Έτσι θα μειωθούν οι φόροι στην Ελλάδα – Όλο το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη – Από πότε θα ισχύσει και ποιους αφορά

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την μείωση των φόρων και των εισφορών προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ανάσα, μετά την ανελέητη επιδρομή που δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Του Θανάση Παπαδή

Η δέσμευση του πρωθυπουργού κατηγορηματική και μάλλον δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να ετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό το νομοσχέδιο, το οποίο και σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Οι βασικοί άξονες, όπως αυτοί έχουν περιγραφεί στο πρόγραμμα της Ν.Δ., είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, η μείωση της φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων και των μερισμάτων, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς κ.λπ.

Όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2020, αφού τα περιθώρια για το 2019 είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εξαιτίας του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε εκτός προγράμματος παροχές, οι οποίες, σύμφωνα με τους δανειστές και την Τράπεζα της Ελλάδος, όχι μόνο εξανέμισαν τον δημοσιονομικό χώρο που ενδεχομένως υπήρχε, αλλά έθεσαν εν αμφιβόλω και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στο τέλος του έτους.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός τις παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι μεταγενέστερες, θα υπάρχουν και εκείνες που θα μπουν σε εφαρμογή με την ψήφιση του νόμου. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν βελτιώσεις στον νόμο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με βασική επιδίωξη να γίνει ελκυστική για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης θα υπάρξουν και βελτιώσεις στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, όπου σήμερα υπάρχει ένα σχετικό μπέρδεμα. Στόχος είναι όλα να πάνε στον συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται είναι να τονωθεί η μεσαία τάξη, που τόσο έχει χτυπηθεί τη φοροεπιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα με τη μείωση φόρου για τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και τα μερίσματα, θα απελευθερωθεί ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα, το οποίο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις, τονώνοντας έτσι την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει επαφές τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους της τρόικας και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Επίσης θα βρεθούν στην Αθήνα για να μιλήσουν σε συνέδριο του «Economist», o πρόεδρος του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν, και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα, Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Ας δούμε λίγο τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο:

 • Μείωση φόρων: Στο σχέδιο προβλέπεται η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% που ισχύει σήμερα στο 9%. Επίσης θα μειωθεί και ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής από το 45% που είναι σήμερα στο 40%. Το αφορολόγητο δεν αναμένεται να αλλάξει και θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Η αλλαγή του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% θα αφορά εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ. Εν συνεχεία βέβαια θα θεσπιστούν τουλάχιστον πέντε ενδιάμεσοι συντελεστές έως το 40%, που θα είναι ο υψηλός συντελεστής.
  Πρακτικά, για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, ο φόρος από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ, θα έχει, δηλαδή, φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ. Επίσης ένας ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα από 2.200 ευρώ φόρο, θα πληρώσει μόλις 900 ευρώ, όφελος δηλαδή 1.300 ευρώ τον χρόνο. Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020.
 • Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε διάστημα δύο ετών.
 • Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20%, από 28% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πάει στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
 • Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10%, στο 5% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα
  στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.
 • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
 • Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
 • Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Που θα βρεθούν τα χρήματα
Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι υποσχέσεις είναι κενό γράμμα, αφού δεν λέει πώς θα χρηματοδοτηθεί το κενό που θα προκύψει. Η απάντηση είναι άμεση από την κυβέρνηση. Σχεδιάζεται η ανακατανομή των δαπανών που μπορούν να προσφέρουν ακόμα και 2 δισ., αλλά κυρίως θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μάλιστα, από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ ή
0,3% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η εξοικονόμηση ύψους 2 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους εξής τομείς: 

 1. Από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών θα εξοικονομηθούν περί τα 200 εκατ. ή 12% του συνόλου. Σήμερα οι καταναλωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 1,539 δισ. ευρώ και υπολογίζεται να μειωθούν κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.
 2. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ) θα αποφέρει στο Δημόσιο ποσό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.
 3. Από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου θα προκύψει ποσό 140 εκατ. ευρώ.
 4. Επίσης ποσό 140 εκατ. ευρώ θα βρεθεί από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
 5. Από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις,100 εκατ. ευρώ.
 6. Από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο, ποσό 150 εκατ. ευρώ.
 7. Από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα,100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία.
 8. Από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Να κλειδώσει το πλεόνασμα του 3,5% 
Στόχος πάντως του υπουργείου Οικονομικών είναι κυρίως να κλειδώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% στο τέλος του 2019 και να μη χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα, που κάθε άλλο παρά ευχάριστα θα είναι. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν τους λογαριασμούς τους, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα μία σαφής εικόνα για το αν η άσκηση βγαίνει ή όχι. Αν βγαίνει, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγραμματισμού. Αν όχι, πρέπει να γίνει κάτι. Και αυτό που προκρίνεται είναι ήπιες παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς, ώστε ή να αναβληθούν για λίγους μήνες κάποια μέτρα ελάφρυνσης ή περικοπές κάποιων κυρίως καταναλωτικών κονδυλίων.