Ικανοποίηση Λευκωσίας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του ψηφίσματος S/RES/2483(2019), για ανανέωση τη θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 με τους υφιστάμενους όρους εντολής.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι στο ψήφισμα επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και η βάση λύσης του Κυπριακού τόσο με ρητή αναφορά, αλλά και μέσω της επαναβεβαίωσης του ψηφίσματος 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Μέσω του ψηφίσματος, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται, τα μέλη του ΣΑ, αφού εκφράζουν λύπη για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής λύσης, καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να επαναβεβαιώσουν την πολιτική τους βούληση και να εργαστούν ενεργά για την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Το ψήφισμα, αναφέρεται, εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο στο θέμα των υδρογονανθράκων και καλεί για τη μείωση τους, γεγονός που αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της.

Εκφράζεται επίσης ανησυχία, για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και ζητείται να γίνει σεβαστή η κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της νεκρής ζώνης, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση.

«Δεδομένων των αυξημένων παραβιάσεων του στρατιωτικού στάτους κβο, μέσω του ψηφίσματος καλούνται οι δύο πλευρές καθώς και τα εμπλεκόμενα μέρη, με τη διαμεσολάβηση της UNFICYP, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για δημιουργία μηχανισμού απευθείας επαφών στο στρατιωτικό επίπεδο», προστίθεται.

Επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια στην προ της 30ης Ιουνίου 2000 κατάσταση, καθώς και η επιβεβαίωση του καθεστώτος των Βαρωσίων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα καλωσορίζει επίσης την πρόοδο αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας και καλεί για την προώθηση ΜΟΕ και σε άλλους τομείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ