Η πτώση αεροπλάνου που σκότωσε 101 άτομα επειδή ο πιλότος ασχολιόταν μ’ ένα καμένο λαμπάκι

Τα συντρίμμια της πτήσης 401

Αυτή είναι η ιστορία μιας απο τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στη Φλόριντα που οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος.

Συχνά ακούμε ότι το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο και για αυτόν τον λόγο οι πτώσεις αεροπλάνων μας ξαφνιάζουν τόσο πολύ. Σε τέτοιες δυσάρεστες περιπτώσεις συνήθως υπάρχει πρόβλημα με το αεροπλάνο αυτό καθ’αυτό και δεν έχουν την ευθύνη οι πιλότοι. Ωστόσο, στις 29 Δεκεμβρίου του 1972 και συγκεκριμένα στις 11:42 μ.μ. ο ανθρώπινος παράγοντας σκόρπισε τον θάνατο.

Σύμφωνα με το Knowledge Nuts, το αεροπλάνο τύπου Boeing απογειώθηκε κανονικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντυ και επρόκειτο για ένα απλό ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Ωστόσο, όταν άρχισε να πλησιάζει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι,οι πιλότοι εντόπισαν ένα πρόβλημα όταν πήγαν να ενεργοποιήσουν το σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου. Όταν όλα βαίνουν καλώς, ένα πράσινο φωτάκι ανάβει για να επιβεβαιώσει ότι η μπροστινή ρόδα είναι ασφαλισμένη, αλλά στην πτήση αυτή το φωτάκι δεν άναψε.

Το να αντικαταστήσεις το λαμπάκι είναι εύκολη υπόθεση, έτσι ο πιλότος Bob Loft και ο συγκυβερνήτης Bert Stockstill έβαλαν το αεροπλάνο σε αυτόματη πλοήγηση για να διορθώσουν το πρόβλημα. Όλα έμοιαζαν να διορθώνονται αλλά ξαφνικά ένας από τους πιλότους -χωρίς να το συνειδητοποιήσει- χτύπησε πάνω στον πίνακα ελέγχου και απενεργοποίησε τη λειτουργία του αυτόματου πιλότου.

Κανείς δεν πρόσεξε πως έπεφταν

Έτσι, καθώς ήταν απασχολημένοι με το να επισκευάζουν το λαμπάκι, το αεροπλάνο έχανε 2,000 πόδια ύψος ανά λεπτό. Επίσης, επειδή ήταν νύχτα, δεν μπορούσαν να καταλάβουν βλέποντας από τα παράθυρα ότι πλησιάζουν στο έδαφος. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, η αυτόματη προειδοποίηση ότι βρίσκονται σε χαμηλό ύψος πήγε χαμένη, καθώς κανείς δεν βρισκόταν στον μηχανικό σταθμό του αεροσκάφους.

Δευτερόλεπτα αργότερα, το αεροπλάνο έπεσε στο Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα και 101 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Αλλά επειδή επρόκειτο για βαλτώδη περιοχή, η έκρηξη αποφεύχθηκε και 75 άτομα επιβίωσαν, μερικά από αυτά χωρίς καν να τραυματιστούν. Από τη στιγμή που η πτήση 401 δεν ήταν πια ορατή στα ραντάρ, δόθηκε σήμα για διάσωση στην ακτοφυλακή του αεροσταθμού του Μαϊάμι, η οποία έστειλε τέσσερα ελικόπτερα να αναζητήσουν για τα συντρίμμια.

H αναπαράσταση του τι συνέβη στο πιλοτήριο:

Ευτυχώς, ο Bob Marquis, ο οποίος βρισκόταν στο σκάφος του, γρήγορα ανακάλυψε την τοποθεσία και χρησιμοποίησε τον φακό στο κράνος του για να κάνει σήμα στα ελικόπτερα. Όταν τα ελικόπτερα έφτασαν στο σημείο της συντριβής, βρήκαν πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται μέσα στα καύσιμα, να είναι ζαλισμένοι, ακόμη και γυμνοί εξαιτίας της πτώσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ελικόπτερα ήταν σχεδιασμένα να μεταφέρουν έξι άτομα το καθένα, ήταν απίστευτο το πώς μετέφεραν από 13 τη φορά.

Η αναπαράσταση της πτώσης

Εν τέλει, η πτώση εξακολουθεί να παραμένει μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στη Φλόριντα. Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να θυμάται και το θετικό της υπόθεσης, πως 75 άνθρωποι σώθηκαν, πράγμα όχι και πολύ συχνό για αεροπορικές τραγωδίες.

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr