Επιπλέον 30 εκ. για αντιμετώπιση του Ebola στο Κονγκό ανακοίνωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με σκοπό την αντιμετώπιση της επιδημία Ebola έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πάνω από 1.700 ζωές, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ανεβάζοντας τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση του Ebola στα 47 εκατομμύρια ευρώ από το 2018.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας Ebola, δήλωσε σχετικά ότι “η καταπολέμηση της επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή” και “η ΕΕ ενισχύει σημαντικά τη βοήθειά της για τη διάσωση ζωών και την πρόληψη περαιτέρω λοιμώξεων”.

“Παρέχουμε νέα στήριξη στις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των ανθρωπιστικών εταίρων στην περιοχή”, σημείωσε.

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ αφορά την πρόληψη και μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για την ενθάρρυνση της αποδοχής της αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πρόληψης των μεταδοτικών ασθενειών, της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, της ασφαλούς ταφής, και την υποστήριξη των επιζώντων Ebola και των οικογενειών τους. Επιπλέον η χρηματοδότηση αφορά παροχή τροφίμων και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και καθαρό νερό.

Η Κομισιόν σημειώνει πως όλα τα παραπάνω συμβαίνον σε ένα δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο ασφάλειας. “Οι συγκρούσεις, η υψηλή κινητικότητα του πληθυσμού, το αδύναμο σύστημα υγείας και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κοινότητα εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών ομάδων απάντησης στον Ebola στη χώρα αυτή”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ