Έτοιμη η ενοποίηση της τηλεφωνίας με τα κατεχόμενα

  Είναι πλέον θέμα της Κυβέρνησης μας η έναρξη σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας η οποία μπορεί να ξεκινήσει και σήμερα. Το κόστος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, υπολογίζεται γύρω στα €0,20 ανά λεπτό.

  Της Αλεξίας Καφετζή

  Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο Κυπριακό, όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα της σύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας των ελευθέρων περιοχών με τα κατεχόμενα, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για υλοποίηση του μέτρου.

  Μόλις την περασμένη Τρίτη ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι δήλωνε ότι αυτό που απομένει για ενοποίηση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, είναι η τελική απόφαση από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
  Αλλά και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες διοχετεύονταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες όλα ήταν έτοιμα για υλοποίηση του μέτρου. Χαρακτηριστικά το ΚΥΠΕ μεταδίδοντας σχετική είδηση, ανέφερε ότι αυτό που απομένει είναι η διευθέτηση κάποιων τεχνικών ελέγχων που πρέπει να ολοκληρωθούν. Προανήγγελλε μάλιστα ότι το θέμα θα συζητείτο κατά τις χωριστές συναντήσεις που η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα είχε προχτές Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Οι συναντήσεις της κ. Σπέχαρ πραγματοποιήθηκαν ενόψει της μετάβασή της στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει στις 19 Ιουλίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την κατάθεση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ενόψει της ανανέωσης της θητείας της δύναμης.

  Οι πληροφορίες που μετέδιδε το ΚΥΠΕ, ανέφεραν ότι στόχος κυρίως από πλευράς της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ήταν όπως το μέτρο για την κινητή τηλεφωνία εφαρμοστεί εντός Ιουνίου, ώστε η εξέλιξη αυτή να καταγραφεί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι εξελίξεις όμως δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες των εκπροσώπων του ΟΗΕ κι έτσι στην επικείμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα απλώς θα σημειώνεται η πρόοδος που έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά την προώθηση υλοποίησης αυτού του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

  Την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα της τηλεφωνίας. Ανακοίνωση της «προεδρίας» ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και στις δύο πλευρές και ότι αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρθηκε πως το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Toυρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, στην παρουσία της ηγεσίας της «κυβέρνησης», των αρμοδίων «υπουργών» και των παροχέων κινητής τηλεφωνίας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση κατά τη σύσκεψη οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα ενημέρωσαν την ελβετική Comfone για τα βήματα που έχουν γίνει. Μετά τις δοκιμές που θα γίνουν, τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να λειτουργούν με ένα λογικό κόστος και στις δύο πλευρές, σημειωνόταν στην ανακοίνωση.

  Βασικό θέμα συζήτησης των ενδιαφερομένων μερών είναι το κόστος της κλήσης. Καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί όσο γίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Πάντως αυτό που θα κάνει τη διαφορά στο ενδεχόμενο ενοποίησης των δικτύων, δεν είναι το κόστος των τηλεφωνημάτων αλλά εκείνο του ίντερνετ. Στον τομέα αυτό θα γίνει σκληρό παζάρι και θα υπάρξει σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων εταιριών στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές.

  Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί είχαν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, κατά την άτυπη συνάντησή τους στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου την εφαρμογή του ΜΟΕ σχετικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας, μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παρόχους και στις δυο πλευρές, με κόμβο που έχει την έδρα του στην Ευρώπη, για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

  Παρόλο που επίσημα δεν γίνεται λόγος, ωστόσο οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επιδρά αρνητικά στην όλη προσπάθεια. Το βαρύ κλίμα που δημιουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, επιβραδύνουν τη συνολική προσπάθεια για να φτάσουμε στο τέλος, σ’ ένα θέμα που συζητείται για πάνω από πέντε χρόνια. Ίσως η τουρκική προκλητικότητα να είναι και ο κύριος λόγος που οι δυο πλευρές δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης.