεσογείου οι πράσινες χελώνες γεννούν, σχεδόν αποκλειστικά, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ οι caretta – caretta γεννούν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς. Το αρμόδιο τμήμα αλιείας τονίζει ότι κάθε πολίτης είναι ευπρόσδεκτος να παρακολουθήσει τον εντοπισμό φωλιών, καθώς και την καταγραφή και διαδικασία ανοίγματος φωλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, με δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο», έκανε λόγο για «μικρή διένεξη μεταξύ της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, η οποία κατείχε όλες τις άδειες για να βρίσκεται στην περιοχή, του κοινοτάρχη Αργάκας και κατοίκων της περιοχής». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι λήφθηκαν καταθέσεις και διερευνάται η παρεμπόδιση του έργου της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.